Muş Alparslan Üniversitesi
 
Üniversitemiz Şehir ile Bütünleşiyor

 

Üniversite ile kent yaşamının birbirine entegre edilmesi amacıyla şehir merkezinde inşa edilerek İslami İlimler Fakültesi’nin (İİF) kullanımına sunulacak olan projenin ihale ve inşaat süreçlerinde yeni gelişmeler yaşanıyor. Yeniden çıkılan ihaleler sonucu yeni firma ile sözleşme imzalandı. Sözleşme gereği gelecek yıl eğitim-öğretim dönemine yetiştirilmesi planlanan yapının üniversitemiz ve Muş adına prestij projelerden biri olması bekleniyor.

 

Üniversitemiz tarafından ihaleye çıkarılan "İslami İlimler Fakültesi (İKMAL) Yapım İşi"nde yeni gelişmeler yaşanıyor. Yapı İşleri Teknik Daire Başkanlığı (YİDB) tarafından Kültür Mahallesi İstasyon Caddesi (69 ada 1 parsel) üzerinde yer alan yapı için 20 Mart’ta yeniden çıkılan ihaleler sonucu en iyi teklifi sunan firma ile 9 Haziran Salı günü sözleşme imzalandı.

 

Derslikler, kütüphaneler, mescitler…

 

YİDB Başkanı Bedrettin Güler’den edinilen bilgiye göre üniversitemizin prestij projelerinden biri olacak yapı, 16500 m²’lik kapalı alana sahip olacak. Projeye göre duvarlarının ses akustik malzemesi kaplanarak sesin eşit bir şekilde sınıf içerisinde dağılmasının sağlandığı ve amfi düzeninde dizayn edilen 30 derslik inşa edilecek. Böylelikle özel programlar uygulanarak ses analizlerinin yapıldığı binada en ideal oturma düzeni ve sınıf dizaynı elde edilmiş olacak. Dersliklerin kapısının doğrudan koridora açılmadığı akıllı tasarımlarla öğrencilerin koridorlarda rahat hareket etmeleri temin edilecek. Ayrıca dersliklerin tamamında asma akustik özellikli dekoratif tavan üniversitemiz tarafından ilk kez kullanılacak. Her katta dinlenme alanları, birer adet kütüphane ve okuma salonu, bay-bayan abdest alanları ve mescitleri de en uygun koşullar düşünülerek yerleştirilecek. Katların idare kısmında ise dekan ve yönetici odalarının yanı sıra iki adet fuaye alanı ve kütüphane bulunacak.

 

Modern teknoloji ile dikkat çekiyor

 

Yapı, bünyesinde barındıracağı modern teknoloji ile de dikkat çekiyor. İnşa edilecek olan 320 kişi kapasiteli konferans salonunda simültane tercüme odası, ses ışık merkezi, merkezi çekim kameraları, 64 kanallı ses sistemi gibi son teknoloji ürünler ve akıllı tasarımlardan oluşan alanlar yer alacak. Bölümlerde yer alan derslikler ve öğretim elemanları ofisleri ise birbirinden bağımsız olarak tasarlandı. Birimler arasındaki geçişlerin tamamı personel kimlikleri ile açılabilir kapılardan gerçekleştirilecek. Yüz ve araç tanıma sistemlerinin de kullanılacağı binada giriş-çıkış kapıları ile asansörler tamamen otomasyon sistemi ile kontrol edilecek.

 

Selçuklu motiflerini taşıyor

 

Dış mimarisi Selçuklu motifleri ile zenginleştirilerek tasarlanan ve görsel açıdan şehrin simgesi olmaya da aday olan yapının ortak kullanım alanları hem dekoratif görüntü veren hem de uzun ömürlü granit seramik malzeme ile kaplanacak. Bodrum katında yaklaşık 50 araçlık otopark, araç yıkama alanı, iki adet büyük depo ve arşiv odası ile kullanıma sunulacak olan yapıda personel, öğrenci ve araçlar için üç ayrı giriş de inşa edilecek.  Binanın en üst katı ise panoramik görüntüsü olan yemekhane ve kantinden oluşuyor.

