Muş Alparslan Üniversitesi
 
Karagöz-Hacivat Öğrencilerimizin Ellerinde Hayat Buluyor Projemiz TRT Ekranlarında Tanıtıldı

Akademisyenlerimiz tarafından yürütülen “Türk Gölge Oyunu (Karagöz-Hacivat) Öğrencilerimizin Ellerinde Hayat Buluyor” projesi, TRT Haber’deki Günaydın Hafta Sonu programında tanıtıldı. Nilgün Balkaç’ın sunduğu programda, Kültür ve Turizm Bakanlığı GENÇDES tarafından desteklenen ve Geleneksel Türk Tiyatrosu Sanatçısı ve Okul Öncesi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Erdinç Öcal’ın yürütücülüğünde öğrencilerimizin katıldığı atölye hakkında izleyicilere bilgi verildi.

 

Projeye ilişkin TRT Muhabiri Mikail Kurban’a açıklamalarda bulunan Dr. Erdinç Öcal “Gölgemize sahip çıkalım” sloganıyla yola çıktıkları proje kapsamında okul öncesi öğretmen adayları ile Türk gölge sanatının belli başlı figürlerinin orijinal malzeme ve otantik tekniklerle üretimini gerçekleştirdiklerini söyledi. “İnsanı var edenin gölgesi olduğu düşünülürse Karagöz-Hacivat da Türk tiyatrosunun gölgesidir.” diyen Dr. Öcal şöyle konuştu: “Gölgesine hak ettiği değer verilmezse, Türk tiyatrosu kaybolmaya mahkûmdur. Kültür yaşatanındır. Bu düşünceden yola çıkarak Muş Alparslan Üniversitesi olarak öğrencilerimize dana derisinden Karagöz-Hacivat tasvirlerinin yapımını ve oynatımını öğretiyoruz. Daha sonra öğrencilerimizin Muştaki köy okullarında ve merkez okullarda Karagöz-Hacivat gösterileri yapmalarını sağlayacağız. Böylece kaybolmaya yüz tutmuş kendi rengimiz, kendi özümüz, kültür hazinemiz Karagöz-Hacivat’ı üniversite olarak yeniden hatırlatmaya ve anlatmaya çalışacağız. 

 

Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat’ın himayesinde üniversitemizde şu anda hiçbir üniversitede olmayan bir Kukla-Karagöz Yapım ve Oynatım Atölyesi açtık. Bu atölyede öğrencilerimiz kukla ve Karagöz-Hacivat çalışmalarını yürütebilecekler. 

 

Karagöz-Hacivat tasvirlerinin yapım aşaması çok zahmetli ve emek isteyen bir süreçtir. Öğrencilerimiz zevkle çalışıyorlar ve kendi tasvirlerini yapıyorlar. Bu bizim için çok sevindirici. Tabaklanmış dana derisini çiziyorlar, kesiyorlar, işliyorlar, zımparalıyorlar, boyuyorlar ve tasvir parçalarını birbirine bağlıyorlar. Bir tasvirin yapımı yoğun bir çalışmayla yaklaşık 1 ay sürüyor. Zahmetli olması ve gereken değerin verilmemesi sebebiyle ülkemizde bir elin parmakları kadar sanatçımız kaldı bu alanda.

 

Kaybolan bizim kültürümüz… Artık çocuklarımızın kahramanları Spiderman, Batman gibi karakterler oldu. Oysa bizim Nasreddin Hoca, Keloğlan, İbiş Amca, Karagöz, Hacivat gibi kahramanlarımız var. Çocuklarımıza kendi değerlerimizi anlatmazsak onlar da medyada gördükleri karakterleri kendilerine rol model alacaklardır. Muş Alparslan Üniversitesinde, özümüzü koruma adına geleneksel Türk tiyatrosunun mihenk taşı Karagöz-Hacivat ile bir adım attık. Daha sonra kukla, meddah ve ortaoyunu çalışmalarımız da olacak. Bundan sonraki süreçte de üniversite olarak sanatımızı, özümüzü yaşatmaya devam edecek, gölgemizi sahipsiz bırakmayacağız.

 

Programın video kaydına erişmek için tıklayınız: https://youtu.be/F5FRWNw24xA