Muş Alparslan Üniversitesi
 
Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulunda Favizm Semineri Verildi

Üniversitemizdeki sağlık konulu seminerler düzenli olarak devam ediyor. Bu seminerlerin sonuncusunda ismini bakladan yapılan bir tür mezeden alan Favizm hastalığı ele alındı. Mehmet Akif Ersoy Derslikleri 210. Salondaki “Glukoz 6 Fosfat Dehidrogenaz (G6PD) ve Favizm” başlıklı semineri, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Enver Fehim Koçpınar verdi. Semineri, Sağlık Bakım Hizmetleri bölümü öğrencilerinin yanı sıra akademik ve idari personelimiz takip etti.

 

Glikoz 6 Fosfat Dehidrogenaz (G6PD) eksikliğinin, kan şekeri (glikoz) metabolizmasında hayati önem taşıyan bir enziminin eksik veya yeterince aktif olamamasından kaynaklandığını belirten Yrd. Doç. Dr. Koçpınar, bu eksikliğin alyuvarların yıkımına yol açan hemolitik anemiye (ileri derecede kansızlık) sebep olabileceğini söyledi. Bu hastalıkta kişide bakla gibi oksitleyici bir maddeyi vücuduna aldıktan 48-96 saat sonra hemoliz (alyuvarların yıkımı) bulgularının ortaya çıkabileceğine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Koçpınar, baklanın yol açtığı ağır hemolitik aneminin "favizm" adını aldığını ve ülkemizde özellikle ilkbahar aylarında sık görüldüğünü ifade etti.

 

Yrd. Doç. Dr. Koçpınar şöyle konuştu: “Favizm adı, bakladan yapılan bir tür meze olan Fava’dan gelmektedir. Bu rahatsızlığı tetikleyici maddeler arasında antipiretikler, aspirin gibi ateş düşürücü ilaçlar, sulfonamid grubu antbiyotikler ve sıtma ilaçları sayılabilir. Eğer ilgili G6PD enzim yetmezliğimiz varsa, geçirdiğimiz bakteriyel enfeksiyonlar başta olmak üzere günlük hayatta kullandığımız aspirin gibi oksidan ilaçlar veya en ilginci yediğimiz bakla gibi oksidasyon sebebi olabilecek yiyecekler ve yemekler, alyuvarlarımızın hemolize uğramasına neden olarak ısırılmış alyuvar olarak bilinen favizm hastalığını ortaya çıkarır.

 

Afrika ve Akdeniz ülkelerinde ve özellikle siyahî ırklarda ortaya çıkan favizm durumunda hemoliz olan alyuvar hücre içeriklerinin karaciğer ve böbrek yetmezliğine neden olarak kişiyi ölüme götürdüğü bilinmektedir. Bu nedenle favizm atağı durumlarında öncelikli olarak kan nakli yapılması ve beraberinde ilaç tedavisi ile hemolizatın uzaklaştırılması suretiyle hasta iyileştirilebilir. Bununla birlikte kromozomal bir mutasyon veya eksiklikten kaynaklanan favizmin kalıcı ve kesin bir tedavisi henüz yoktur. Bu nedenle bu kişilerin oksidasyon ürünlerinden uzak durmaları gerekmektedir.”