Muş Alparslan Üniversitesi
 
Öğretim Üyemizden Tarih Metodolojisinde Bilgisayar Kullanımı Semineri

Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Celal Öney, Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Fen Edebiyat Fakültesi ve Bitlis ve Yöresi Tarih ve Kültür Uygulama ve Araştırma Merkezi (BİTAM) işbirliğiyle düzenlenen programda, Tarih Metodolojisinde Bilgisayar Kullanımı başlıklı bir seminer verdi. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen programa, BEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Demirtaş ve Genel Sekreter Öğr. Gör. M. Zahid Kuldaş ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı. 
 
Programın açılış konuşmasını yapan BEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Demirtaş, çağımızın teknoloji ve bilişim çağı olduğunu ifade ederek tarih eğitiminde teknolojinin bütün nimetlerinden yararlanmak gibi bir mecburiyet olduğunu belirterek Dr. Celal Öney’e katılımı için teşekkür etti. 
 
Sözlerine programa katılanları selamlayarak ve kendini tanıtarak başlayan Dr. Celal Öney, tarihçi olmak isteyen öğrencilere ilk olarak bir bilgisayar almalarını ve internetle haşır neşir olmalarını tavsiye etti. İnternet ağının genişlemesiyle birlikte sayısız arşive internetten erişilebildiğini belirten Dr. Öney sözlerini şöyle sürdürdü: “Birçok makale ve kitap farklı dijital formatlarda internet ortamında yer almaktadır. Artık birçok dergi matbu baskıyı bıraktı, dijital ortamda yayınlanıyor. Bu durum tarihçiler için önemli bir fırsat sunuyor. 
 
Sanal ortamdaki kaynakları toplamak, organize etmek ve tez, seminer, makale yazma süreçlerinde bu kaynakları etkili bir şekilde kullanmak için bilgisayar ve internet kullanım becerisine ihtiyacımız var. Öte yandan sanal kaynakları kullanmak ve organize etmek için bilgisayar sahipliği tek başına yeterli değildir. Bunların yanında birtakım yazılımlar mevcut. Bu yazılımları da etkin şekilde kullanabilmemiz lazım. Özellikle literatür taraması, fişleme ve yazma aşamasında bu yazılımları bilirsek, yazacağımız eseri daha kısa bir sürede oluşturabiliriz.”
 
Tarih metodolojisinde kullanılan bilgisayar programlarını tanıtan Dr. Öney, literatür taraması, künye fişleme, kataloglama, not alma, planlama, özet çıkarma, atıf atma ve stil belirleme konularını anlatarak sunumunu bitirdi. Program, BEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Demirtaş ve Genel Sekreter Öğr. Gör. Kuldaş'ın, Dr. Öney'e teşekkür belgesi, plaket ve hediye takdimi ile sona erdi.