images

"Tarihi Malazgirt Kenti Kazısı" ile İlgili Basın Toplantısı Düzenlendi

Muş Alparslan Üniversitesi öncülüğünde yürütülecek “Tarihi Malazgirt Kenti Kazı Projesi” ile ilgili bir basın toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Alican, Rektör Danışmanlarımız Doç. Dr. Mehmet Özalper ve Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Oğuzhan Karaçetin, Bilim İletişimi Ofisi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Metin Karaburun, üniversitemiz Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Öğr. Gör. Nursel Avcı Tokgöz ve yerel basın mensupları katıldı.

Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Alican yaptığı açıklamada Muş Alparslan Üniversitesi’nin yalnızca akademik alanda değil tarım, hayvancılık, kültür-sanat ve tarih gibi birçok alanda bölgenin gelişimine katkı sağladığını vurguladı. Türkiye’nin hayvan varlığı açısından önde gelen illerinden biri olan Muş’ta bireysel girişimciliğin azalmasına karşılık, üniversitenin pilot devlet üniversitesi olarak kamu teşebbüslerini destekleyeceğini ifade etti. Organik tarım ve hayvan ıslahı konusunda yapılan projelerin Muş’un potansiyelini artırmayı hedeflediğini belirtti.
Rektörümüz ayrıca üniversitenin kültürel ve sanatsal faaliyetlerle şehre öncülük ettiğini vurgulayarak, Tiyatro Günleri gibi etkinliklerin Muş’un kültür-sanat hayatına canlılık kazandırdığını dile getirdi.
Konuşmasında özellikle Malazgirt Kazısına değinen Rektörümüz, kazı sürecinin hızla devam ettiğini ve Cumhurbaşkanlığı onayı ile kazı yetkisinin resmen Muş Alparslan Üniversitesi’ne devredildiğini duyurdu. Bu sayede Malazgirt'in artık “emin ellerde” olduğunu belirtti. Kazı Başkanlığı görevini Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Oğuzhan Karaçetin’in yürüttüğünü ifade etti.
Malazgirt Meslek Yüksekokulu’nun eski binasının kazı evine dönüştürüleceğini açıklayan Rektörümüz, bu projeyle birlikte Muş’un turizm potansiyelinin yaz-kış turizmi bağlamında değerlendirileceğini, önemli uluslararası kanallarla belgesel çalışmaları için de görüşmelerin sürdüğünü aktardı.
Kazı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Karaçetin ise açıklamasında, proje kapsamında artık bir müze açmaya yetecek kadar arkeolojik buluntunun ortaya çıkarıldığını ve bu buluntular arasında Urartu, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait eserlerin bulunduğunu söyledi. Kazının sadece bir döneme değil Malazgirt’in tüm tarihsel katmanlarına odaklanacağını ve bunun 10 yıllık bir program çerçevesinde sürdürüleceğini dile getirdi. Haziran sonu ile Eylül ayı arasında aktif kazı sezonunun yürütüleceğini ifade etti.
Kazı projesinde 50’den fazla uzmanın görev aldığını belirten Karaçetin, proje danışmanları arasında Prof. Dr. Haluk Sağlamtimur, Prof. Dr. Kemalettin Köroğlu ve Prof. Dr. Kadir Pektaş gibi alanında önemli isimlerin yer aldığını vurguladı.
Geçtiğimiz hafta Savaş Alanı Arkeolojisi Çalıştayının gerçekleştirildiğini belirten Dr. Karaçetin, yurt dışından gelen akademisyenlerin katılım sağladığını, önümüzdeki ay Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Alican ile birlikte Barselona Üniversitesine gidilerek uluslararası bir protokol imzalanacağını ve ardından Balkan ülkelerine yönelik beş günlük bir resmi ziyaret gerçekleştirileceğini ifade etti.
Dr. Karaçetin, sözlerini Mevlânâ’nın “Her arayan bulamaz, bulanlar ancak arayanlardır” sözüyle tamamladı.
Toplantı, basın mensuplarının sorularının yanıtlanmasıyla sona erdi.

Editör- Fotoğraf: Öğr. Gör. Kübra Gökdemir



OLUŞTURULMA TARİHİ: 08-05-2025 13:29 |