Muş Alparslan Üniversitesi
 
2. Eurasian Sport Sciences Congress Başarıyla Gerçekleştirildi

2. Avrasya Spor Bilimleri Kongresi 2-5 Mayıs 2019 tarihleri arasında Üniversitemiz ev sahipliğinde, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’muz (BESYO) koordinatörlüğünde başarılı bir biçimde ifa edildi. Kongreye yedi farklı ülkeden 207 bildiri kabul edilirken, 556 katılımcının iştiraki sağlandı. 2 Mayıs 2019 tarihinde Muş Alparslan Üniversitesi, 1071 Malazgirt Kongre ve Kültür Merkezi bahçesinde Türkiye Üniversitelerarası Halk Oyunları üçüncüsü ekibimizin enfes halk oyunu gösterileri izleyenleri büyüledi. Daha sonra Kongre ve Kültür Merkezinde açılış konuşmalarına geçildi. 

Açılış konuşmasında BESYO Müdürü ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Kırımoğlu, “Böylesine anlamlı ve önemli bir kongrenin üniversitemiz ev sahipliğinde yapılmasından onur duymaktayız. Çünkü bu kongre bölgemizde spor bilimleri alanında yapılan ilk uluslararası kongre niteliği taşımaktadır. Ayrıca bu yıl içerisinde şu ana kadar gerçekleştirilen Spor Bilimleri Kongreleri içerisinde, ilimizin tatil beldesi olmamasına rağmen, en çok katılımlı ve en fazla bildirinin sunulduğu kongre olması spor bilimleri camiasının ne kadar naif bir yapıya sahip olduğunu, Doğu Anadolu’da yapılacak kongrelere katılımda ne kadar özen göstereceklerinin de bir kanıtı olarak kabul edilebilir. Bu manada kongrenin Muş Alparslan Üniversitesine verilmesinde çok büyük emek harcayan Avrasya Spor Bilimleri Birlik Başkanı Prof. Dr. Mehmet Günay hocamıza üniversitemiz, yüksekokulumuz ve ilimiz adına teşekkürlerimizi sunuyorum.” dedi.

Prof. Dr. Kırımoğlu, BESYO’nun 2017-2018 eğitim öğretim yılında 60 öğrencinin Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Bölümü’ne özel yetenek sınavı sonucu alınması ile eğitim öğretim hayatına başladığını, bir buçuk yıllık kısa geçmişine rağmen 4 olan akademik personel sayısının 18’e çıkartıldığını, Antrenörlük Eğitimi, Spor Yöneticiliği ve Engellilerde Egzersiz ve Spor Eğitimi Bölümlerinin aktif hale getirilerek beş farklı lisans programına, Lisansüstü programlarda ise (Tezli- Tezsiz) iki yüksek lisans programa ve nihayet bu ay içerisinde Yüksek Öğrenim Kurumu tarafından kabul edilen doktora programı ile taçlanan lisansüstü programlar ile ülkemizin en hızlı gelişen BESYO’su olmaktan gurur duyduğunu belirtti. Bu gururu bize yaşatan ve her türlü desteği bizlere sağlayan Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat’a şahsım ve çalışma arkadaşlarım adına teşekkürlerimi sunarım, dedi.

Gazi Üniversitesi Spor Bilimleri Dekanı, Spor Bilimleri Derneği ve Avrasya Spor Bilimleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Günay açılış konuşmasında:

“Kongrenin gerçekleşmesi için büyük istek ve destek gösteren Sayın Rektörümüzün bu kongreyi Muş Alparslan Üniversitesine vermek zorunda bıraktı demekten başka bir kelime bulamıyorum; çünkü geçen yıl icra edilen öğrenci kongremiz çok güzel geçti. Şu an ki atmosfere bakıldığında, kongre organizasyonu bizi ve Muş Alparslan Üniversitesini haklı çıkardı. Bu anlamda başta Sayın Rektörümüze ve Muş Alparslan Üniversitesi akademik personeline şükranlarımı sunuyorum. 

Tabii ki biz, Spor Bilimleri Derneği, Dekanlar Konseyi, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokullar Müdürler Birliği ve Türkiye’nin öncülüğünde kurulmuş olan Avrasya Spor Bilimleri Birliği olarak; Türkiye’nin her bölgesiyle birlikte olmayı, her yere hizmet götürmeyi, buraların sorunlarına çözüm önerileri getirmeyi ve dertleriyle dertlenmeyi kendimize bir vatan borcu olarak görüyoruz. Bu sebeple Muş Alparslan Üniversitesindeyiz.

