Muş Alparslan Üniversitesi
 
Toplum Gönüllüleri Topluluğu
Anasayfa

MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ
TOPLUM GÖNÜLLÜLERİ TOPLULUĞU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımla

Amaç
MADDE 1 – 1) Genç gönüllülerin katılımı ve öncülüğünde duyarlı bir gençliğin oluşumuna katkıda bulunmak. Bu doğrultuda çeşitli sosyal hizmet projelerini(çevre, sağlık,eğitim..) hayata geçirmek ve gençli- ğin enerjisini toplumsal bir yarara dönüştürebilmek.
2) Gençlerde sosyal sorumluluk yönünde farkındalık yaratmak ve gençleri proje üretimine yönlen- dirmek.
3) Toplumda aktif gönüllülük bilincini yerleştirerek gençlerin önündeki engelleri kaldırmak suretiyle onlara destek olmak ve değişimin önünü açmak.
4) Toplumsal barış ve dayanışmayı artırmak.
5) Özgüven sahibi ve duyarlı bir gençliğin gelişimine katkıda bulunmak.
6) Gençlerin öncülüğünde toplumsal barış, dayanışma ve değişimi gerçekleştirmek.
7) Tüm M.Ş.Ü öğrencilerinin bireysel, sosyal ve kültürel açıdan gelişimlerini sağlamak.
8) Diğer sivil toplum kuruluşlarının sosyal sorumluluk programlarına katılım sağlayarak, bu kuruluşlarla ortak çalışmalar yapmak.
Kapsam
MADDE 2-1) Bu Topluluk Çalışma Usul ve Esasları Muş Alparslan Üniversitesi öğrencilerinin oluşturduğu bütün öğrencilerin üye olmasını sağlar.
Dayanak
MADDE 3- 1) Muş Alparslan Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı Öğrenci Toplu- lukları Kuruluş ve İşleyiş Yönergesi
Tanımlar
MADDE 4- Bu Topluluk Çalışma Usul ve Esaslarında geçen;
a) Üniversite; Muş Alparslan Üniversitesini,
b) Danışman; Muş Alparslan Üniversitesi Toplum Gönüllüleri Topluluğunun Akademik Danışmanı,
c) Başkan; Muş Alparslan Üniversitesi Toplum Gönüllüleri Topluluğunun Başkanı, ç) Üye; Topluluk Üyeleri,
d) Genel Kurul; Muş Alparslan Üniversitesi Toplum Gönüllüleri Topluluğunun üyeleri genel kurulu oluşturur.
e) Yönetim Kurulu; Topluluk başkanı, Başkan yardımcısı, yazman, sayman ve bir asil üyeden oluşur.
f) Disiplin Kurulu; Öğrenci Topluluğunun Üyelerinden oluşur,
g) Topluluk Çalışma Usul ve Esasları ; Muş Alparslan Üniversitesi Toplum Gönüllüleri Topluluk Çalışma Usul ve Esaslarını ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Ad ve Amblem, Adres, Üyelik, Üyelikten Çıkarma
Topluluk Adı
MADDE 5-1) Topluluğun adı Muş Alparslan Üniversitesi Toplum Gönüllüleri Topluluğudur..
Topluluk Amblemi
MADDE 6-1) Topluluk amblemi;
Adres
MADDE 7-1) Muş Alparslan Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğrenci Toplulukları Merkezi İs- tasyon Cad.49100 Muş
Üyelik
MADDE 8- 1) Muş Alparslan Üniversitesi öğrencisi olan herkes topluluğa üye olabilir.
Üyelikten Çıkma/ Çıkarma
MADDE 9-1) Yönetim Kuruluna istifa dilekçesi vermek suretiyle üyelikten çıkmış olunur. Toplulu- ğun amacına aykırı hareket edenler.
2) Topluluğun hükmi şahsiyeti içinde dirlik ve düzeni bozanlar veya bozmaya çalışanlar, topluluğun mallarına kasten zarar verenler veya vermeye çalışanlar, üyelerin haysiyet ve şerefini zedeleyecek şekilde konuşma yapanlar.
