Muş Alparslan Üniversitesi
 
Van’daki Gençlik Çalıştayına Katıldık

Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, Van Gençlik Çalıştayına katıldı. Van Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün sekretaryasını yürüttüğü, Van Valiliği, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Van Büyükşehir Belediyesi ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansının (DAKA) desteklediği Van Gençlik Çalıştayında, gençlerin sorunları ve çözüm önerileri masaya yatırıldı. 

 

Elite World Hotelde düzenlenen çalıştaya Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Gençlik ve Spor Bakanlığı Müşaviri Ali Özdemir, Van milletvekilleri Osman Nuri Gülaçar ve Abdulahad Arvas, Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Necip Yardım, DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, Van Gençlik ve Spor İl Müdürü Nevzat İnanç, kurum amirleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile çok sayıda genç iştirak etti.

 

Çalıştayda bir konuşma yapan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, gençlerin hayal ve umutlarına göre bir yönetim şeklinin belirlenmesi gerektiğini belirtti. Gençlerin sosyal sorumluluk bilinciyle hareket etmesi gerektiğini ifade eden Vali Bilmez, “Hep gençleri bir kalıba koymaya ve dizayn vermeye çalıştık. Bundan dolayı bugüne kadar başarılı olamadık. Bizim sizi dinlememiz lazım. Sizin hayallerinize ve umutlarınıza göre yönetim şeklimizi belirlememiz lazım. Devlet milletine şekil veren değil, milletin geçmişine göre şekillenen bir aygıttır. Bundan sonra gençlerimizi daha çok dinleyeceğiz ve sizin hayallerinize göre adımlar atacağız. Gençler olarak da sadece karanlıklara küfrederek bir şeyler yaptığımızı sanmayacağız. Biz okuyacağız, düşüneceğiz, sosyal sorumluluk bilinciyle hareket edeceğiz. Dünyada ve bölgemizde yaşananların niçin yaşandığını kendi aramızda tartışacağız.” diye konuştu.

 

“Bölgemizde yaşanan oyunların farkında olalım.”

Gençlerin bölgede yaşanan oyunların farkında olması gerektiğini dile getiren Bilmez, sözlerini şöyle sürdürdü: “80 öncesi bölgemizde ve ülkemizde yaşanan sağ-sol olaylarının neye mal olduğunu, bizi nereye götürdüğünü ne olur düşünelim. Arzularını şiddetle dile getirmek acizlerin işidir. Bunun için taleplerinizi her ortamda dile getirin. Şiddet içermeyen her talep makuldür. Biz ortak aklı bulmak zorundayız.”

 

Çalıştayın Van gençliği için hayırlı olması temennisinde bulunan Gençlik ve Spor Bakanlığı Müşaviri Ali Özdemir şöyle konuştu: “En büyük potansiyelimiz, sahip olduğumuz genç nüfusumuzdur. Allah'a hamdolsun genç ve dinamik bir nüfusa sahibiz. Gençlik ve Spor Bakanlığımızın kuruluşu da gençliğe verilen önemi göstermektedir. Önceki yıllarda daha mütevazı yapılan gençlik çalışmaları, bakanlığımızın kurulmasından sonra daha çok gencimize ulaşacak şekilde, daha çok imkânla ve çok sayıda gencin katılımıyla yapmaya; gençlerimize daha çok kıymet vermeye çalışıyoruz. Bu çalışmaları yürütürken de gençlerin talepleri doğrultusunda daha kaliteli programlar yapmaya çalışıyoruz. Bugünkü çalışmamız da bunun bir göstergesidir.”

 

“Gençlerimiz, bölgenin kalkınmasında önemli bir rol oynamaktadır.”

Bölgenin kalkınması için genç nüfusun önemli bir potansiyeli barındırdığına işaret eden DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray ise şunları söyledi: “DAKA olarak bölgemizin kalkınmasına yönelik 2009 yılından bu yana Bitlis, Hakkari, Muş ve Van illerinde tarımdan turizme, eğitimden sanayi altyapısına kadar birçok alanda program, proje ve farklı destek mekanizmalarıyla çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Bölgemiz, mevcut nüfus yapısıyla ülkemizin en genç nüfusuna sahiptir. Bu durum hepimize kuşkusuz bir takım sorumluluklar yüklemektedir. Türkiye'nin en geri kalmış bölgesine hizmet eden DAKA olarak gençlerimizin kapasitelerini artırmak ve böylece kalkınma entegrasyonunu sağlamak için önemli strateji belgelerinin gerekli planlamaları ve müdahalelerini yaptık.”

 

Öğleden sonraki 1. Oturumda selamlama konuşması yapan Rektörümüz Prof. Dr. Polat, gençlerin en son taşıması gereken özelliğin ye’s olduğunun altını çizerek şunları söyledi: “Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un 1919'da yazdığı 'Ye’s Yok' başlıklı şiiri, çalkantılarla dolu İslam dünyasının ümidini kaybetmekte olan gençlerini diriltmek amacını taşıyordu. Akif, Asım’ın Nesli olarak gördüğü gençliğe, tarihimizin en karanlık dönemlerinden birinde şiiriyle yol gösteriyordu. 1919, Medine’nin elimizden çıktığı; Bağdat’ın ve Kars’ın İngilizler tarafından işgal edildiği yıldır. Avrupa’nın bir köşesinde Nazilerin, diğer köşesinde Faşistlerin partiler kurup gençliği sonu belirsiz bir maceraya sürükledikleri yıldır. Güzel İzmir’in, ABD Başkanı Wilson’ın bilgisi ve onayı dahilinde Yunan’a peşkeş çekildiği yıldır. Tam da bu yıl Akif, şu seçme beyitlerle Anadolu insanına seslenir;

‘Doğduk, ‘Yaşamak yok size’ derlerdi beşikten;

Dünyayı, mezarlık bilerek indik eşikten!

(...)

Allah’a dayan, sa’ye sarıl, hikmete râm ol...

Yol varsa budur; bilmiyorum başka çıkar yol!’

 

Akif, bu şiirinin serlevhası olarak Hicr Sûresi 56.âyeti seçmiştir. Bu âyette Yüce Allah; ‘Yoldan çıkmış sapkın topluluklar hariç, Rabb’inin rahmetinden kim ümidini keser?’ buyurmuştur. Gençlerimizin, bugün Akif’in bu mesajına duydukları ihtiyaç, 1919'daki ihtiyaçtan hiç de geri değildir.”

 

Gençliğin sorunlarını ele almak, gençliğin talep ve beklentilerini ilk ağızdan dinleyip çözümler sunmak ve uygulanabilir gençlik politikalarını belirlemek üzere 4 Ocak 2019’da başlayan Van Gençlik Çalıştayı, üç günlük bir programın ardından 6 Ocak 2019’da sona erecek.