Muş Alparslan Üniversitesi
 
Sürekli Eğitim Merkezi Sertifika Takdim Töreni Yapıldı

Üniversitemiz Sürekli Eğitim Merkezi (SEM) tarafından verilen farklı eğitim programlarını tamamlayan 180 kişinin sertifika töreni, Sabahattin Zaim Konferans Salonunda yapıldı. Törene, Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Yaşar Karadağ, Muş İl Millî Eğitim Müdürü Metin İlci, akademik personelimiz, kursiyerler ve öğrencilerimiz katıldı. 

 

Muş Alparslan Üniversitesi SEM tarafından verilen Gelişimsel Diskalkuli (Matematik Öğrenme Güçlüğü) Eğitici Eğitimi, Drama Liderlik Eğitimi ve Zekâ Oyunları Eğitici Eğitimi programlarını başarıyla tamamlayan öğrenci, öğretmen ve öğretmen adayları düzenlenen törenle sertifikalarını aldı. 

 

Diskalkuliye Dikkat Edilmelidir
Törende bir konuşma yapan Gelişimsel Diskalkuli (Matematik Öğrenme Güçlüğü) Eğitici Eğitimi Programı yürütücüsü Dr. Mutlu, ileri yaşlarda dahi analog saati söylemede problem yaşayan, işlemleri yaparken parmak hesabı yapanların matematiksel öğrenme güçlüğü (diskalkuli) yaşayan bireyler olabileceğini söyledi. 

 

Nüfusumuzun %10’unu etkileyen diskalkuli hakkında toplumun yeterince bilgi sahibi olmadığını vurgulayan Dr. Mutlu, diskalkuli görülen bireylerde disleksi sorununun da olabileceğine dikkat çekti. Çocuklarındaki diskalkuli sorununun farkında olan ailelerin de soruna ilişkin danışmanlık hizmeti almada problem yaşadığını belirten Dr. Mutlu, diskalkuli görülen bireylerin eğitiminde özel metotların ve yaklaşımların uygulanmasının gerektiğini kaydetti. Sürekli Eğitim Merkezinde verilen eğitimle öğretmen ve öğretmen adaylarının diskalkuli görülen öğrencilerin karşılaştıkları gelişimsel engeli ortadan kaldırmalarına yardımcı olabileceğini dile getirdi. 

 

Zekâ Oyunları Zorluklara Karşı Mücadeleyi Öğretir
Zekâ Oyunları Eğitici Eğitimi Programı yürütücüsü Fuat Aydoğdu, eğitim programı kapsamında; öğretmen ve öğretmen adaylarının analitik düşünmelerini, akıl yürütme becerilerini, strateji ve işlem becerilerini geliştirecek altmışa yakın zekâ oyununun tanıtımının ve uygulamasının yapıldığını söyledi. Aydoğdu şöyle konuştu: “32 saatlik Zekâ Oyunları Eğitici Eğitimi Programını tamamlayan kursiyerlerimiz, edindikleri bilgi ve tecrübeleri öğrencilerine aktararak yarınımız olan öğrencilerimize sadece oyun kurallarını öğretmekle kalmayacaklardır. Onlara aynı zamanda adil olmayı, cesareti, yardımlaşmayı, centilmenliği, hayatta yenmenin de yenilmenin de olabileceğini bilerek zorluklara karşı mücadele etmeyi, iyi ilişkiler kurmayı ve güzel bir gelecek için beraber çalışmayı da öğreteceklerdir.” 

 

Konuşmasına drama ve dram kavramlarının sık sık birbirine karıştırıldığını ifade ederek başlayan Drama Liderlik Eğitimi Programı yürütücüsü Dr. Erdinç Öcal, dramın Yunanca bir sözcük olup hareket anlamında geldiğini ve rol yapmak, işlemek, hareket, etkilemek, temsil etmek gibi anlamlara geldiğini söyledi. Drama kelimesinin ise Fransızca dramaturgie kökünden geldiğini ve tiyatro bilgisi, tiyatro oyunu sahneleme anlamına geldiğini belirten Dr. Öcal, dramanın hayatın her yerinde yer aldığını dile getirdi. 

 

Üniversitemiz Toplumun Eğitim Taleplerini Yerine Getirmeye Hazırdır
Kursiyerlere sertifika takdimi için kürsüye davet edilen Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, diskalkuli konusunda toplumun aydınlatılmasının son derece önemli olduğunun altını çizdi ve bu yaygın soruna ilişkin farkındalığın artırılmasının gerektiğini ifade etti. Zekâ oyunları ve drama eğitimlerinin taşıdığı pedagojik öneme de dikkat çeken Prof. Dr. Polat, oynayarak öğrenme sürecinin bilginin edinilmesinde önem arz ettiğini vurguladı.

 

Sürekli Eğitim Merkezi bünyesinde verilen bütün eğitimlerin toplumun farklı ihtiyaçlarına yönelik önemli eksiklikleri gidermeye yönelik olduğunu söyleyen Prof. Dr. Polat, üniversitemizin, başta SEM olmak üzere ilgili bütün birimleri ile toplumun ihtiyaç duyduğu eğitim taleplerini yerine getirmeye hazır olduğunu söyledi. 

 

SEM kursiyerleri sertifikalarını Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, Prof. Dr. Yaşar Karadağ ve İl Millî Eğitim Müdürü Metin İlci’nin elinden alırlarken, tören kapsamında oynanan Rubik’s Race oyununda başarılı olan dört kursiyere ödüllerini SEM Müdürü Dr. Fırat Kurt ve SEM Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Abdullah Çelik verdi.

 

Muş Alparslan Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezinde Ne Tür Eğitimler Veriliyor?
SEM bölgemizin sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmesine katkı sağlayacak; Muş’taki bütün kamu kurumlarının, sivil toplum kuruluşlarının ve özel sektördeki firmaların hizmet kalitesini artırmaya yönelik teknik kurs ve sertifika programları hizmeti vermektedir. SEM tarafından başta ÖSYM’nin düzenlediği sınavlara hazırlık kursları olmak üzere; Arapça, Kürtçe, Farsça, İngilizce, Rusça kursları, öğretmen ve öğrenciler için STEM eğitimi, Netcad, 7-14 yaş arası gençlere yönelik yaz kursu, İşaret Dili Öğreticiliği ve Tercüman Eğitimi, BESYO Özel Yetenek Deneme Sınavı Parkuru kurs ve sertifika programları açılmıştır. 

 

Bilirkişilik ve Uzlaştırmacı Eğitimini, Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi ile yapılan protokol kapsamında veren SEM tarafından Gelişimsel Diskalkuli (Matematik Öğrenme Güçlüğü) Eğitici Eğitimi Programı, Drama Liderlik Eğitimi Programı, Temel Fotoğrafçılık, İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Programı, Filografi, gibi eğitim programları da uygulanmaktadır.

 

Günümüzün gelişen öğretim teknolojilerine uyum sağlamayı amaçlayan SEM, online eğitimler konusunda da adımlar atmaktadır. Bu bağlamda, Muş Alparslan Üniversitesinin akademik personeli tarafından oluşturulan kurs programlarının online olarak "ülke genelinde" verilebilmesi için de bir protokol imzalanmıştır. Yakın gelecekte STEM, Gelişimsel Diskalkuli (Matematik Öğrenme Güçlüğü) Eğitici Eğitimi ve Drama Liderlik Eğitimi gibi programların online olarak dünyanın her yerinden kursiyerlerin hizmetine sunulması için çalışmalar yürütülmektedir.