Muş Alparslan Üniversitesi
 
Bölgemizin İlk Bektaşi ve Frenk Üzümleri Külliyemizde Yetiştirilecek

Bölgemizde ilk kez külliyemizde yetiştirilecek olan Bektaşi ve Frenk Üzümü fidanları Rektör Yardımcımız ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ ve akademisyenlerimiz tarafından toprakla buluşturuldu.

 

Bursa’dan getirtilen ve beşer çeşitten oluşan 29 adet Bektaşi Üzümü ile 20 adet Frenk Üzümü fidanının toprakla buluşturulduğunu belirten Prof. Dr. Karadağ, Bektaşi Üzümünün hem yetiştirmesi ve bakımı kolay hem de mahsulü bol bir meyve olduğunu söyledi. Bektaşi Üzümünden reçel, komposto ve jöle yapıldığını belirten Prof. Dr. Karadağ, bu üzüm çeşidinin A, B, C ve E vitaminleri bakımından zengin olduğunu, yüksek tansiyonu düşürdüğünü, kalp-damar hastalıklarının tedavisinde ve bağırsak aktivitesini artırmak için de etkili bir takviye besin olarak değer taşıdığını ifade etti.

 

Frenk Üzümünün ülkemizin hemen hemen bütün bölgelerinde yetişebildiğini söyleyen Prof. Dr. Karadağ, bu üzüm çeşidinin uzun salkım şeklinde, tanesi ufak ve kırmızı, tadının ise mayhoş olduğunu kaydetti. Daha çok şurubu yapılarak tüketilen Frenk Üzümünün, yüksek C vitamini, meyve asidi ve lif bulundurduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Karadağ, iştah açıcı, hazmı kolaylaştırıcı, idrar söktürücü olmak gibi pek çok faydası olan bu meyvenin A, B ve B2 vitaminleri bakımından da son derece zengin olduğunu ifade etti.

 

Prof. Dr. Karadağ, Sivas’tan getirilen 50 adet Goji berry (Kurt üzümü) fidanlarının da önümüzdeki aylarda külliyemizde toprakla buluşturulacağını söyleyerek bu meyvenin de bölgemiz açısından bir ilk olacağını kaydetti.