Muş Alparslan Üniversitesi
 
“Futbol Çalıştayı Hazırlık Toplantısı” Düzenlendi

 

 

Üniversitemiz, Muş Valiliği ve Muş Belediyesi öncülüğünde Muş’ta ilk kez düzenlenecek olan “Futbol Çalıştayı” öncesi 1071 Malazgirt Kongre ve Kültür Merkezinde “Futbol Çalıştayı Hazırlık Toplantısı” düzenlendi. 

 

 

Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat'ın, Yükseköğretim Kurulunda ''YÖK Anadolu Projesi'' kapsamında 15 bölge üniversitesinin rektörünün katılımıyla gerçekleştirilen bir toplantıya katılması sebebiyle iştirak edemediği futbol çalıştayının hazırlık toplantısına; Vali Yardımcısı Alay Yazıcı, Muş Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Avcı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cevat Selam,  Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alper Karadağ, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Maşallah Yıldız, Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mehmet Özçelik, Gençlik ve Spor İl Müdürü Emrullah Güler,  Türkiye Futbol Federasyonu(TFF) Van Bölge Müdürü Cengiz Polater,  Muş Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu (MASKF) Başkanı Kemal Türkan, Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği (TÜFAD) Başkanı Alparslan Has, Futbol İl Hakemi Aytanç Koyuncu, İl Hakem Kurulu (İHK) Başkanı Ümit Yıldırak, Türkiye Faal Fut¬bol Hakemleri, Gözlemcileri Derneği (TFFHGD) Muş Şubesi Başkanı Necat Geçer ile Muş Spor’da oynamış emektar profesyonel sporculardan Mehmet Şipal, Selami Yatçı, Murat Atmaca ve Mehmet Kaya katıldı. 

 

Toplantının başlangıcında slayt gösterisi ile “Muş Futbolunun Tarihsel Süreci” perdeye aktarıldı. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cevad Selam’ın açış konuşmalarından sonra, Vali Yardımcısı Alay Yazıcı ve Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Avcı çalıştayın önemi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Alper Karadağ, üniversitemiz bünyesinde Spor Bilimleri Fakültesinin kurulması ve geliştirilmesine öncülük eden Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat’a teşekkür ederek, yapılacak olan çalıştayın Muş futbolu açısından önemine değindi. Vali Yardımcısı Alay Yazıcı, daha önce Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alper Karadağ ile görüştüklerini ve Muş’ta futbol çalıştayı yapılmasının mükemmel bir fikir olduğunu ifade etti. Muş’un bir tarım şehri olmasına rağmen geçmiş yıllarda futbolda ve diğer branşlarında elde edilen başarılardan dolayı şanslı bir şehir olduğunu söyleyen Yazıcı, amaçlarının geçmişte var olan futbol ruhunu tekrar canlandırmak olduğunu dile getirerek, kulüp, tesisleşme, antrenör ve sporcu bazında eksiklikleri tespit edip bu konuda Spor Bilimleri Fakültesi ve yerel yönetimlerin ne gibi katkıları olabileceğinin belirlenmesi olduğunu söyledi Tüm bu paydaşları bir araya getirerek 2-3 yıl içinde Muş’a profesyonel bir futbol takımının kazandırılması için çalışacaklarını dile getiren Yazıcı, yerel yönetimlerin amatör takımlara hem maddi hem de manevi destek verdiğini belirterek, Muşlu iş insanlarını da aynı desteği vermeye çağırdı. Yazıcı, Bölgesel Amatör Ligde mücadele edecek olan Muş Belediyespor’a ve Muş Menderesspor’a başarılar dileyerek sözlerini sonlandırdı. 

 

Spor tesisleri müjdesi

 

Muş Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Avcı, Muş Alparslan Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesine böyle bir organizasyon gerçekleştirdiği için teşekkürlerini iletti. Avcı, göreve geçen yıl geldiklerini, futbol branşında alt yapı ve A takımı kurduklarını ifade etti. Bu yıl Bölgesel Amatör Ligde Muş’u başarılı bir şekilde temsil etmek istediklerini ve hedeflerinin ligin üst sıralarında yer almak olduğunu belirtti. Avcı, Muş Belediyesi tarafından 72 dönümlük bir alana yapılacak spor tesisleri projesinin de müjdesini verdi. Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Cevad Selam, bütün katılımcılara teşekkür etti ve böyle bir çalıştayın hazırlık toplantısına ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduğunu dile getirdi. Uzun yıllardır Muş’ta yaşadığını ve buradaki genç insanların hem akademik hem de sportif anlamda çok büyük bir potansiyele sahip olduğunu ifade eden Selam, bu konuda gereken tesislerin ve imkânların sağlanmasının öneminden bahsetti.  

 

Muş’ta ilk kez bir futbol çalıştayı yapılacak


Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alper Karadağ, spor bilimlerine verdiği destekten dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat’a teşekkürlerini ileterek konuşmasına başladı. Prof. Dr. Alper Karadağ, ‘‘Rekreasyon’’ bölümünün de açılmasıyla, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde öğrenci sayısının yaklaşık 1000’e ulaşacağını, bu sayının futbol dahil şehrin sportif yönüne çeşitli branşlarda katkılar sağlayacağını belirtti. Karadağ, ligdeki takım sayısının artırılması ve U19, U17 ve U15 alt yaş gruplarında da liglerin kurulması gerektiğinin altını çizdi. Toplantıya katılan yöneticiler ve futbolla ilgili paydaş kurumların temsilcilerinin ortak kararı ile yapılacak olan futbol çalıştayında, “Tesisler, Futbolcu Kaynağı, Antrenörler, Hakem ve Gözlemciler, Futbol Kulüpleri ve Aktif Yaş Grupları, Kulüp Yönetimi, Mali Kaynaklar ve Sponsorlar’’ başlıkları altında değerlendirmeler yapılması ve sonrasında kısa, orta ve uzun vadeli planlamalar için yol haritasının belirlenmesi konusunda fikir birliğine varıldı. Çalıştayın 26 - 27 Mayıs 2021 tarihlerinde yapılmasına karar verildi. MASKF Başkanı Kemal Türkan, Muş’ta ilk kez bir futbol çalıştayının yapılmasının öneminden söz etti. TÜFAD Başkanı Alparslan Has ise uzun zaman sonra futbol camiasının bir araya gelerek ortak bir çalışma yapmasının öneminden bahsetti. Uzun yıllar profesyonel takımlarda oynayan ve Muş Spor’un eski antrenörlerinden olan Mehmet Şipal ise takımın geçmiş başarılarından bahsetti. 

 

Spor Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ömer Kaynar, Muş futbol tarihinin çok eskilere dayandığına, Muş’un futbolda ilk lisans çıkaran iller arasında yer aldığına ve 1930’lu yılların başında ilin bir futbol takımına sahip olduğuna dikkat çekti. Toplantı, hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.