Muş Alparslan Üniversitesi
 
İlim ve Fikir Topluluğu
Anasayfa

MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ

İLİM VE FİKİR TOPLULUĞU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI

Topluluğun Amacı

 MADDE 1-Topluluk başta, bilimsel, kültürel, ilmi ve sosyal etkinlikler olmak üzere;

  1. Her kesimden (protokol,yerli halk ve öğrencileri) insanlarımızı buluşturmak,
  2. Tarihi, gündem ve uluslararası konularda (panel, konferans, basın duyurusu vb.) etkinler düzenlemek,
  3. Protokolü, akademisyenleri, öğrencileri ve halkı faaliyetlerimize davet etmek bir araya getirmek,
  4. Ses ve müzik sistemlerinin kullanımı,
  5. Faaliyet afişlerini asmak ve stand (tanıtım masası) açmak. Topluluğu tanıtıcı Cd ve kataloglar oluşturmak
  6. Toplantılar düzenlemek,
  7. Çeşitli kurslar, konserler, film ve tiyatro gösterimi, kermes, eğitim programları ve yarışmalar (müsabakalar) düzenlemek veya yardımcı olmak,
  8. Yürüyüşler düzenlemek,
  9. Anket düzenlemek-uygulamak,
  10. Projeler hazırlamak,
  11. Kamuoyu oluşturmak,
  12. Topluluk Çalışma Usul ve Esaslarında gösterilen amaçları gerçekleştirmek üzere ulusal, uluslararası faaliyette veya işbirliğinde bulunmak üzere kurulmuştur.

Topluluğun Adı ve Logosu

MADDE 2- Kulübün Adı: “Muş Alparslan Üniversitesi İlim Ve Fikir Topluluğu’’ dur.

 

 

 

 

TOPLULUK ADRESİ

 

MADDE 3- Fen Edebiyat Fakültesi Öğrenci Toplulukları Merkezi istasyon Cad.49100 Muş Kulübün Merkezi: Muş’tur.

Topluluk Çalışma Usul ve Esaslarında sunulan kulübe ait logo, tüm haklarıyla kulübümüze aittir.

ÜYELİK

MADDE 4- Doğal Üyelik, Aktif Üyelik, Aktif Üyelikten Çıkma ve Çıkarılma ġart ve Özeklileri Doğal Üyelik

  1. Bütün Muş Alparslan Üniversitesi öğrencileri, topluluğun doğal üyeleridir, üyeler herhangi bir aidat ödemek zorunda değildirler.

Aktif Üyelik

 

  1. Doğal üyelerden herhangi birinin yönetim kuruluna başvurması ve Muş Alparslan Üniversitesi ilim Ve Fikir Topluluğu’nda çalışmak istediğine ve de topluluğa nasıl yardım edebileceğini sözlü veya yazılı olarak bildirmesi halinde aktif üyeliği başlar. Ancak aktif üye olarak topluluğa katkıda bulunabilmesi için mutlaka topluluk yönetim

kurulunun öngördüğü programlara maddi ve manevi olarak çalışmalarda bulunmasıdır. Maddi yardımın nasıl olacağı, ihtiyaç halinde yönetim kurulu tarafından tespit edilir.

  1. Aktif Üyelikten Çıkma

Hiçbir aktif üye toplulukta kalmaya zorlanamaz. Her üye istifa hakkına sahiptir. istifa yönetim kurulunda okunduğu anda yürürlüğe girer.

AKTİF ÜYELİKTEN ÇIKARILMA

 

MADDE 5- Aktif üye olma şartnamesini yerine getirmeyen aktif üyeler ile Muş Alparslan Üniversitesi Disiplin Kurulundan 1 ay veya daha fazla uzaklaştırma cezası almış öğrenciler topluluk disiplin kurulunun alacağı karar üzerine yönetim kurulunun alacağı bir kararla topluluktaki aktif üyelikleri sona erer. Ancak bu öğrencilerin doğal üyelikleri devam eder.

Aynı öğrenciler en erken bir öğrenim dönemi sonra tekrar aktif üyelik için yönetim kuruluna başvurabilirler.

GENEL KURUL

 

MADDE 6- Genel Kurul yönetim kurulu ve Disiplin Kurulunun tamamı ve müteakip iki dönem boyunca aktif üye olabilmiş üyelerden oluşur.

Genel Kurulun Görev ve Yetkileri

 

Aşağıda yazılı hususlar genel kurulca görüşülüp karara bağlanır:

 

  1. Yönetim Kurulunu Seçmek

 

  1. Topluluk Çalışma Usul ve Esaslarını değiştirmek

 

  1. Topluluğun gelecekteki faaliyetleri hakkında yönetim kuruluna tavsiyelerde bulunmak. d.Yönetim Kurulunca hazırlanan bütçeyi görüşüp aynen veya değiştirerek kabul etmek e.Yönetim kurulunu görevden almak.

 

  1. Topluluk danışmanını belirlemek.

 

Toplantı Zamanı

 

Genel kurul her yıl nisan ayında Yönetim Kurulunu ve topluluk danışmanının seçimi için olağan olarak toplanır.

