Muş Alparslan Üniversitesi
 
UBF’den Bir İlk Daha

 

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen “Ülkemizin Farklı Ekolojik Koşullarında, Yüksek Verimli ve Kaliteli Goji Berry (Lycium barbarum L.) Çeşit ve Hatlarının Adaptasyon Yeteneklerinin Belirlenmesi” projesinin denemesi üniversitemizin deneme alanlarında kuruldu.

 

Rektör Yardımcımız ve UBF Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ yapmış olduğu açıklamada, “Uygulamalı Bilimler Fakültesi (UBF) Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Bölümü, TAGEM tarafından desteklenen proje ile Muş ve bölgemizde ilk defa bilimsel olarak 3 Goji Berry (Kurt Üzümü) çeşidinin (Salkım Hanım, Tay ve NQ7) üniveristemiz yerleşkesi içinde dört tekrarlamalı olarak kurduğu çeşit adaptasyon denemesi sahasında gerkçekleştirdi. Denemeler; 5 il (Muş, Malatya, Sivas, Tokat, Yozgat), 3 üniversite (Muş Alparslan Üniversitesi, Cumhuriyet Üniversitesi, Bozok Üniversitesi) ve Tokat’ta Tarım ve Orman Bakanlığı Orta Karadeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün işbirliği ile gerçekleştirilecektir.” dedi.

 

Erken yaşlanmayı önlüyor

 

Anavatanı Tibet olan, genelde dikenli çalı formunda bulunan meyve Türkiye’de Kurt Üzümü olarak da biliniyor. Goji Berry; genellikle etli ve sulu formda olan, kırmızı, turuncu ya da sarı renklerde bulunan, içerdiği polisakkaritler ve güçlü antioksidanlar sayesinde serbest radikallerin vereceği zararları ve erken yaşlanmayı önleyen, C vitamini deposu olduğu için çok etkili antioksidanlar arasında gösterilen bir meyve.

 

Bölge çiftçisine destek

 

Prof. Dr. Yaşar Karadağ, Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat’ın tarımda gerek il gerekse bölge çiftçileri için yeni ürün ve çeşitlerin yapılacağı bilimsel araştırma ve denemelerle üreticileri buluşturduğunu söyledi. Karadağ, üniversitemizin Muş’taki ve bölgedeki tarımsal faaliyetlerin ileri taşınması adına yürüteceği faaliyetleri aşama aşama uygulamaya koyacağını ve kamuoyu ile paylaşacağını da sözlerine ekledi.

 

UBF sahada

 

Muş’ta ve bölgede ilk defa oluşturulan araştırma ve deneme arazisinde gerçekleştirilen uygulamaya Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, Rektör Yardımcısı ve UBF Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ, UBF Öğretim Üyeleri Mahir Özkurt, Ahmet Yenikalaycı, Mustafa Yaşar, Öğretim Görevlileri Fırat İşlek, Ali Bayram, Nazlı Aybar Yalınkılıç ile Araştırma Görevlileri Yasir Tufan, Ayşe Nida Kayaalp ve Mustafa Güneşdoğdu katılım gösterdi.