Muş Alparslan Üniversitesi
 
15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Etkinlikleri Başladı

 

Üniversitemiz, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü münasebetiyle bir dizi etkinlik gerçekleştirdi. Etkinlikler, 15 Temmuz ve 16 Temmuz’da yapılacak şekilde iki güne yayıldı.

 

Kur’an-ı Kerim Tilaveti ve Mevlid-i Şerif programı

 

15 Temmuz Çarşamba (bugün) düzenlenen etkinlikler, saat 11.30’da Mevlid-i Şerif ile başladı. Mevlid merasimi, üniversitemiz İslami İlimler Fakültesi Öğretim Görevlisi Hasan Fahri Tan ile öğrencileri Mücahit Polat ve Osman Sezgin, Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencisi Erkan Bağrıyanık ve Muş Alparslan Üniversitesi Sultan Muhammed Han Camii Din Görevlisi Ahmet Agit tarafından icra edildi. Programın ardından şehitlik ziyaretine geçildi. Rektörümüzün de iştirak ettiği ziyarette Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından şehitlerimiz için dualar okundu. Şehitlik ziyaretinin ardından bir şehit yakınımızın evine ziyarette bulunuldu.

 

Osmanlı’dan günümüze darbeler konuşuldu

 

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri öğleden sonra da devam etti. Programların ilki, Vali Yardımcımız Alper Çiftçi’nin de katılımıyla 14.30’da fotoğraf sergisi ile başladı. 15 Temmuz 2016’da başlayan darbe sürecinde 27 gün boyunca meydanları dolduran üniversitemizin ve gösterileri forsa eden akademik idari personelimizin bulunduğu fotoğraf kareleri katılımcıların ilgisine sunuldu.

 

Sergi ziyaretlerinin ardından 15.00’da 1071 Malazgirt Kongre ve Kültür Merkezinde 15 Temmuz kısa film gösterimi gerçekleştirildi. Başta Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat olmak üzere üniversitenin birim amirlerinin katılımcı olduğu kısa film, izleyicilerden büyük beğeni topladı. Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Öğr. Gör. Ahmet Çiçek tarafından montaj işlemleri gerçekleştirilen başarılı kısa film, sosyal medya organları üzerinden de paylaşıldı.

 

‘‘Türkiye’de Darbeler Tarihi ve 15 Temmuz Paneli’’ başladı. Doç. Dr. Mustafa Alican’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde Dr. Öğr. Üyesi Murat Alanoğlu ve Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Özalper sunumlarını yaptı. Panel, Murat Alanoğlu’nun ‘‘Osmanlı’da Darbeler Tarihi’’ başlıklı sunumuyla açıldı. Alanoğlu, sözlerine 15 Temmuz şehitlerini anarak başladı. Osmanlı’dan Cumhuriyet dönemine kadar belirgin bir darbe geleneğinin olduğu ifade eden Alanoğlu, Osmanlı’da 36 padişahın 12’sinin darbe ile indirildiğinin altını çizdi. Söz konusu darbelerin başarılı olmasını padişahların darbeleri bastırma konusundaki tereddütlerine bağlayan Alanoğlu, 15 Temmuz’da bunun tam tersinin olduğunu belirtti.

 

Alanoğlu’ndan sonra, Cumhuriyet döneminden günümüze kadarki darbeler sürecini ele almak üzere Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Özalper sunumuna başladı. Mehmet Özalper, konuşmasına darbe kelimesinin etimolojik kökenini açıklayarak başladı. Özalper, Cumhuriyet tarihinde gerçekleştirilen 1960 ve 1980 darbelerini sebep sonuç ilişkileri çerçevesinde tarihsel bir perspektifle değerlendirdi. 1980 darbesinin sonuçlarını ele alan Özalper, 15 Temmuz’un diğer darbelerden ayrılan yönlerinden de söz etti. Özalper, sözlerini şöyle noktaladı: ‘‘Türkiye’yi karanlık odakların maşası yapmaya çalışanların hain planı tersine döndü. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı üzerine halkın darbe girişimine büyük bir kararlılıkla dur demesi, ihanet şebekesinin planlarını tarihin karanlık sayfalarına gömdü.’’

 

‘‘Tüm dünya milletlerine de örnek teşkil etmeli.’’

 

Panelin moderatörü Mustafa Alican da kapanış sırasında kısa bir son değerlendirme yaptı. Alican, ‘‘Cumhuriyet tarihindeki tüm darbeler dış müdahaleler ile ortaya çıktı. Bu menfur hareketlerin içerisinde en alçakça olanı ise 15 Temmuz’da yaşandı. 15 Temmuz dışında halk iradesiyle durdurulan bir darbeye dünya tarihinde rastlamış değiliz. 15 Temmuz, bu yönüyle hürriyetine düşkün tüm milletlere artık bir model olmuştur. Milli Birlik ve Beraberlik Günümüz kutlu olsun.’’ diyerek düşüncelerini ifade etti.

 

Panelin sonunda Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat katılımcılara teşekkür belgesi takdim etti. Program Vali Yardımcısı Alper Çiftçi’nin 15 Temmuz 2016 tarihinde demokrasi nöbetlerinde düzenlenen organizasyonlarda emeği geçen akademik ve idari personelimize plaket takdim etmesi ile son buldu.