Muş Alparslan Üniversitesi
 
Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Karadağ Proje Değerlendirme Toplantısında Sunum Yaptı

Rektör Yardımcımız ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından Antalya’da düzenlenen Proje Değerlendirme Toplantısında bir sunum yaptı. Çayır, mera ve yem bitkileri konusunda 50 projenin değerlendirildiği toplantıya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü (TTSM), Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği, Bitki Islahçıları Alt Birliği, Türkiye Tohumcular Birliği, Dünya Gıda ve Tarım Örgütü, ziraat fakülteleri, Türkiye genelinden 17 araştırma enstitüsü, TÜBİTAK, ilgili bakanlık kuruluşları, STK ve özel sektör temsilcilerinden oluşan yaklaşık 600 kişi katıldı.

 

Toplantının açılış konuşmasını yapan TAGEM Genel Müdür Yardımcısı Dr. Necati Tulgar, her yıl yapılan Proje Değerlendirme Toplantılarının, TAGEM’e bağlı enstitülerde yürütülen ve yürütülecek projelerin “Tarımsal Araştırma Projesi Araştırma Mastır Planı” hedefleri doğrultusunda planlanması, hazırlanması, uygulanması, izlenmesi ve değerlendirilmesinde işbirliği ve eşgüdümü sağlamak amacıyla yapılmakta olduğunu belirtti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş konuşmasında, Ar-Ge’nin Türk tarımının gelişmesindeki rolü ve önemini ele aldı. Bakan Yardımcısı Daniş, TAGEM ile üniversitelerin çalışma uyumuna değinerek projelerin değerlendirilmesinde üniversite hocalarının desteklerine her zaman ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

 

Üniversitemizin ve Uygulamalı Bilimler Fakültesinin Muş tarımına katkısı

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Karadağ, “Yem Bitkilerinde Kalite Tayini ve Kullanım Alanları” başlıklı sunumunda, Muş’un tarımsal açıdan önemi, üniversitemizin ve Uygulamalı Bilimler Fakültesinin Muş tarımına katkısı hakkında bilgi verdi ve hayvancılığımızın en önemli kaba yem kaynağı olan yem bitkilerinde kalitenin önemi ve bu bitkilerin kullanım alanları konularını ele aldı.

Kapanış oturumunda önümüzdeki dönemde TTSM tarafından oluşturulacak teknik talimat taslaklarına değinen Prof. Dr. Karadağ, bu taslaklar doğrultusunda konunun uzmanı akademisyenler ve TAGEM araştırmacılarının görüşleri alınarak çayır, mera ve yem bitkileri teknik talimatlarında güncellemeye gidileceğini belirtti. Prof. Dr. Karadağ, ülkemiz kaba yem üretimi ve açığının hesaplanması konusunda hemfikir olunabilmesi için birlikte bir çalışma yürütülerek her yıl hayvan sayısı ve yem bitkileri üretimi rakamlarının güncellenmesi ve ortak bir rakam kullanılmasının yararlı olacağına da işaret etti.