Muş Alparslan Üniversitesi
 
Üniversitemizden Bir İlk Daha: “İnsansız Hava Aracı Teknolojisi ve Operasyonları Programı” Açılıyor

 

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), 20.05.2020 tarihli toplantısında Muş Alparslan Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde “İnsansız Hava Aracı Teknolojisi ve Operasyonları Programı” açılması kararı aldı. Program, Doğu Anadolu’nun ilk, Türkiye’nin üçüncü İnsansız Hava Aracı Teknolojisi ve Operasyonları Programı olma özelliği taşıyor. 

 

Personel açığını giderecek

 

Üniversitemiz Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde Türkiye'de ilkler arasında yer alan İnsansız Hava Aracı Teknolojisi ve Operasyonları Programı açılacağı duyuruldu. Böylece tüm dünyada aktif bir şekilde kullanılan İnsansız Hava Araçları’nın (İHA) tasarım, üretim ve kullanım faaliyetlerini yürütebilecek donanımlı personele büyük ihtiyaç duyulması sebebiyle bu alanda nitelikli personelin yetiştirilmesine yönelik önemli bir adım daha atılmış oldu. 

 

Bölgede ilk, ülkede üçüncü 

 

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de İHA ve SİHA (Silahlı İnsansız Hava Araçları) teknolojilerinin geliştirilmesine ve kullanımına önem veriliyor. Üniversitemiz de alana katkı sağlayacak İHA uzmanları yetiştirmek amacıyla çalışmalarına devam ediyor. Doğu Anadolu’nun ilk, Türkiye’nin üçüncü “İnsansız Hava Aracı Teknolojisi ve Operasyonları Programı” açılıyor. İHA ve SİHA teknolojilerinin geliştirilmesine katkı sağlamayı amaçlayan ve bu yıl akademisyen ve laboratuvar konusunda hazırlıklarını ikmal edecek olan program, 2021-2022 Eğitim-Öğretim Yılından itibaren heyecanlı ve idealist gençlere kapılarını açacak.

 

Geniş bir yelpazede kullanılıyor

 

Askeri olarak geniş kullanım alanı bulunan İHA/SİHA’lar, havadan görüntüleme ve bu yolla elde edilen verilerin analiz edilip kullanılabildiği sektörler için de hayati öneme sahip araçlar olarak öne çıkıyor. Çağımızın vazgeçilmezleri arasına giren İHA’lar sinema ve dizi gibi görsel sanat alanlarında, güvenlik, arama kurtarma, spor müsabakaları, haritalama ve mühendislik ölçümleri, zirai uygulamalar, habercilik, trafik yönetimi gibi uygulama alanlarında da sıklıkla kullanılıyor. Bunların yanı sıra inşaat ve şantiye kontrolü, fabrika baca kontrolü, verici ve anten birimleri arıza tespiti, yalıtım kontrolü, güç ve enerji hattı takibi, rüzgâr türbini kontrolü, mobil baz istasyonu yayını, orman yönetimi ve planlama, meteoroloji, madencilik, çevresel koruma, hidrolojik izleme ve haritalama, nehir ortamları izleme ve haritalama, kıyı izleme ve haritalama, jeolojik ve arkeolojik uygulamalar, petrol ve doğal gaz hatları ile demiryollarının izlenmesi, afetler ve afet sonrası meydana gelen arazi değişimleri gibi alanlarda da kullanılabiliyor. 

 

Donanımlı laboratuvar, güçlü kadro

 

Konu hakkında görüşlerini bildiren Teknik Bilimler MYO Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Eşref Alkış, ülkemizde savunma sanayisinde yapılan çalışmalar neticesinde, İHA teknolojilerinin üretimi ve ihracatı noktasında önemli bir yol katedildiğini ifade etti. Alkış’ın konu hakkındaki ifadeleri şöyle: ''Ülkemiz, İHA/SİHA ile ilgili teknolojilerinin geliştirilmesi ve kullanımına büyük önem vermektedir ve bu konuda son yıllarda önemli ilerlemeler kaydedilmiştir. Bu nedenle, yerli ve milli İHA/SİHA teknolojileri ve operasyonlarına yönelik olarak nitelikli teknik elemanlar yetiştirilmesi ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Elektronik, elektrik, makine, mekatronik, otomotiv ve bilgisayar programlarında yer alan nitelikli öğretim elemanlarımız ile birlikte güçlü bir laboratuvar alt yapısına sahip olan yüksekokulumuzda açılan bölümde, ülkemiz açısından stratejik önemi olan  bu teknoloji ve operasyonlarının geliştirilmesine katkıda bulunabilecek ve bahsi geçen alanlarda görev alacak, sorumluluk sahibi, görev bilinci yüksek nitelikli teknik elemanlar yetiştirilecektir. Başta Sayın Rektörümüz olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.’’

 

‘‘Hayırlı olmasını dilerim’’

 

İnsansız Hava Aracı Teknolojisi ve Operasyonları Programı’nın açılması konusunda bir yılı aşkın süredir hazırlık yaptıklarını ifade eden Rektör Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, yeni programın önemi hakkında şunları söyledi: “Bu program, havacılık alanında özellikle ara eleman ihtiyacına yönelik yapmış olduğumuz çalışmaların bir başka adımı olarak görülmeli. Çünkü bir üçüncü adımımız ile havacılık alanında yeni bir programın daha açılması için şimdiden çalışmalarımızı başlatmış bulunuyoruz. Hepinizin bildiği gibi bundan bir yıl önce Sivil Havacılık ve Kabin Hizmetleri Programımızı Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu bünyesinde faaliyete geçirmiş ve bu programa öğrenci almıştık. Doluluk oranları yüksek olan ve istihdam imkanı da bulunan Sivil Havacılık ve Kabin Hizmetleri, gelecek vaat eden bir bölüm olarak öne çıkıyor. Allah’a şükür kısa sürede akademisyen açığımızı kapattık ve İstanbul’dan temin ettiğimiz kabin ekipmanları ile öğrencilerimize her türlü imkanı bulunan ortamlar sunduk. 2021 yılında nasip olursa tam teşekküllü bir uçak kabini de inşa ederek öğrencilerimizin uçak kabinlerine uyumlu dersliklerde eğitim almasını temin edeceğiz.Yeni açılan İnsansız Hava Aracı Teknolojisi ve Operasyonları Programı ile de üniversitemiz kalite çıtasını yeniden yükseltmiş oldu. Bu program ile alanında aranan öğrenciler yetiştirmeyi hedefliyoruz. Örneğin sadece ziraat alanında bile program mezunları iş bulma konusunda sıkıntı yaşamayacaklardır. Dolayısıyla bu bölümün bölgemizde yıldız bölümlerden biri olacağını düşünüyoruz. Aynı şekilde sağlık, arama-kurtarma, fotoğrafçılık ve sinema alanlarında da geniş bir istihdam olanağı bulunuyor. Bu süreçte sarf ettikleri emek için Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu hocalarımıza, yoğun gayretlerimizi karşılıksız bırakmayarak üniversitemizde programın açılmasına onay verdikleri için YÖK Başkanımız Sayın Prof. Dr. Yekta Saraç Bey’e ve YÖK Yürütme Kurulu'ndaki çok kıymetli hocalarıma üniversitemiz ve ilimiz adına teşekkür ederim. Kendilerine minnettarız. İnşallah Muş Alparslan Üniversitesi olarak bizler de bu güvene layık olur ve en kısa zamanda programa öğrenci almayı başarırız.”

 

Haber: Can Kurt