Türkiye’nin öncülüğünde ve sayısı 16’ya ulaşan Avrasya bölgesi olan bulunan ülkelerle birlikte iki yıl önce kurmuş olduğumuz Avrasya Spor Birliği üç toplantı gerçekleştirdi ve ilk kongresini İran’da Tebriz şehrinde gerçekleştirdik. İkincisini ise şu an ifa etmekteyiz.  Bundan sonraki 3. Avrasya Spor Bilimleri kongresi için bize üç aday müracaat etti. Bunlar Kıbrıs, Makedonya ve Ukrayna idi. Ukrayna güzel bir sunum dosyası hazırlamıştı. Yönetim kurulu olarak karar aldık, inşallah Avrasya Spor Birliğinin üçüncü kongresini seneye Ukrayna’da düzenleyeceğiz. 

Muş’tayız… Ecdadımız Alparslan’ın ismini taşıyan Muş Alparslan Üniversitesindeyiz. Burada olmaktan son derece mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum. Bu güzel ortamı bize hazırlayan bu kongreye ev sahipliği yapan, bu kongrenin başarılı geçmesi için canı gönülden çalışan başta Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat hocama, kongrenin başkanı Prof. Dr. Hüseyin Kırımoğlu’na, Kongre Genel Sekreteri Doç. Dr. Alper Karadağ’a, Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulunun değerli öğretim elemanlarına şükranlarımı sunuyorum. Kongrenin hayırlara vesile olmasını diliyorum.”

Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat açılış ve selamlama konuşmasında şu hususlara değindi:

“Saygı değer hocalarım, sevgili öğrenciler, basınımızın güzide temsilcileri aramızda çok değerli sporcular, Bedensel Engelliler Federasyonu Dünya Yüzme Şampiyonu Beytulah Eroğlu kardeşim hepiniz hoş geldiniz, sefa getirdiniz üniversitemize.

Geçen yıl 11. Ulusal Öğrenci Kongresini 18-20 Nisan tarihleri arasında yine üniversitemiz ev sahipliğinde başarılı bir biçimde gerçekleştirmiştik. O kongrede biz şunu gördük, bu bölgeye eğer insanlar bir şekilde ilgi gösterirse, batıda yaşayanlar ilgi gösterirse işte o zaman bölgenin çocukları beklenen atılımı gerçekleştirebilir, umut bağladığımız gençlerimiz dağlarda telef olmaz; çim sahalarda, havuzlarda, güreş minderlerinde hepimizin göğsünü kabartacak çok büyük başarılara imza atarlar. 

Nitekim henüz 2 yılını tamamlamamış BESYO’ya sahip olmamıza rağmen açılan lisans (Beden eğitimi ve spor Eğitimi, Antremörlük Eğitimi, Spor Yöneticiliği ve Engellilerde egzersiz ve spor eğitimi) ve lisansüstü (Tezli- Tezsiz Yüksek lisans ve Doktora) programları ile 20’ye yaklaşan nitelikli akademik kadro ile sadece bölgemizde değil, ülkemiz genelinde sayılı yüksekokullar arasına girmeyi başardık. Yine burada bulunan misafir hocalarımızı makamda ağırladığımda görecekleri gibi benim arkamda bir platformda BESYO’nun madalyaları ve kupaları dolu. 2 yıllık bir yüksekokulun bu kadar başarıya imza atması olması aslında bu okulun burada açılmasının ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.

Ben bu anlamda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Tabii bunun için öncelikle Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür etmemiz gerekiyor. Çünkü BESYO kurulurken burada bir 4 yıllık bir beden eğitimi spor yüksekokulu açılmasını insanlara anlatırken, o dönemde bu tür akademik birimlerin Doğu Anadolu bölgesinde açılmasına çok sıcak bakılmıyordu. Bunun sebebi öncelikle yapılmış olan yatırımların dönüşüyle ilgili olumlu bir dönüş bekleniyordu. Elhamdülillah buralarda çok olumlu gelişmeler olduğu için geçtiğimiz birkaç yıl içinde üniversitemize beş okul (Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Uygulamalı Bilimler Fakültesi ve üç Meslek Yüksekokulu) açıldı. Bu okulların açılmasının tamamında bizim insanlara giderken gerekçemiz şuydu. Siz bu bölgeye el uzatırsanız, bu bölge inşallah karşılıksız bırakmayacak. Ve gerçekten en azından BESYO için, gündemimiz bu olduğu için söyleyeyim; uzatılan el karşılıksız bırakılmamıştır. Bölgenin insanı tarafından, bölgenin gençleri tarafından bu el sımsıkı tutulmuştur.

