Ensar Vakfı yürütücülüğünde, Türkiye Ulusal Ajansı Erasmus+ Programı kapsamında desteklenen “3. Gençlik Fısıltıları Bölgesel İstihdama Genç Bakış Çalıştayı Doğu Anadolu Bölgesi Paneli’’ tamamlandı. Panele Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat da katıldı. Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat katıldığı panelde üniversitemizin akademik ve sosyal olanaklarını anlattı.
İstihdam, en önemli önceliklerimizden biridir
Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, üniversitemizin istihdam olanağı yüksek olan bölümlere ağırlık verdiğini ve mezunlara iş imkânı hazırlamak için özel çalışmalar yürütüldüğünğ şu ifadelerle vurguladı: ‘‘Üniversitemiz, Muş ilinin işgücü piyasasının talep ettiği niteliklere sahip mezunlar yetiştirmek için staj uygulamaları yaptırmakta, meslek eğitimi programları düzenlemektedir. Üniversitemizdeki başarılı öğrenciler üniversitedeki eğitimleri boyunca ildeki kurum ve kuruluşlarda staj yapmaktadırlar. Öğrenciler Muş KOSGEB ile ortak “Girişimcilik” eğitimleri almakta ve başarılı öğrenciler hibe desteği il iş yerleri açmaktadırlar. Bölüm ve program taleplerimizde Gerontoloji, Optisyenlik, Eczacılık, İş Makineleri Operatörlüğü, İnsansız Hava Araçları Teknolojisi, Odyometri, Podoloji, Ağız Diş Sağlığı, Diyaliz, Psikoloji, İngilizce Öğretmenliği, Bedensel Engelliler İçin Egzersiz, Yazılım Mühendisliği gibi istihdam imkânları yüksek olan bölümler açıyoruz. Yeni YÖK Başkanımız da bölüm ve program yapılanmasında bundan sonraki süreçte istihdam hedefini öne alacaklarını ifade etmiştir.”
‘‘Tarım araştırmalarında yoğunlaştık.’’
Rektör Polat, bölgenin özelliklerini ve ihtiyaçlarını göz önüne alarak yürütülen çalışmalarla ilgili de konuştu. Ziraat ve hayvancılık alanlarındaki çalışmalardan ve olanaklardan bahseden Polat, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘‘Hayvancılık alanında Pilot Devlet Üniversitesi seçildik. Geçtiğimiz hafta Kaba Yemde Türkiye’de Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi olduk. Şu ana kadar 27 noktada soğuk süt zinciri noktası oluşturdu. 950 kadın çiftçiye hayvansal ve bitkisel üretim konularında eğitim verildi. Çiftçi Eğitim Merkezi yatırım bütçesine alınarak ihale edilme aşamasına gelinmiştir.”
Lisansüstü programlara özel ilgi
‘‘Lisansüstü programlara özel bir ilgi gösteren Muş Alparslan Üniversitesi, spesifik alanlarda nitelikli araştırmalar yürüten bir üniversite olma yolunda hızla ilerlemektedir’’ diyen Rektör Polat, ‘‘Lisansüstü programlarında bulunan öğrencilerimiz projelerde çalışma imkânı bulmaktadır. Dedektör ve Sensör Teknolojileri, Gıda Güvenliği, Nükleer Enerji ve Enerji Sistemleri, STEM eğitiminde Türkiye’de en iyi eğitim veren yerler arasındayız.” dedi.
Sosyal olanaklara değindi
Polat, ‘‘Kukla tiyatrosu, Karagöz Hacivat ve Diskalkuli (Matematik Öğrenme Güçlüğü) alanında Türkiye’deki en iyi eğitmenlerden birkaçı üniversitemizdedir. Her türlü sanatsal etkinliğin yapılabileceği, Doğu Anadolu’nun en büyük Kongre Merkezlerinden biri Muş’tadır. Kukla Tiyatrosu Türkiye’de çok az yerde var. Karagöz Hacivat atölyesi bildiğim kadarıyla sadece bizde var. Radyo Alparslan ve müzik ve TV kayıt stüdyolarımızda gençlere imkân veriyoruz’’ diyerek sözlerini sürdürdü.
‘‘Şampiyonlar yetiştiriyoruz.’’
Rektör Polat, üniversitemizin en başarılı birimlerinden biri olan Spor Bilimleri Fakültesi hakkında da konuştu. Polat, ‘‘Spor Bilimleri fakültemiz pek çok milli sporcunun okuduğu bir fakülte. Türkiye’de 5 bölümü de aktif olan tek Spor Bilimleri Fakültesi. Yüksek lisans ve doktora imkânı da var. Üniversiteler arasında başarı sıralamasında Türkiye’de ilk 20’ye girmiş bulunuyoruz.” dedi.
Gençler yönetimde söz sahibi
Üniversitemizin çağdaş bir yönetim anlayışına sahip olduğunu da vurgulayan Rektör Polat, öğrencilerimizin senatoda temsilci bulundurarak üniversitelerinin gelişmesinde söz sahibi olduğunu söyledi. Kulüpler üzerinden aktif çalışmalar yapıldığını, her kulüpte bulunan öğrenci danışmanları riyasetinde hem idari sorunların çabuk aşılması hem de sağlıklı biçimde idare-öğrenci buluşmasının mümkün olduğunu da sözlerine ekledi.
Polat, katılımcılara ve ilgililere teşekkür ederek konuşmasına son verdi.