Çağrı Usulü

 

Genel Kurula Katılacak olan üyeler en az bir hafta önceden günü, saati, yeri ve gündemi herkesin görebileceği bir yerde ilan edilmek suretiyle toplantıya çağırılır. Bu toplantıda çoğunluk sağlanamaması nedeniyle toplantı yapılamazsa ikinci toplantının hangi gün yapılacağı da belirtilir.

Toplantı Yeter Sayısı    Genel Kurul tüm üyelerin yarısından bir fazlasının toplanmasıyla toplanır. İlk toplantıda çoğunluk sağlanmazsa ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz.

Olağan Üstü Toplantı

 

Genel Kurulu Kulüp Genel Koordinatörü, Yönetim Kurulu salt veya topluluk aktif üyelerinin %51'i olağanüstü toplantıya çağırabilir. En çok on gün içinde Yönetim Kurulu Genel Kurulu toplanmazsa gerekli toplantı kulüp danışmanınca yapılır. Olağanüstü toplantıda yalnızca gündemdeki maddeler görüşülür. Olağanüstü toplantılar acil yardım gerektirecek olayların cereyan etmesi nedeniyle gerek görüldüğünde öğrenim yılı boyunca yapılabilir.

Görüşülecek Konular

 

Genel Kurul Toplantısında yalnız gündemde yer alan maddeler görüşülür. Ancak toplantıda hazır bulunan üyelerin en az üçte ikisi tarafından görüşülmesini istenen konuların gündeme alınması zorunludur. Organ seçimi yapılacağına dair önceden üyelere tebligat yapılmamışsa teklif yapılarak gündeme seçim maddesi eklenemez.

YÖNETİM KURULU

 

MADDE 7- Yönetim Kurulu topluluk başkanı, başkan yardımcısı, yazman, sayman ve 1 asil üyeden oluşur. Yönetim kuruluna gerektiği durumlarda iştirak etmek üzere 5 yedek üye de yönetim kuruluna seçilir.

  1. Yönetim Kurulu topluluğun idari organı olup çalışmaları en iyi şekilde yürütülmesinden, denetlenmesinden, Topluluk Çalışma Usul ve Esaslarının uygulanmasından topluluğun mali gelir ve giderleri ile demirbaş eşyaların korunmasında birinci derecede sorumludur.
  2. Yönetim Kurulu üyeleri Genel kurul tarafından seçilir. Yönetim Kurulu her genel kurul sonrasında göreve başlar ve bir sonraki genel kurula kadar göreve devam eder.
  3. Yönetim Kurulu faaliyet programını gerçekleştirmek ve topluluğun amaçlarına ulaşabilmesi için Topluluk Çalışma Usul ve Esasları ve yönerge dâhilinde her türlü kararı alma yetkisine sahiptir.
  4. Yönetim Kurulu öğretim dönemlerinde ayda bir toplanır gerekli görülmesi halinde başkanın çağrısı ile olağan üstü de toplanabilir.
  5. Mazeretsiz olarak toplantıya üst üste 3 defa katılmayan topluluk üyesi yönetim kurulu karı ile topluluktan çıkarılır.
  6. Yönetim Kurulu topluluğu bağlayan her türlü yazışma ve denetleme işlemini yürütür.
  7. Yönetim Kurulu belirtilen toplantı yeter sayısının altına düğmesi durumunda yedek üyelerle yönetim işlerini yürütür.
  8. Yönetim Kurulu uygun görmesi veya üyelerden bir başvuru yapılması halinde sosyal kültürel toplumsal ve felsefi konularla ilgili alt komisyonlar oluşturabilir.
  9. Bu Topluluk Çalışma Usul ve Esaslarında belirtilen hususların dışında oluşabilecek durumlarda Yönetim Kurulu Muş Alparslan Üniversitesi topluluk yönergesine göre hareket eder.

DENETLEME KURULU

 

MADDE 8- Genel kurul tarafından her ders yılı sonunda seçilen Denetleme Kurulu 3 asil ve 2 yedek üyeden oluşur. Topluluğun saymanlık defteri, muhtelif evrak ve demirbaş eşyanın durumu ile elde edilen gelir ve giderlerin harcamasını denetler, demirbaş eşyaların kayıtlarının uygun düzenlenip düzenlenmediğini kontrol eder. Bu denetleme sonucunda durumu bir raporla Yönetim Kurulu’na bildirir.

DİSİPLİN KURUL VE GÖREVLERİ

 

MADDE 9- Disiplin Kurulu Genel Koordinatör, Yönetim Kurulunun seçeceği iki asil üye ve topluluk danışmanından oluşur.

Disiplin işleri ilim Ve Fikir Topluluğu, Yükseköğretim Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerinde disiplin suçu olarak sayılan ve disiplin cezasını gerektiren hiçbir faaliyette bulunamaz. Bu disiplin suçlarından birini işleyen üye öğrenci topluluktan çıkarılır.

EVRAKLAR

 

MADDE 10- Aşağıdaki defterler tutulur.

