Muş Alparslan Üniversitesi
 
YÖK’ten Çarpıcı İstatistikler

 

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Türkiye’de faaliyet gösteren devlet ve vakıf üniversitelerine ait istatistikleri yayımladı. Oldukça kapsamlı bir şekilde hazırlanan istatistiklerde üniversitemizle ilgili de ayrıntılı bilgi ve veriler yer alıyor.

 

YÖK tarafından Türkiye genelinde faaliyet gösteren 129 devlet, 75 vakıf ve 5 vakıf meslek yüksekokulu olmak üzere toplamda 209 üniversiteye ait 36 yıllık sayısal veriler yayımlandı. YÖK Bilgi Yönetim Sistemi üzerinden yayımlanan istatistiklerde üniversitelerin öğrenci, öğretim elemanı ve birim sayıları ile Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınavlar hakkında ayrıntılı veriler paylaşılıyor. Sistemde yer alan “Yükseköğretim İstatistikleri” ve “Yükseköğretime Geçiş İstatistikleri” bölümlerinde ise yıl bazında sayısal verilere ulaşılabiliyor.

 

Yükselen grafikler göze çarpıyor

 

YÖK’ün paylaştığı verilerde 2007 yılında kapılarını açan ve günümüzde 8 fakülte, 2 enstitü, 1 yüksekokul ve 6 meslek yüksekokulu ile eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdüren üniversitemiz ile ilgili de ayrıntılı veriler yer alıyor. Verilere göre üniversitemiz Doğu Anadolu Bölgesi’nde faaliyet gösteren 16 devlet üniversitesi içerisinde öğrenci, öğretim elemanı ve birim istatistiklerinde öne çıkıyor. 2007’de 1083 ön lisans ve 297 lisans öğrencisi olmak üzere toplamda 1380 öğrenciyle yola çıkan üniversitemiz, 2019 yılı sonu itibarı ile 2649 ön lisans, 5020 lisans, 392 yüksek lisans ve 2 doktora olmak üzere toplamda 8063 öğrencisi ile yoluna emin adımlarla devam ediyor. Yine 2007 verilerine göre 26 akademik personel ile hizmet vermeye başlayan üniversitemiz, istihdam ettiği 18 profesör, 25 doçent, 200 doktor öğretim üyesi, 191 öğretim görevlisi ve 192 araştırma görevlisi olmak üzere toplamda 626 akademik personel ile eğitim-öğretim dünyasına katkı sunuyor.

 

Uluslararasılaşma mottosu

 

Üniversitemizin farklı kültürlerle bir araya gelme ve uluslararasılaşma mottosu ile yürüttüğü çalışmalar Farabi, Mevlana ve Erasmus gibi öğrenci değişim programlarına da yansımış durumda. YÖK tarafından paylaşılan istatistiklere göre 2013’ten başlayarak günümüze kadar toplamda 309 öğrenci değişim programlarına katıldı. Üniversitemiz ayrıca yine 2013’ten  başlayarak günümüze kadar toplamda 63 yabancı uyruklu öğrenciye kapılarını açtı.

 

 

“En iyi olmak için çalışıyoruz”

 

YÖK tarafından paylaşılan veriler hakkında konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, üniversitemizin “Yeni YÖK” vizyonuna uygun olarak gelişimini sürdüren bir eğitim yuvası olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Polat, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

 

“Muş Alparslan Üniversitesi bu kapsamda eğitim, öğretim ve araştırmada akranları arasında en iyi olmak için çalışıyor. Bu anlamda öğretim elemanı sayısının çokluğu itibarı ile Doğu-Güney Doğu Anadolu Bölgesinde ilk sıralarda geliyoruz. Bunun akademik kaliteye yansımasını yakın zamanda görmeye başladık. Özellikle son 4 yılda açılan 5 akademik birime hızlı şekilde öğretim elemanı alımı yaparak kuruluşlarından hemen birer yıl sonra çeşitli bölümlere öğrenci alımına başladık. Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Varto Meslek Yüksekokulu ve Bulanık Meslek Yüksekokulu ilimizde ilk defa açılan akademik birimler oldu. Sağlık Yüksekokulu yine geçtiğimiz sene fakülteye dönüştürüldü. Dosyası işleme alınmak üzere ilgili komisyona havale edilen ve inşallah önümüzdeki 1 ay içerisinde fakülteye dönüşmesini beklediğimiz Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulumuz da yeni gururumuz olacak. BESYO’nun da fakülte olmasıyla birlikte üniversitemizde 9. fakülte de açılmış olacak. Böylece 2007 sonrasında bölgede kurulan üniversiteler içerisinde 2015 yılı ve sonrasında bu anlamda en hızlı akademik büyümeyi Muş Alparslan Üniversitesi gerçekleştirmiş olacak.  Bunun sonucunda da 2015 yılında 6’sı fakülte, 1’i yüksekokul ve 3’ü meslek yüksekokulu olmak üzere 10 akademik birimle devraldığımız üniversitemizi inşallah 9 fakülte, 6 meslek yüksekokulu olmak üzere 15 akademik birime çıkarmış olacağız. Önümüzdeki yıldan itibaren buralardaki öğrenci sayılarında da ciddi artışlar göreceğiz. Bu vesileyle kuruluşundan bugüne kadar emeği geçen tüm akademik ve idari personelimize, üniversitemizin değerli yöneticilerine ve özellikle inkâr edilemez katkılarını her zaman gördüğümüz, bir yıl kadar önce YÖK üyeleri ve 30’a yakın rektör hocamız ile üniversitemizi teşrif eden YÖK Başkanımız Sayın Prof. Dr. Yekta Saraç Beyefendiye teşekkürlerimi arz ederim.”

 

İstatistikler için tıklayınız: https://istatistik.yok.gov.tr

 

Haber: Yunus Top