3) Görevli olduğu kurulun periyodik toplantılarına 3 defadan fazla mazeret göstermeksizin katılma-
yanlar.
4) Haftalık topluluk toplantılarına mazeret göstermeksizin 3 defadan fazla katılmayanlar Yönetim Kurulun 3/5 veya Genel Kurul üye sayısını 2/5’inin yazılı talebi ile Etik Kuruluna sevk edilir. Yapılan ince- leme sonucu Etik Kurulu ilgili üyenin yazılı savunmasını almak kaydıyla üye hakkındaki raporu tavsiye ka- rarı alarak Genel Kurula iletir. Üyeliğin düşmesi için Genel Kurulun 2/3’ünün müspet oyu gerekir. Üyeliğin düşmesi kararı alınmışsa
5) Genel Kurul toplanana kadar üyenin üyeliği askıda kalır.
6) Üyenin medeni haklarını kullanma ehliyetini kaybolması, öğrencilik durumunun mezun olmadan sona ermesi durumun da Yönetim Kurulu kararı ile üyeliği sona erer ve üye kayıt defterinden kaydı silinir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Genel Kurul, Yönetim Kurulu, Denetleme Kurulu, Disiplin Kurulu
Genel Kurul
MADDE 10-1) Genel Kurul topluluk üyelerinden oluşur. Topluluğun en yetkili kurumudur. Yılda iki kez idari ve mali konuları görüşmek üzere toplanır. Topluluğun yetkili tüm kurullarını seçer. Kurulların seçi- leceği toplantı en erken üniversite açıldıktan sonraki üçüncü hafta, en geç dördüncü hafta yapılır.
2) Genel kurul çağrısı o üniversitenin Toplum Gönüllülerinin üye olduğu e-posta grubuna, okul pa- nolarında ve imkan olduğu ölçüde üniversitenin diğer iletişim araçlarından yararlanılarak ilan edilir. Toplan- tılardan en az on beş gün önce topluluğun üyeleri, toplantı gündemi, yeri ve saati konusunda bilgilendirilir. Genel kurulun toplanabilmesi için salt çoğunluğa ihtiyaç vardır. Toplantıda çoğunluk sağlanmadığı takdirde yapılacak olan ikinci toplantının tarihini üyelere belirtmesi esastır. İki toplantı arasındaki zaman bir haftadan az olamaz. Karar sayısı toplantıya katılan üye sayısının salt çoğunluğudur.
3) Yönetim kurulunun önerdiği gündeme ek olarak genel kurulun 1/3 nün imzasıyla yeni genel gün- dem maddesi eklenebilir. Genel kurul üyeleri, gönüllülerin istekleri doğrultusunda gerekli görev dağılımını yapar.
4) Bir gönüllü en fazla iki kurul için adaylık başvurusu yapabilir. Eğer kişi her iki kurul için seçilirse üyeliği kendi belirteceği kurul için düşer. Yerini kendisinden sonra en fazla oy almış gönüllü alır.
5) Topluluk Çalışma Usul ve Esasları, genel kurul üyelerinin 2/3nün önerisi ile değiştirilebilir ve yürürlülüğe girer. Her kurul se- çimi için genel kurul üyeleri tercihli oy ile en fazla üç kişiye oy verebilir. Oy alanlar sıralanarak en fazla oy alan gönüllü ile kurulun seçim prosedürü tamamlanmış olur. Beraberlik durumunda o kişiler için ayrı bir seçim yapılır.
,
6) Oylamalar ile ilgili yanlış uygulamalarda görevli kişi pusulaların geçerliliğine karar verir. Oyla- malarda kapalı oy, açık sayım ilkesi geçerlidir. Üye sayısının 3/5nin yazılı talebi ile olağanüstü Genel Kurul çağrısı yapılabilir. Bu durumda Genel Kurul esasları geçerlidir.
Yönetim Kurulu
MADDE 11-1)Topluluğun yönetim kurulu beş asıl üç yedek üyeden oluşur. Üyeliklerde boşalma ol- duğu takdirde yedek üyelerin göreve çağrılması zorunludur. Yönetim Kurulu üyeleri yaptıkları ilk toplantıda kendi aralarında bir başkan seçer ve gerekli görev dağılımını yaparak üyelere iletir.