 

Karar defteri: sekreter tarafından tutulur ve saymana zimmetlenir. Üye kayıt formları: isimleri, bölümleri, sınıfları, adres ve telefonları yazılı fotoğraflı form; sayman tarafından muhafaza edilir

İŞLEYİŞ

 

MADDE 11- Yönetim Kurulu öğrenim yılı boyunca ayda en az bir kez toplanır. Toplantının açılabilmesi için beş üyenin bulunması şarttır. Genel Koordinatörün bulunmaması halinde Genel Sekreter toplantıya başkanlık eder. Kararlar salt çoğunlukla alınır. Toplantıda alınan kararlar yazman tarafından zapta geçilir. Bu zabıt toplantı sonunda katılanlarca imzalanır. Daha sonra karar defterine yazılır. Bir sonraki toplantıda okunarak üyelere imzalatılır. Yönetim Kurulu üyelerinin toplantılara katılması zorunludur.

İhtiyaç Halinde, Yönetim Kurulunun Yedek Aktif Üyelerle Tamamlanması: Yönetim Kurulunda istifa veya ihraç yoluyla meydana gelebilecek boşluklar listedeki aktif yedek üyeler tarafından doldurulur.

Yönetim Kurulunun Görevden Alınması

 

Yönetim Kurulu, Genel Kurula katılan üyelerin 2/3 çoğunluğunun oylarıyla görevden alınabilir.

YÖNETİM KURULU ÜYELERİNİN SEÇİMİ

 

MADDE 12- Yönetim Kurulu (en fazla 10 kişi)liste sistemi ile seçilir. Genel Kurul yapılmadan en geç bir hafta kalaya kadar liste isimleri tespit edilir ve Genel Kurula katılan aktif üyelerin en az yarısının bir fazlasının oyunu alan liste yönetim kurulu olarak seçilir. Listedeki isimler yönetim kurulu olarak seçilmeden önce listeyi temsil edecek bir genel koordinatör seçilmez.

YILLIK AİDATLAR

 

MADDE 13-Üyelerden herhangi bir aidat alınmayacaktır.

 

TOPLANTI YETER SAYISI

 

MADDE 14- Genel Kurul tüm üyelerin yarısından bir fazlasının toplanmasıyla toplanır. İlk toplantıda çoğunluk sağlanmazsa ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz.

TOPLANTI YÖNTEMİ

 

MADDE 15- Yönetim Kurulu öğrenim yılı boyunca ayda en az bir defa doğal üyelerin faaliyetlere katılımlarını teşvik etmek amacıyla toplantılar düzenlemek zorundadır. Bu toplantılar Genel Kurul niteliğinde değildir. Çeşitli konferanslar ve söyleşiler bu toplantıların kapsamına girebilir.

 

 

Oy Kullanma ve Karar Verme

 

Yönetim Kurulu Seçimi gizli oy ve açık döküm yöntemi ile yapılır. Bunun dışındaki görüşmelerde Genel Kurul aksine bir karar almazsa oylar açık olarak belirlenir. Genel Kurul toplantılarında oy hakkı bulunanların yarıdan bir fazlasının katıldığı kararlar geçerlidir.

ADAYLIKLAR

 

MADDE 16- Topluluğun yönetim Kuruluna adaylıklar genel kuruldan bir hafta önce duyurulur ve adaylar çarşaf liste ile seçilir.

Topluluk Çalışma Usul ve Esasları Değişikliği

 

MADDE 17- Yönetim Kurulu mevcut Topluluk Çalışma Usul ve Esaslarında ihtiyaçları karşılaması ve sıkıntıların giderilmesi için yönetim kurulunun salt çoğunluk kararıyla Topluluk Çalışma Usul ve Esasları değişiklikleri yapabilir. Topluluk Çalışma Usul ve Esaslarında doğacak boşluklar için Muş Alparslan Üniversitesi Topluluk Yönergesi esas alınır. Muş Alparslan Üniversitesi yönergesinin ihtiyaca cevap vermemesi durumunda son karar. Yönetim kurulunundur. Değişiklik teklifi senato’da yapıldıktan sonra değişiklik yürürlüğe girer.

TOPLULUĞUN FESHİ

 

MADDE 18- Kuruluş amaçları doğrultusundaki faaliyetlerin dışına çıkması durumunda kurucu üyeler tarafından veya genel kurulun toplanması ve karara bağlanması ile topluluk faaliyetleri Senato’da fesh edilir.

 

YÜRÜRLÜLÜK

 

MADDE 19- Bu Topluluk Çalışma Usul ve Esasları Muş Alparslan Üniversitesi Senatosu’nda kabul edildiği tarihten itibaren yürürlüğe girer.

YÜRÜTME

 

MADDE 20- Bu Topluluk Çalışma Usul ve Esasları Topluluk Başkanı tarafından yürütülür.

 

KURUCU ÜYELER MADDE 21

  1. Abdullah DURMAZ

 

  1. Ali Ekber AVCI

 

  1. Muğdat BİLİCİ

 

  1. Fırat TUTAR

 

  1. Erhan YETMİŞ

 

  1. Mahmut TEKPINAR

 

  1. Abdulhakim ACAR

 

  1. Kadir TUNA

 

  1. Ramazan KIRICI

 

  1. Mehmet KARADAĞ