Muş Alparslan Üniversitesi
 
Yerli ve Milli Teknoloji ile Cihaz Üretimi Semineri Gerçekleştirildi

 

Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Seminerleri kapsamında, ‘‘Yerli ve Milli Teknoloji ile Cihaz Üretimi’’ konulu bir sunum gerçekleştirildi. Sunumu Fırat Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu yaptı. 

 
Seminere Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat’ın yanı sıra Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yaşar Karadağ, Mühendislik-Mimarlik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ulaş Çaydaş, dekanlar, müdürler, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi akademik ve idari personeli, öğrenciler ve ilgililer katılım sağladı.


Teknoloji kavramının basit, orta ve yüksek olarak sınıflandırıldığını ifade eden Yakuphanoğlu, her türlü katmanda esas problemin var olan teorik bilgilerin pratiğe dönüştürülmesi olduğunu söyledi. Yakuphanoğlu, bu konuda gerekli olan adımların atılmasının ve üniversitelerde eğitim verilmesi gerekliliğinin altını çizdi.  “Türkiye’deki şehirlerimizin tamamına yakını basit teknoloji düzeyinde” diyerek, birçok alanda geleneksel bilgilerle basit teknoloji üretimi yapabiliyorken yüksek teknoloji ürünlerini üretme noktasında eksiklikler olduğunu hatırlatan Yakuphanoğlu, yüksek teknoloji üretimi için gerekli olan teorik bilgilerin üniversitelerde verilmesinin zorunlu olduğunun altını çizdi.

 
Yüksek teknoloji üretiminin önemine değindi 


Yakuphanoğlu, Türkiye’de 1940’larda Amerika Birleşik Devletleri tarafından dayatılan eğitim sistemi ile eğitim verdiğini söyleyerek, “Bugün dolara bağımlı teknoloji kullanımı yapmamızın esas nedeni, yüksek teknoloji üretemiyor olmamızdır” dedi ve ülke olarak ekonomiyi canlandırmanın tek yolunun yüksek teknoloji üretiminden geçtiğinin altını çizdi. Eğitimde, öğrencilerin teoriden pratiğe geçiş mantığını kavrayabilmesi için mutlaka sanayiye girmesi gerektiğini söyleyen Yakuphanoğlu, “Öğrencilerimiz, özellikle de mühendislik fakültesi öğrencileri bugün vizyon olarak mezun olunca devlet memuru olmaktan öteye geçemiyor.” ifadesiyle, üniversite-sanayi işbirliğinin sadece üretim için değil, eğitim için de geçerli olması gerektiğini belirtti. 


Yerli ürün vurgusu


Yakuphanoğlu, elektronik terazi, manyetik kaldıraç ya da elektrikli motor gibi bilimsel teorisi ve uygulaması çok basit yüksek teknoloji ürünlerinin  dahi Türkiye’ye çok yüksek maliyetlerle yurtdışından getirildiğini söyledi. Yerli ürün kavramını “Bir ürün üretilirken, ülke içinde harcadığınız para, dışarıya gönderdiğiniz paradan daha fazla ise ürün yerlidir.” ifadesiyle açıklayan Yakuphanoğlu, devletin bu alanda yapılacak çalışmalara çok büyük destekler verdiğini de sözlerine ekledi. 


Hayal + vizyon = girişimcilik 


Girişimciliğin hayal ve vizyon ile beraber geldiğini söyleyen Yakuphanoğlu, gençlerin sadece hayal ile değil; bilimsel teorik bilgi, AR-GE çalışmaları, proje tasarımı, prototip geliştirimi, pazar araştırması, ticari ürün için gerekli altyapı vb. bilgileri de edinmeye çalışmaları gerektiğini vurguladı. Yakuphanoğlu, soru cevap faslının ardından tüm katılımcılara teşekkürlerini ileterek konuşmasına son verdi.