 

Gelişmiş alt yapı ve donanım

 

Gerek tasarım gerekse proje aşamasında öğretim elemanlarımız ve personellerimizin de önerileri dikkate alınarak tasarlanan binanın alt yapı özellikleri de oldukça gelişmiş durumda. Öncelikle zemin etütleri göz önünde bulundurularak enjeksiyon sistemi ile depreme son derece dayanıklı bir temel atıldı. Tüm ısıtma ve soğutma sistemlerinin akıllı bina mantığı ile kurgulandığı yapının girişlerinde yerden ısıtma sistemi planlanarak tüm sınıf ve salonlarda çeşitli alanlara gizlenmiş ve tamamen sessiz çalışan havalandırma sistemleri oluşturuldu. Tasarlanan havalandırma sistemleri sınıfın nem, oksijen ve sıcaklık gibi parametrelerini inceleyerek yeni değerlere göre kendini otomatik olarak ayarlama özelliğine de sahip. Böylece hem temiz havanın düzenli olarak sınıfa ulaştırılması sağlanıyor hem de ısıtma-soğutma işlemlerinin otomatik olarak yapılması mümkün kılınıyor. Ayrıca doğal gazlı kalorifer dairesinin bulunduğu alanda “tri kojenarasyonlu” kazan ile kısmi elektrik üretimi sağlanarak kış ve yaz ısıtma-soğutma işlemleri gerçekleştirilecek. Bu sayede toplam enerjiden %40 tasarruf sağlanacak. Elektrik malzemelerinde ise günümüz teknolojisine uygun LED ışık kullanarak yıllık %30 elektrik tasarrufu sağlanması amaçlanıyor.

 

''İlimizin en kaliteli kamu binalarından birine kavuşacağız.''

 

Proje ile ilgili konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat şu ifadeleri kullandı: 

 

“Bölgedeki en güzel projelerden biri olan bu binamız tamamlandığında ilimizin en kaliteli kamu binalarından birine kavuşmuş olacağız. Teknolojik açıdan son derece gelişmiş durumda olan binanın akıllı binalar kategorisinde projelendirildiğini ifade etmek isterim. YÖK Başkanımız Sayın Prof. Dr. Yekta Saraç Beyefendinin de ilimizi ziyaretinde projesini yakından incelediği ve çok beğendiği, bu sebeple açılışına bizzat gelme sözü verdiği binamız ilimizin üniversite ile entegre edilmesindeki en önemli aşamalardan birini temsil edecek. Üniversite-şehir buluşması noktasında eksik kalan yönlerimiz varsa bu sayede bu da giderilmiş olacak. Milli-manevi değerlerine bağlılık denilince ilk akla gelen Doğu kentlerinden biri olan Muş’ta İslami İlimler Fakültesinin şehir merkezinde yer alacak şekilde kurulmuş olmasının elbet ayrı bir ehemmiyeti bulunuyor. Emeği geçen herkese, bütçe konusunda son derece tasarruflu davranılan bir dönemde bile Muş Alparslan Üniversitesi’ne güçlü destek veren bakanlarımıza, Muş Valimiz Sayın Doç. Dr. İlker Gündüzöz’e, Milletvekilimiz Sayın Mehmet Emin Şimşek ve Belediye Başkanımız Sayın Feyat Asya’ya teşekkür ediyorum. En büyük teşekkürün ve minnettarlığın, her ile bir üniversite idealinin banisi Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ait olduğunu ifade etmek istiyorum. Gerek sosyo-kültürel gerekse ekonomik anlamda bu çok önemli yatırımın ilimize hayırlı olmasını temenni ediyorum.”

 

Haber: Yunus Top

Fotoğraf: Osman Gökarslan