Nizâmiye Sohbetleri - 9: Yahudi Kutsal Metinlerine Göre Arz-ı Mev’ûd
Üniversitemiz tarafından düzenlenen Nizâmiye Sohbetleri serisinin 9. bölümünde, Doç. Dr. M. Emin Sular konuk olarak ağırlandı.
Doç. Dr. Sular, konuşmasında Dinler Tarihi alanının önemli konusu olan Yahudi kutsal metinlerine göre Arz-ı Mev’ud konusunu ele aldı. Konuya geçmeden önce Yahudiliğin ortaya çıkışı, tarihi ve bu dinin temel ilkeleri hakkında ayrıntılı bilgi vererek:
“Yahudilik 3 bin yılı aşkın bir tarihe sahiptir. Ortadoğu coğrafyasında ortaya çıkıp ve gelişimini burada tamamlayarak geniş bir coğrafyayı etkileyerek günümüze kadar varlığını devam ettirmiştir. Yahudiliğin peygamberi M.Ö. 1300 yıllarda yaşadığı belirtilen Hz. Musa olmakla birlikte M.Ö 2200 yıllarında yaşayan Hz. İbrahim’in özel bir yeri vardır.
Tevrat metinlerine göre Tanrı, Hz. İbrahim ve onun soyunda gelen Yahudilerle ebedi bir ahit yapmıştır. Buna göre Yahudiler Tanrı’nın seçilmiş halkı olacak ve Tanrı onlara Dicle-Fırat nehirleri arasında bir bölgeyi vecektir. Buna karşılık Yahudiler de Tanrı’nın yolunda ayrılmayacaklardır. Bununla Yahudilik belirli bir toprakla özdeşlemiştir.
Hz. Musa’dan sonra Yahudiler kutsal topraklara yerleşmiş ve M.S. 130 yıllına kadar burada kalmışlardır. Bu tarihte itibaren ise Romalılar tarafından dünyanın farklı bölgelerine sürgüne gönderilmişlerdir. Yahudilerin diaspora hayatı 1948 yılına kadar devam etmiştir. İsrail Devleti kurulduktan sonra diasporadaki Yahudiler tekrardan kutsal topraklara dönmüşlerdir. İsrail Devleti’nin günümüzde Filistinlilere yaptığı zulümlerin motivasyonu da Tevrat’ta geçen Kutsal Toprak inancına dayanmaktadır" dedi.
Editör: Öğr. Gör. Kübra Gökdemir
Fotoğraf: Öğr. Gör. Dr. Mehmet Erdoğan