2) Yönetim Kurulu bir sene için görevlendirilir. Bir sene için görevlendirilir, görev dağılımı sonunda Genel Kurulda yeni seçim yapılır. Yönetim Kurulu üyelerine önceden haber vermek koşuluyla toplantılara katılabilir.
3) Görevde olduğu sürece topluluk aktivitelerinin uygulanmasını ve kontrolünün sorumluluğunu üst- lenir. Bu görevlerinin gerektirdiği her türlü işi bizzat uygular ve/ veya koordinasyonunu yapar. Her ay üçten az olmamak koşuluyla toplanır. Genel Kurula karşı sorumludur.
Denetleme Kurulu
MADDE 12-1) Üç asil, iki yedek üyeden oluşur. Üyeliklerde boşalma olduğu takdirde yedek üyele- rin göreve çağrılması zorunludur. Bir sene için görevlendirilir, görev dönemi sonunda genel kurulda yeni seçim yapılır. İki ayda bir kulübün mali ve idari defterini inceleyerek denetleme sonuçlarını bir rapor halinde Yönetim Kuruluna, diğer üyelere ve Genel Kurula sunar.
2) Yönetim Kurulunda görevini yerine getirmeyen üyeleri Genel Kurul üyesi gönüllülerin 2/5nin başvurusuyla Etik Kurula sevk eder. Proje çalışma gruplarında görevini yerine getirmeyen yönetim kurulu üyelerinin 3/5nin başvurusuyla Etik Kuruluna sevk eder. Denetleme Kurulu Genel Kurula karşı sorumludur.
Disiplin Kurulu
MADDE 13-1) Üç asil, iki yedek üyeden oluşur. Üyeliklerde boşalma olduğu takdirde yedek üyele- rin göreve çağırılması zorunludur.
2) Bir sene için görevlendirilir, görev dönemi sonunda Genel Kurulda yeni seçim yapılır. Topluluk esaslarına göre davranmayan üyeler hakkında gerekli araştırmaları yapar, Yönetim Kuruluna raporlar. Sevk edilen kişi Yönetim Kurulu üyesi ise, ilgili üyenin Yönetim Kurulu üyeliği ilgili karar verilene kadar askıya alınır. Yerine yedek Yönetim Kurulu üyesi görevi devralır. Eğer karar ihraç yönünde ise bu Topluluk Çalışma Usul ve Esaslarının altıncı maddesinin “Üyelikten Çıkarılma” kısmı uygulanır. Üyelikten çıkarılan bir kişi tekrar üye olamaz.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Evraklar, İşleyiş, Disiplin Kurulu Görevleri, Genel Koordinatör, Genel Sekreter, Say-
man, Evraklar
MADDE 14-1) Genel Kurul tutanakları, Yönetim Kurulu karar defteri, üye kayıt defteri, gelir gider defteri, gelir gider makbuzları, demirbaş defteri, proje çalışma grubu proje uygulama dokümanlarıdır. Toplu- luk belgeleri arşiv sorumluluğunu alan Yönetim Kurulu üyesi tarafından topluluk odasında saklanır.
İşleyiş
MADDE 15-1) Topluluğun 6. 7. 8. 9. maddelerinde sayılan organları asli organları olup; kanun ve Topluluk Çalışma Usul ve Esasları çerçevesinde kendilerine verilmiş olan görevleri yerine getirir.
Yönetim Kurulu Üyelerinin Seçimi ve Sorumluluklar
MADDE 16-1) Genel kurul tarafından yılda bir kez seçilir. Seçimler gizli oy-açık sayım yöntemi ile yapılır. Genel kurulun 2/3 çoğunluğunun oyu ile Yönetim Kurulunun görevine son verilebilir. Topluluk et- kinliklerine öğrenci olmayan kişilerin katılımı Yönetim Kurulu üyelerinden birinin daveti ile olur.
