Muş Alparslan Üniversitesi
 
Rektörümüz, YÖK 100/2000 Öğrenci Buluşmaları Toplantısına Katıldı

"Yeni YÖK" tarafından ülkemizin 2023 yılında dünyanın 10 büyük ekonomisinden birisi olma hedefi doğrultusunda,  doktoralı insan kaynağına olan ihtiyacın karşılanması, nitelikli bilgi üretimi ve nitelikli insan unsurunu desteklemek amacıyla uygulanan "YÖK 100/2000 Doktora Burs Programı" kapsamında devlet üniversitelerinde doktora eğitimi alan öğrencilerle buluşmaların üçüncüsü Atatürk Üniversitesinde gerçekleştirildi. 

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, doktoralı insan kaynağı ihtiyacının karşılanması amacıyla 100 tematik alanda 2 bin öğrenciye yönelik ilk kez uygulanan "YÖK 100/2000 Doktora Burs Programı"ndan yararlanan öğrencilerle  buluştu.


Toplantıya YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan, Rektörümüz Prof.Dr. Fethi Ahmet Polat, Anadolu, Ağrı İbrahim Çeçen, Ardahan, Bayburt, Bingöl, Erzincan Binali Yıldırım, Gümüşhane, Kafkas, Munzur  üniversitelerinin rektörleri ile Atatürk, Artvin Çoruh, Erzurum Teknik, Fırat, Iğdır, Karadeniz Teknik, Recep Tayyip Erdoğan ve Van Yüzüncü Yıl rektörleri ve bu üniversitelerde "YÖK 100/2000 Doktora Burs Programı" kapsamında eğitim gören yaklaşık 300 bursiyer öğrenci katıldı. 


Toplantının açılışında konuşan YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan, bütün dünyada ve Avrupa'da doktoralı insan kaynağının sayısının gittikçe arttığına işaret etti.


2018'de Avrupa genelinde bu sayının 750 bin olduğunu aktaran Gündoğan, 2006'da Avrupa'da doktora derecesi veren üniversitelerin oranı yüzde 29 iken günümüzde bu oranın yüzde 90'lara ulaştığını, Türkiye'de üniversitelerde bu oranın yüzde 82 dolayında olduğunu belirtti.


Türkiye'deki üniversitelerde bugün itibarıyla 43 bin 265'i kız öğrencilerden oluşan toplam 97 bin öğrencinin doktora yaptığını bildiren Gündoğan, "Dünyanın ilk 10 büyük ekonomisinden birisi olma hedefini önüne koymuş Türkiye için, yetişmiş doktoralı eleman sayısında çok büyük mesafe kaydetmemiz gerekiyor." değerlendirmesini yaptı.


Yükseköğretim kurumu sayısının 206, öğrenci sayısının 7 milyon 737 bine ulaştığını aktaran Gündoğan, YÖK olarak bu sayısal büyümeye nitelik, keyfiyet ve kalitenin de eşlik etmesi gerektiğini söylediklerini ve önceliğin kalite olduğunu ifade ettiklerini aktardı.