Kongrenin üniversitemize verilmesinde ciddi emeği bulunan Prof. Dr. Mehmet Günay hocamıza çok teşekkür ediyorum. Kendisi her zaman bize destek vermiştir. BESYO’nun çok değerli müdürü Prof. Dr. Hüseyin Kırımoğlu hocamıza da çok teşekkür ediyorum. Yine kongrenin sekretaryasını yürüten Doç. Dr. Alper Karadağ’a, sekretaryada çalışan diğer hocalarımıza, Genel Sekreterlik, Sağlık Kültür ve Spor Dairesi, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü teşekkürlerimi sunuyorum.”

Açılış ve selamlama konuşmalarının ardından “Başarının Sırları” isimli Panel gerçekleştirildi. Panele Üniversitemiz Engelli Öğrenci Koordinatörü ve BESYO Engellilerde Egzersiz ve Spor Eğitimi Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Atike Yılmaz Moderatörlük yaparken, Bedensel Engelliler Federasyonu Milli Sporcusu ve Dünya Yüzme Şampiyonu Beytullah Eroğlu ve Milli Takım Antrenörü Eyüp Yaman davetli konuşmacı olarak katıldılar. 

Panelin akabinde davetli konuşmacıların oturumlarına geçildi.

İlk oturum, Ankara Üniversitesi Spor Bilimleri Dekanı, Spor Bilimleri Dekanlar Konseyi Başkanı Prof. Dr. Mitat Koz moderatörlüğünde, Romanya’dan davetli konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Dana Badau tarafından yapıldı. Badau, “Way to evaluation in PE” konulu çalışmasını sundu.

İlk günün son oturumunda, Prof. Dr. Dana Badau moderatörlüğündeki oturuma, Kırgızistandan Dr. Kanat JANUZAKOV “Physical Characteristics of High School Students (16-17 years) and Current Situation of Health Problems”, Bosna Hersekten Dr. Husnija KAJOMOVİC “Performance Analysis in Combat Sports –Judo Case Study”, Romanya’dan Dr. Dana BADAU “Assessment Trends in Physical Education” ve Makedonya’dan Dr. Fadıl MAMUTİ “Contemporary Education and Dilemma Between Traditional and Modern Physical Education” konulu bildirilerini sundular.

Kongrenin ikinci gününde, 1071 Malazgirt Kongre ve Kültür Merkezinde bulunan altı farklı salonda kongre hakem heyeti tarafından kabul edilen 210 bildirinin sunumuna geçildi. Kongre bildiri salonlarına, katılımcı ülkelerin başkentlerinin adı verildi.

Kongre davetli konuşmacıların yer aldığı ve İran’dan kongreye katılan Prof. Dr. Saeid Dabbagh Nikoukheslat modaretörlüğünde yapılan oturumda, Kırgızistan’dan Prof. Dr. Kanat Januzakov “Physical Characteristics of High School Students (16-17 years) and Current Situation of Health Problems”, Türkiye’den Prof. Dr. Ramazan Timuçin Gençer “Strategic Management in Professional Sports”, İran’dan Prof. Dr. Mir Hamid Salehian “Far External Focus Affects the Kinematic Movement of Forearm in Basketball Free Shot” ve yine İran’dan Prof. Dr. Hamid Hasanlooie “Neuromuscular Mechanisms of Muscle Fatigue” konulu bilimsel araştırmlarını katılımcılarla paylaştı.

Kongre organizasyon komitesi tarafından katılımcılar için düzenlenen sosyal ve kültürel amaçlı gezide ilin yöresel güzellikleri, tarihi değerleri; Murat Köprüsü ve Ahlat Selçuklu Mezarlığı gibi turistik yerler gezdirilerek katılımcıların dinlenmelerine katkı sağlandı.

Kongrenin 4. gününde, ülkemizde hali hazırda Yüksekokul statüsünde eğitim hizmeti veren 57 Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürlükleri tarafından oluşturulan Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürler Birliği, ikinci BESYO Müdürleri Birlik toplantısını Üniversitemiz 1071 Malazgirt Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirdi. Yaklaşık dört saat süren toplantıda Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okullarının güncel sorunları tartışılarak toplantı tavsiye raporu oluşturuldu.

Son olarak Spor Lisesi Mezunlarının Üniversite Özel Yetenek Sınavına Giriş Sorunları ve Çözüm Önerileri isimli çalıştayda, spor lisesi mezunlarının söz konusu sınavlara girişte yaşadıkları sorunlar ele alındı ve Birlik, tavsiye kararı olarak tüm BESYO Müdürlüklerine iletilmek üzere tavsiye kararları aldı.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat adına düzenlenen Gala Yemeği sonrası kongre misafirlerin yüksek memnuniyeti ile son buldu.