Muş Alparslan Üniversitesi
 
Üniversitemiz Bölgemize Üç Yeni Yüksek Lisans Programı Daha Kazandırdı

Üniversitemizin Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesindeki programlara üç yeni yüksek lisans programı daha eklendi. Mühendislik Mimarlık Fakültesi ‘Gıda Güvenliği’ ve Fen Edebiyat Fakültesi, ‘Tarih’ alanında tezli yüksek lisans eğitimi verirken, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulumuz (BESYO), ‘Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi’ alanında tezsiz yüksek lisans eğitimi verecek.

 

Akademik vizyonunun odağında Muş’un ve bölgemizin farklı alanlardaki gelişimini destekleyici programların açılması yer alan Muş Alparslan Üniversitesi, özellikle bölgemizde ihtiyaç duyulan alanlarda nitelikli bilim insanları yetiştirmek için lisansüstü eğitim konusundaki atılımlarını da sürdürüyor. Bu kapsamda üniversitemize bağlı enstitülerimiz bünyesindeki 15 lisansüstü eğitim programına ‘Gıda Güvenliği’, ‘Tarih’ ve ‘Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi’ programları eklendi. 

 

Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde açılan Gıda Güvenliği Tezli Yüksek Lisans Programı hakkında bilgi veren Mühendislik Mimarlık Fakültesi Gıda Bilimi Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Zeynal Topalcengiz, gıda güvenliği alanının kitlesel gıda üretiminin gelişimine paralel olarak toplu gıda kaynaklı zehirlenme vakalarının artması ile tüm dünyada çalışılan önemli bir konu hâline geldiğini söyledi.

 

Tarladan tüketime kadar, gıda kaynaklı hastalık veya tehlikelere yol açan biyolojik, kimyasal ve fiziksel tehditlerin üretim, depolama ve servis edilme dâhil bütün aşamalarda ortadan kaldırılması veya güvenli sınırlara getirilmesinin gıda güvenliğinin kapsamına girdiğini belirten Dr. Topalcengiz, “Bu programın amacı gıda bilimi, teknolojisi-mühendisliği ve halk sağlığı gibi farklı disiplinlerden başvuracak öğrencilere ve uzmanlara gıda güvenliğiyle ilgili bilimsel yetkinlik kazandırmak ve ortak bakış açısı edinmelerini sağlamaktır.” dedi.

 

Gıda Güvenliği, Gıda Üretiminin Önemli Bileşenlerinden Biridir

Programdan mezun olanların doğru el yıkama kurallarından başlanarak, büyük işletmelerde HACCP (Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları) gibi kapsamlı proaktif gıda kontrol sistemleri ile alakalı yeterli teorik ve pratik bilgiye sahip olmalarının hedeflendiğinin altını çizen Dr. Topalcengiz, yemek fabrikalarından kurumsal gıda üretim şirketlerine kadar bütün gıda işletmelerinde gıda güvenliğinin üretimin önemli bileşenlerinden biri olduğuna dikkat çekti.

 

Gıda güvenliği alanında yüksek lisansını tamamlayanların, özel sektör ve akademide eksikliği uzun zamandır süren nitelikli personel açığını kapatmak için de önemli katkısı olacağını kaydeden Dr. Topalcengiz, Muş Alparslan Üniversitesine Gıda Güvenliği Tezli Yüksek Lisans Programının kazandırılması sürecinde başta Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Özdalyan ve Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Murad Aydın Şanda olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etti.

 

Üniversitemiz Tarih Bilimi Sahasında Derinleşmeye Devam Ediyor

2018-2019 bahar yarıyılında öğrenci alımı yapılması planlanan Tarih Tezli Yüksek Lisans Programı hakkında bilgi veren Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Mustafa Alican, bu programın üniversitelerin tarih bölümlerinden mezun olan tarihçi adaylarının akademik kariyer hedeflerine rehberlik edeceğini söyledi. 

 

Tarih Tezli Yüksek Lisans Programının üniversitemizin tarih bölümü başta olmak üzere ilgili alanlarda çalışmalar yapmış bulunan on beş öğretim üyesi ile faaliyet göstereceğini kaydeden Doç. Dr. Alican şöyle konuştu: “Yeni programımız burada eğitim görecek olanların en iyi şekilde yetişerek bilimsel tarihçilik alanına adım atabilmelerinde kendilerine yol gösterici olacaktır. 

 

Üniversitemizin, Malazgirt Kültürünün oluşturulması ve yaygınlaştırılması misyonu doğrultusunda ihtiyaç duyulan nitelikli çalışmaları üretecek akademik yetkinliğe sahip bilim insanlarının yetiştirilmesi hedefi doğrultusunda, farklı akademik birimlerimizin eşgüdümüyle zaman içinde giderek derinleşecek, kökleşecek ve markalaşacak bir okul olmasını arzu ediyoruz. Bu noktada bize yön çizen ve desteklerini esirgemeyen Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat başta olmak üzere bütün yöneticilerimize ve paydaşlarımıza şükranlarımı sunuyorum.”

 

BESYO, Spor Bilimleri Fakültesi Olma Yolunda Emin Adımlarla İlerliyor

2017’de kurulan Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO), 2020’de Spor Bilimleri Fakültesine dönüşme hedefi doğrultusunda, Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat ve BESYO yönetiminin gayretleri ile ‘Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi’ lisans programına ek olarak, ‘Antrenörlük Eğitimi’, ‘Spor Yöneticiliği’ ve ‘Engellilerde Egzersiz ve Spor Eğitimi’ programlarını bünyesine katmıştı. 

 

Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Tezli Yüksek Lisans Programının açılmasının ardından aynı programın tezsizinin açılmasıyla, akademik gelişimini yeni bir aşamaya taşıyan BESYO, Düzenlediği bilimsel, sosyal, kültürel ve sportif etkinliklerle bölgesel ve ulusal çapta Muş’un ve üniversitemizin adının duyulmasına katkı sağlamaya devam ediyor.

 

Konuya ilişkin bilgi veren, Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Atike Yılmaz, “Bu tezsiz yüksek lisans programı, özellikle beden eğitimi ve spor öğretmenleri, emniyet teşkilatı mensupları ve askeri personel için cazip bir lisansüstü eğitim seçeneği olacaktır.” dedi. 

 

Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un, öğretmenler için yüksek lisansın zamanla zorunlu hâle getirileceği açıklamasının, bu yeni programın önemini artırdığını ifade eden Dr. Yılmaz, desteklerinden ötürü Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat’a, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Mustafa Alican’a ve BESYO Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Kırımoğlu’na teşekkür etti.