Muş Alparslan Üniversitesi
 
Külliyemiz, Sultan Alparslan’ı Çağrıştıran Yeni Bir Sembol Kazandı

Muş Alparslan Üniversitesinin görsel kimliğini güçlendirme yönünde attığı adımlar hız kesmeden devam ediyor. Bu kapsamda, külliyemizin yeni giriş kapısı yolunda yapımı süren saat kulesinin üzerine, Sultan Alparslan’ın miğferini sembolize eden bir heykel yerleştirildi. Tasarımını, El Sanatları Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Selahattin Aslan ve Öğr. Gör. Erhan Karadağ’ın yaptığı, üretim ve uygulama aşamalarına Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Mimari ve Dekoratif Sanatlar Programı öğretim görevlilerinin katkıda bulunduğu Sultan Alparslan Miğferi, okulumuzun yeni sembollerinden biri olacak. 

 

1071’deki kutlu Malazgirt Zaferi ile Anadolu’nun kapılarını milletimize açan Sultan Muhammed Alparslan’ın ismini gururla taşıyan üniversitemiz, Selçuklu motifleri ile bezeli eserlerle şanlı tarihimize modern ve geleneksel sanatların zengin yelpazesinde, kendi kaynaklarıyla ürettiği çalışmalarla sahip çıkmaya devam ediyor. Bu amaçla tamamlanan son çalışma, Sultan Alparslan’ın miğferini sembolize eden ve külliyemizin yeni giriş kapısı yolunda yapımı süren saat kulesinin üzerine yerleştirilen heykel oldu. 

 

Çalışmaya ilişkin açıklamalarda bulunan Öğr. Gör. Selahattin Aslan şöyle konuştu: “Sultan Alparslan Miğferinin iç yapısı metal konstrüksiyon, dış yapısı polyester döküm olarak yapıldı. Modelleme aşamasında iç yapı, yani karkas, miğferin şekline göre tasarlandı ve kille kaplanan miğfer uygulamaya hazır hâle getirildi. Son olarak ortaya çıkan modelin kalıbı alınarak polyester döküldü. 

 

Miğferin önündeki burun siperliği, Selçuklu kündekâri motifi üzerine ay ve yıldız ile betimlendi. CNC ile kesilerek üretilen burun siperliği, miğferin ön kısmına eklendi. Ayrıca yapımı devam eden ve miğferin alt kısmına ilave edilecek olan üç basamak kuşak şeklinde kündekâri motifleri, basamakların dış yüzeylerine yerleştirilecek ve böylece kubbenin tasarımı son hâlini alacak. Saat kulesinin üst kısmı için tasarlanan basamaklar Selçuklu sekizgen yıldızı motifli olacak. Amacımız, saat kulesindeki motif zenginliğinin her açıdan görünmesini sağlamak."

 

Mimari ve Dekoratif Sanatlar Programı öğretim elemanları Öğr.Gör.Selahattin Aslan, Öğr. Gör. Abdulkadir Öznülüer, Öğr. Gör. Erhan Karadağ ve Öğr. Gör. Mikail Sevindik, üniversitemizde yürütülen bütün kültürel ve sanatsal çalışmalara özveriyle katkı sağlıyorlar. Hocalarımızın özgün çalışmaları sayesinde külliyemizin estetik peyzajı farklı bir soluk kazandı. Külliyemizin yeni giriş kapısı için tasarlanan ve yapımı tamamlanan Sultan Muhammed Alparslan Zırhı heykeli de çok yakında yerine taşınacak.