Genel Koordinatör
MADDE 17-1) Topluluğun tüm üyelerini temsil eder. Yönetim Kurulu faaliyet ve kayıt bilgilerini tutar. Gerektiğinde topluluğun tüm organlarını olağanüstü toplantıya çağırabilir.
2) Genel Koordinatör Yardımcılarının ve proje esnasında üyelerin görev dağılımını belirler.Yönetim Kurulu ve Genel Kurul toplantılarına başkanlık eder.
Koordinatör Yardımcıları
MADDE 18-1) Genel koordinatörün olmadığı durumlarda Genel Koordinatörün görevlerini yerine getirir. Topluluğun tanıtımı ile görevlidirler. Diğer kurumlarla ilişkileri organize ederler.
2) Her bir proje bir Koordinatör Yardımcısı tarafından yürütülür. Projeler arası uyumu sağlarlar.
Genel Sekreter
MADDE 19-1) Resmi yazışmaları yapar. Genel Kurul kararlarını ve Yönetim Kurulu faaliyetlerini kayda geçirir. Genel koordinatör ve genel koordinatör yardımcıları ile birlikte çalışır.
Sayman
MADDE 20-1) Her çalışma dönemi sonunda mevcut durum ve gelir gider kayıtlarını Yönetim Ku- ruluna bildirir. Muhasebe kayıtlarını tutar. Gelir gider durumunu ve gerekli kayıtları yönetim değişiminde yeri Yönetim Kuruluna sunar.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Yıllık Aidatlar, Yeter Sayısı, Toplantı Yönetimi, Adaylıklar, Topluluk Çalışma Usul ve Esasları Değişikliği Yıllık Aidatlar
MADDE 21-1) Üyelerden herhangi aidat ücreti alınmamaktadır.
Toplantı Yeter Sayısı
MADDE 22-1) Üye sayısının üçte biri sayısına ulaşılması toplantı için yeterlidir.
Toplantı Yöntemi
MADDE 23-1) Toplantı Genel Koordinatör Başkanlığında, yoksa diğer sorumlular başkanlığında ve üyelerin katılımı ile gerçekleşir.
Adaylıklar
MADDE 24-1) Topluluğun Yönetim Kuruluna adaylıklar Genel kuruldan bir hafta önce duyurulur ve adaylar çarşaf liste ile seçilir.
Topluluk Çalışma Usul ve Esasları Değişikliği
MADDE 25-1) Yönetim Kurulu mevcut Topluluk Çalışma Usul ve Esaslarında ihtiyaçları kargılaması ve sıkıntıların giderilmesi için Yönetim kurulunun salt çoğunluk kararıyla Topluluk Çalışma Usul ve Esasları değişiklikleri yapabilir. Topluluk Çalışma Usul ve Esaslarında doğacak boşluklar için Muş Alparslan Üniversitesi Topluluk Yönergesi esas alınır. Muş Alparslan Üniversitesi yönergesinin ihtiyaca cevap vermemesi durumunda son karar Yönetim kurulunundur. Son karar Senatoya sunulur, Senato onayından sonra yürürlüğe girer.
Topluluğun Feshi
MADDE 26-1) Kuruluş amaçları doğrultusundaki faaliyetlerin dışına çıkması durumunda kurucu üyeler tarafından veya genel kurulun toplanması ve karara bağlanması ile topluluk faaliyetleri Senato’da fesh edilir.
Yürürlük
MADDE 27-1) Bu Topluluk Çalışma Usul ve Esasları Muş Alparslan Üniversitesi Senatosu’nda kabul edildiği tarih- ten itibaren yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 28-1) Bu Topluluk Çalışma Usul ve Esasları Topluluk Başkanı tarafından yürütülür.
Kurucu Üyeler
1- İLKNUR ÇELİK
2- SEVAL KARASU
3- MERVE GÜNÇ
4- SEDA AKPINAR
5- ROZERİN KAYA
6- ÖZGE NUR BAĞLA
7- MUHAMMED AÇIKGÖZ
8- DİLAN KALENDER
9- MELEK YALÇIN
10- NURAY AYDIN