Muş Alparslan Üniversitesi
 
Özel Çocuklarımıza Umut Olacak Minik Sporcular Projesi Başladı

Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO), Özel Olimpiyatlar Türkiye ve Muş İl Millî Eğitim Müdürlüğünün işbirliğiyle organize edilen Minik Sporcular projesinin açılış programı, Sabahattin Zaim Konferans Salonunda yapıldı. Amacı, 2-4 yaş aralığındaki özel çocuklarımız ile normal gelişime sahip aynı yaş grubundaki Minik Laleler Kreş ve Anaokulu (MİLA) öğrencilerinin birlikte spor yapmasını sağlayarak, çocuklarımızın bedensel, ruhsal, sosyal ve zihinsel gelişimlerine katkı sağlamak olan projenin açılışına, yoğun bir katılım oldu.
 
Açılışta, Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Abdüllatif Tüzer ve Prof. Dr. Yaşar Karadağ, BESYO Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Kırımoğlu, İl Millî Eğitim Müdürü Metin İlci, Özel Olimpiyatlar Türkiye Direktörü Didem Ünsür, Muş Özel Eğitim Uygulama Okulu ve MİLA eğitimcileri ve öğrencileri hazır bulundu.
 
Proje Yürütücüsü BESYO Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Kırımoğlu açılış konuşmasında, BESYO Müdürlüğünün yürütücülüğünde yürütülecek projenin, gerek Muş ve bölge, gerekse ülke genelindeki üniversiteler için örnek teşkil edecek, anlamlı bir proje olduğunu söyledi. Prof. Dr. Kırımoğlu, “Bu vesile ile bundan sonraki aşamalarda 170’den fazla ülkede faaliyet gösteren dünyanın en büyük sivil toplum kuruluşlarından biri olan Özel Olimpiyatlar ile güçlerimizi birleştirerek bölgesel nitelikte başka faaliyetler de yürüteceğiz.” dedi.
 
Önümüzdeki akademik yıldan itibaren BESYO bünyesinde öğrenci alımına başlayacak Engellilerde Egzersiz ve Spor Eğitimi Bölümünün, engellilerin spor eğitimini sağlayacak öğretmenleri Muş Alparslan Üniversitesi çatısı altında yetiştirecek yetkin bir bölüm olacağını ifade eden Prof. Dr. Kırımoğlu, engellilere yönelik her tür faaliyeti destekleyen Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat’a teşekkür etti. 
 
İl Millî Eğitim Müdürü Metin İlci, “Muş Alparslan Üniversitesi ile çeşitli alanlarda kurumsal işbirliğiyle örnek çalışmalara imza atıyoruz.” diyerek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Minik Sporcular Projesi de bu anlamlı çalışmalardan biridir. Eğitim sisteminde hâlihazırda var olan özel eğitim ve kaynaştırma eğitimi uygulamalarının spor ve oyun uygulamaları ile bütünleştirilmesi, geleceğimize yapacağımız kıymetli yatırımlar arasında önemli bir yere sahiptir. Bu vesile ile kurum olarak bizlere de bu projede yer veren üniversitemize ve BESYO Müdürlüğüne teşekkür ediyorum.”
 
Özel Olimpiyatlar Türkiye Direktörü Didem Ünsür, “Special Olympics’in bir parçası olarak faaliyet gösteren Özel Olimpiyatlar Türkiye olarak, minik sporcularımızın yaşıtlarıyla kaynaştıkları, birlikte oynayıp, eğlendiği, yine birlikte kazanmanın mutluluğunu yaşadıkları bu güzel ortamı oluşturmak için yanımızda olan Muş Alparslan Üniversitesine teşekkür ediyoruz.” dedi. Ünsür, “Hepimizin tek bir amacı var; özel sporcularımız hakkındaki önyargıları yıkıp, kendilerine fırsat verildiği takdirde hayatı ve oyunu nasıl güzelleştirdiklerini göstermek. Bunun için çalışmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.
 
Üniversite Şehrine Hizmet Etmelidir
Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, üniversitelerin asli görevlerinin sadece toplumun ihtiyaç duyduğu bilgiyi üretmek ve yaymak ya da gerek duyulan alanlarda kalifiye eleman yetiştirmekten ibaret olmadığını belirterek, “Bulunduğu ilin sosyo-kültürel yapısına katkılar sağlayan üniversite, onun dinamiklerini de ortaya çıkararak halkın hizmetine sunmalıdır.” dedi.
 
Üniversitemizin son yıllarda artan bir şekilde Muş’un ve bölgenin kalkınma hedeflerine daha etkin ve güçlü katkı sağlayacak stratejik nitelikte adımlar attığını vurgulayan Prof. Dr. Polat, Muş Alparslan Üniversitesinin spor konusunda dikkat çekici bir konuma erişmesi için de gerekli hazırlıkları yaptıklarını söyledi. Bu kapsamda, Engellilerde Egzersiz ve Spor Eğitimi Bölümünün köklü üniversitelerden önce Muş’ta açılmasından ve engelli vatandaşlarımıza spor eğitimi verecek öğretmenlerin üniversitemizde yetiştirilecek olmasından büyük memnuniyet duyduğunu söyleyen Prof. Dr. Polat, “Bize bu konuda güvenen Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına bir kez daha teşekkürü borç bilirim.” dedi. 
 
Prof. Dr. Polat şöyle konuştu: “Minik Sporcular Projesi ile öğrenme güçlüğü, hareket kısıtlılığı gibi sebeplerden ötürü özel eğitim ihtiyacı olan çocukların yedi ayda elde edebileceği motor becerilerin 8 hafta gibi bir sürede sağlanarak özel çocukların psikomotor ve sosyal becerilerinin gelişmesine katkıda bulunmak amaçlanıyor. Özel çocuklarımız ile engeli bulunmayan diğer çocuklarımızı üniversitemizin çatısı altında buluşturan bu proje ile aynı zamanda önyargıların küçük yaşta ortadan kaldırılması ve toplumda bir arada yaşama becerilerinin geliştirilmesi de hedefleniyor. İnşallah bütün bu çabalar toplumda bir farkındalık oluşması için önemli katkılar sağlayacaktır.”
 
Konuşmaların ardından Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat tarafından çocuklara oyuncak dağıtımı yapılırken, proje ekibi de katılımcılara yaş pasta ve içecek ikram etti.