images

“Bazen Bir Adımla Başlar Asırlık Yolculuklar” Semineri Gerçekleşti

Bulanık Meslek Yüksekokulumuzda, 13 Mayıs 2025 tarihinde “Bazen Bir Adımla Başlar Asırlık Yolculuklar” başlıklı seminer düzenlendi. Seminer, Dr. Öğr. Görevlisi Muhammed Elçin Necef tarafından verildi.

Dr. Necef, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde dönüm noktası sayılabilecek olaylardan birinin hiç şüphesiz Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a ayak basışı olduğunu ifade etti. 16–19 Mayıs 1919 tarihleri arasında İstanbul’dan başlayan bu yolculuğun, Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin simgesi olduğunu belirtti.

Mondros Mütarekesi’ne değinen Necef, 30 Ekim 1918’de imzalanan bu antlaşmanın ardından İtilaf Devletleri'nin Osmanlı topraklarını paylaşma planlarını uygulamaya başladıklarını vurguladı. Mütareke sonrasında Osmanlı Devleti fiilen yıkılmış, padişah ve hükümet İtilaf Devletleri’nin baskılarına boyun eğmek zorunda kalmıştı.

Mustafa Kemal Paşa’nın bu sürece dair yaptığı değerlendirmelere de değinen Necef, onun 5 Kasım 1918 tarihli bir telgrafında, “Pek ciddi ve samimi olarak arz ederim ki, Mütareke şeraiti meyanında sun’î telâkkiyat ve tefehhümatı izale edecek tedbir ittihaz edilmedikçe, orduları terhis edecek ve İngilizlerin her dediğine boyun eğecek olursak, İngilizlerin ihtirasatının önüne geçmeye imkân kalmayacaktır.” şeklindeki uyarısını hatırlattı.

Bu gelişmeler üzerine Mustafa Kemal Paşa aktif komutanlık görevine yeniden çağrıldı ve Harbiye Nezareti emrine alındı. Ancak, İstanbul’daki teslimiyetçi yönetimin Anadolu üzerinde yeterli etkiyi kuramaması, İtilaf Devletleri’ni rahatsız etmişti. Bu nedenle, özellikle Anadolu’da çıkan isyanları bastırmak gerekçesiyle bölgelere müfettiş gönderilmesini talep ettiler. İşte bu süreçte, Mustafa Kemal Paşa 3. Ordu Müfettişi olarak görevlendirildi.

Göreve atanmasının hemen ardından hazırlıklara başlayan Mustafa Kemal, 16 Mayıs 1919 Cuma günü İstanbul’dan Samsun’a doğru yola çıktı ve 19 Mayıs Pazartesi günü Samsun’a ulaştı.

Samsun’a çıktığında karşılaştığı manzaranın iç açıcı olmadığını belirten Necef, şehirde İngiliz işgal kuvvetlerinin bulunduğunu, Pontusçuların sokaklarda kol gezdiğini ve halkın kendisini koruyamayacak durumda olduğunu ifade etti. Atatürk’ün, bugünkü adıyla Hıntıka Palas olarak bilinen yerde konakladığı süre boyunca bu sorunları derinlemesine düşündüğünü ve yolculuk sırasında olduğu gibi burada da uykusuz geceler geçirdiğini vurguladı. Ancak, O’nda ve O’nunla aynı idealleri paylaşan insanlarda bulunan azim ve kararlılık sayesinde hiçbir engelin aşılamaz olmadığını söyledi.

Sonuç olarak, bu yolculuğun Türk milleti için bir dönüm noktası olduğunu belirten Necef, Millî Mücadele’yi başlatmak üzere Samsun’a ayak basılan 19 Mayıs 1919’un önemine dikkat çekti. Atatürk’ün bu anlamlı günü Türk gençliğine armağan etmesinin, gençliğe verdiği değerin en güçlü göstergesi olduğunu ifade etti. Necef, gençlik kavramının sadece yaşla değil; yenilikçi düşünce ve idealist tavırla da ilgili olduğunu vurgulayarak konuşmasını tamamladı.



OLUŞTURULMA TARİHİ: 15-05-2025 11:15 |