Üniversitemizin, Geleneksel Sporlarımız ve Oyunlarımız Uygulama ve Araştırma Merkezi (GESOM) ile Trakya Üniversitesi, Kırkpınar Değerleri Araştırma ve Uygulama Merkezi güçlerini birleştirerek, Doğu Anadolu Bölgesindeki 14 üniversiteden başlamak üzere, ülke genelinde ata sporumuz Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin tanıtımını yapmak üzere çalışmalara başladı.
Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulumuz (BESYO) ve GESOM, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Miras Temsili Listesinde yer alan ata sporumuz Kırkpınar Yağlı Güreşlerini, tüm Türkiye’de tanıtacak.
Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, üniversitemizin, Muş’un ve ülkemizin millî, manevi ve kültürel değerlerine sahip çıkmayı kurumsal bir sorumluluk olarak benimsediğini belirterek, bu amacı gerçekleştirmek için Türkiye’nin çeşitli üniversiteleri ve kamu kurumlarıyla ortak çalışmalar gerçekleştirildiğini söyledi.
Üniversitemizde düzenlenen 11. Ulusal Spor Bilimleri Öğrenci Kongresi vesilesi ile Trakya Üniversitesi, Kırkpınar Değerleri Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. İlhan Toksöz’le tanışma fırsatı bulduklarını belirten Prof. Dr. Polat, “Hem GESOM’un hem de Trakya Üniversitesindeki merkezin Türk kültürüne ve sporuna hizmet amacı güttüğünü ve birlikte çalışmalar yürütülmesinin bu amaca katkı sağlayacağını düşündük. Ortak çalışmalar yürütülmesi için BESYO ve Merkez Müdürlüğünü görevlendirdik.” dedi.
GESOM ile Kırkpınar Değerleri Araştırma ve Uygulama Merkezi, ülke genelinde Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin çok boyutlu olarak tanıtılması amacıyla çalışma başlattı. Çalışma, Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin tarihi, kültürel unsurları ile kispet, zembil, davul-zurna, yağ, cazgır ve müsabaka oyunları gibi özgün ritüellerinin ulusal bir proje kapsamında uygulamalı biçimde sunulması ve tanıtılmasını hedefliyor.
Üniversitemiz adına görevlendirilen BESYO ve GESOM Müdürlüğü, paydaş müdürlüklerle önümüzdeki eğitim öğretim yılı içinde projeye dönük uygulamalara start verecek. Bu vesile ile ülkemizin çeşitli yerlerinde yağlı güreş organizasyonları düzenleyen bir firmanın sahibi olan Fatih Tatu, Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat’ı ziyaret ederek, proje kapsamında Başpehlivan ve diğer unsurları temin etmek üzere hazır olduklarını söyledi. Tatu, böyle milli ve manevi bir projenin içinde yer almaktan mutluluk ve heyecan duyduğunu ifade ederek, günün anısına Prof. Dr. Polat’a ismi yazılı olan kispet figürlü bir biblo hediye etti.