5. AYMEP Değerlendirme Toplantısı Üniversitemizde Yapıldı
Üniversitemizin ev sahipliği yaptığı, Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezleri Platformu (AYMEP) başkanlığında düzenlen toplantı 1071 Kongre ve Kültür Merkezinde icra edildi.
Üniversitemizin ev sahipliği yaptığı, Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezleri Platformu (AYMEP) başkanlığında düzenlen toplantı 1071 Kongre ve Kültür Merkezinde icra edildi.
Diş Hekimliği ile ilgili protokol kapsamında Lefke Avrupa Üniversitesi ile görüşmeler yapmak üzere Kıbrıs'ta bulunan Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat’a vekâleten toplantıya Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ulaş Çaydaş, üniversitemiz Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Dr. Öğr. Üyesi İskender Dölek ve 35 üniversitenin afet ve acil durum yönetimi konularında faaliyet gösteren araştırma merkez müdürleri katılırken toplantının açılış programına Vali Doç. Dr. İlker Gündüzöz, Vali Yardımcısı Mustafa Ayvat, İl Jandarma Komutanı Albay Mehmet Kasım Ermiş, İl Emniyet Müdürü Engin Kaloğlu, Deprem Riski Azaltma Dairesi Genel Müdür Orhan Tatar, Merkez Platformu Müdür Vekili Prof. Dr. Kürşat Alyamaç da katıldı.
Açılış programında bir konuşma yapan Vali Doç. Dr. İlker Gündüzöz, valilik olarak olası afetlere karşı hazırlıklı olduklarını dile getirerek; “İlimiz bir deprem bölgesidir. Muş, Kuzeydoğu ve Doğu Anadolu fay hattı birleşme noktasındadır. Deprem riski altında olan illerimizden biridir. Türkiye esasen sadece deprem değil pek çok afete maruz kalma ihtimali olan bir ülkedir. Bu nedenle afetlerle birlikte yaşama kabiliyetini de en yukarıya çıkarmak zorundadır. Bunu hem idari olarak hem de vatandaşlar olarak yapmak zorundayız. Bu açıdan AFAD’ın ve devletin diğer birimlerinin yapmış olduğu afet öncesi hazırlıklarının önemi bir afet vuku bulduğundan anlaşılacaktır. Sayın İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’nun bize verdiği imkânlarla pek çok kamu binamızın depremselliğinin test edilerek güçlendirilmesi konusunda önemli yatırımlar yapıldı. Bunları deprem sırasında polisin ve jandarmanın ayakta durması için yapıyoruz. Bunları yaparken kulağımızın arkasında olası bir deprem vardı. Depremin ne zaman olacağını bilen bir teknoloji yok. Onun için her an deprem olacakmış gibi hazırlıklı olmalıyız. Sayın İçişleri Bakanımızın hassasiyeti ile afet öncesi için önemli hazırlıklar yapıldı. Ancak afet sırasında ve sonrasında yapılması gerekenler de var. Dolayısıyla bu toplantının koordinasyona mütalik hususlarda fikir alış verişi noktasında faydalı olacağına inancım tamdır. Toplantıya katkı veren tüm paydaşlara teşekkür ediyorum” dedi.
Üniversitemiz araştırma ve geliştirme birimleriyle merkezlerinden sorumlu rektör yardımcımız Prof. Dr. Ulaş Çaydaş ise yapılan bu toplantılarla üniversiteler arasındaki işbirliğinin güçleneceğini vurgulayarak; “Orhan Tatar ve Kürşat Alyamaç hocalarımıza yeni görevlerinde başarılar diliyorum. Gerçekten çok kritik görevler. Bu görevlerle birlikte inşallah AYMEP daha da güçlenecektir. İnşallah bu platformlarla birlikte üniversiteler arasındaki işbirliği akademik anlamdaki çalışmalarla daha da güçlenecektir. Ben herkese katılımlarından dolayı teşekkürlerimi arz ediyorum” dedi.
Afet Araştırmalar Merkez Müdür Vekili Prof. Dr. Kürşat Esat Alyamaç yaptığı açılış konuşmasında AYMEP toplantılarının önemine değinerek; “Üniversitelerde araştırma merkezlerinin olması çok kıymetli. Hocaların bir araya gelerek bir konuya temas edip uzmanlık alanlarını bir araya getirerek sorunlara çözüm buldukları bu yapılar afetler için hayati önem taşımaktadır. Şuanda Türkiye’de 42 üniversitede yaklaşık 45 Afet Yönetim Merkezi var ve hepsi bu platformun üyesi. Bu araştırma merkezlerinin bir araya gelmesi çok kıymetlidir. Çünkü biz biliyoruz ki ülkemiz afet ülkesidir. Muş’ta da deprem, çığ, heyelan ve kaya düşmesi gibi birçok farklı afet riskleri var. Geçen yıl ülkemizde kaydedilen irili ufaklı 20 bin deprem var. Dolayısıyla afet bizim sürekli gündemimizde olması gereken bir husustur. Bu platformun asıl amacı da budur. Afet ve risk azaltma hepimizin sorumluluğundadır. Sadece devletin kendi başına yapabileceği bir unsur değildir. AYMEP’in yapmak istediği de budur. AYMEP doğal afetler konusunda ülkemize çok ciddi katkılar sunacak bir platformdur.”
Açılış programının ardından Senato Odasında devam eden toplantıda afet ve acil durumlara yönelik çalışmalar ve yapılacaklar kapsamlı bir şekilde ele alınarak deprem ve sel afetleri başta olmak üzere, iklim değişikliği, orman yangınları gibi konularda güncel bilimsel değerlendirmeler yapıldı.