Muş Alparslan Üniversitesi
 
100 Köy 100 Proje Fikri Projesi Eğitimi Üniversitemizde Verildi

Üniversitemiz, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) ve Muş Ovası Muhtarlar Derneği işbirliğiyle yürütülen “100 Köy 100 Proje Fikri” projesinin üçüncü etabına eğitim desteği verdi ve ev sahipliği yaptı. İki gün süren ve akademisyenlerimizin de arasında yer aldığı uzmanların dersler verdiği programda, Muş’un 100 köyünden gelen 100 katılımcı, proje ve girişimcilik eğitimi aldı.

 

Programa ilişkin açıklamalarda bulunan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Abdüllatif Tüzer, beşeri sermaye başta olmak üzere bütün yerel, ulusal ve evrensel kaynakların verimli ve etkili kullanılmasını gerektiren ve mümkün kılan bir projeler çağında yaşadığımızı söyledi. 

 

Prof. Dr. Tüzer: “Araştırma-geliştirme, danışmanlık ve eğitim hizmetlerini gerçekleştirmeye devam ediyoruz.”

Prof. Dr. Tüzer şöyle konuştu: “Bir bölgenin kalkınması öncelikle ve daima insani kalkınmayı ve insana yapılan yatırımları verimli hâle getirmeyi zaruri kılmaktadır. Biz de Muş Alparslan Üniversitesi olarak bu zaruret çerçevesinde bütün kurumsal paydaşlarımızla farklı düzeylerde işbirlikleri tesis ederek başta Muş olmak üzere bölgemizin kalkınması adına gerekli araştırma-geliştirme, danışmanlık ve eğitim hizmetlerini gerçekleştirmeye devam ediyoruz. 

 

Kuruluşunun üzerinden on bir yıl geçen üniversitemizin gerek akademik, gerek idari ve gerekse de fiziksel bakımdan giderek güçlenen nitelikli bir altyapısı olduğunu, ilgili kurumlar ve kamuoyu yakinen biliyor. Biz bu altyapıyı, kalkınmasını dert ve ödev edindiğimiz Muş’un ve bölgemizin öncelikli ihtiyaç alanları başta olmak üzere büyük bir şevkle halkımızın hizmetine sunuyoruz. DAKA ve Muş Ovası Muhtarlar Derneği ile yürüttüğümüz '100 Köy 100 Proje Fikri' projesi de bunun somut bir örneğidir. 

 

Burada eğitim alan bütün gençlerimizin edindikleri bilgi ve vizyonla orijinal ve etkili fikirler geliştirerek ve bu fikirlerini nasıl ve ne şekilde hayata geçireceklerini deneyimleyerek kendilerine, ailelerine ve memleketlerine değer kazandırmasını umuyor ve diliyorum. Bütün paydaşlarımız ile Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcımız Dr. Cumhur Türk ve Dr. Zeliha Tekin hocalarımız başta olmak üzere bütün eğitimcilerimize teşekkür ediyorum.”


Projeyle ilgili memnuniyetini dile getiren Rektör Yardımcımız ve Eğitim Fakültesi dekanımız Prof. Dr. İbrahim Erdoğan; "Fakültemizde çok gayretli öğretim elemanlarımız var. Hakikaten birçok yerel ve ulusak etkinlikte, akademik çalışmada hocalarımızı görmek bizleri sevindiriyor. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da başarılı projeleri ve bunları yürüten akademisyenlerimizi teşvik edici katkılar sunmaya devam edeceğiz." dedi. Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Yaşar Karadağ ise şöyle konuştu: “Paydaşlarımızla birlikte sadece bölgemizi değil, Türkiye’yi ilgilendiren önemli projelere imza atıyoruz. Büyük bir zenginliğin üzerinde oturuyoruz ama bu zenginliğimizin yeterince farkında değiliz. İşte bu eksikliğimize neşter vurma adına bu tür projelerle girişimcilik kapasitesi yüksek insan sayımızı artırmayı hedefliyoruz.”

 

İstihdam, Sosyal İçerme ve Katma Değer Yönünden Dereceye Giren Projeler Ödüllendirilecek

DAKA Muş Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Fuat Özkan, projenin 1 Mart 2018’de başlayan ve 20 Nisan 2018’de tamamlanan 1. etabında Muş Alparslan Üniversitesi ve Muş Muhtarlar Derneği ile birlikte 97 köyden 850 lise mezununa proje ve girişimcilik eğitimleri verildiğini söyledi. Projenin 2. etabında muhtarlarla değerlendirme toplantısı yapıp diğer çalışmalarla ilgili fikir alışverişinde bulunulduğunu kaydeden Özkan, projenin mevcut 3. etabında her köyden bir kişiye detaylı bir eğitim verildiğini belirtti. Projenin son aşaması olan 4. etapta, ön plana çıkan 100 proje fikrinin bağımsız değerlendiriciler tarafından inceleneceğine işaret eden Özkan, istihdam, sosyal içerme ve katma değer yönünden ilk 5’e giren projelerin ödüllendirileceğini söyledi.

 

Ortak Projeler Gerçekleştirebilmesi ile Kamu Kaynakları Daha Etkin Kullanılabilecek

Üniversitemiz Bilimsel Araştırma Proje Komisyonunda (BAP) görevli Öğr. Gör. Sedat Kaya ise proje kapsamında her köyden bir lise mezununa temel düzeyde proje yazabilme becerisi kazandırılmasının amaçlandığını söyledi. Gençlerin hangi proje için nereye başvurulması gerektiğini öğrenmesi, 100 orijinal fikrin ortaya çıkarılması ve bu fikirlerin projelendirilmesinin harekete geçireceği dinamiklere dikkat çeken Öğr. Gör. Kaya, köylerin sosyo-ekonomik durumlarının saptanması, yakın mesafedeki köylerin proje ekipleri kurması ve ortak projeler gerçekleştirebilmesi ile kamu kaynaklarının daha etkin kullanılmasının mümkün olabileceğine işaret etti. 

 

Eğitimi tamamlayan gençlerin, köyleriyle ilgili fikirlerini nasıl projelendireceklerini öğreneceklerini belirten Öğr. Gör. Kaya şöyle konuştu: “Eğitimlerimizde uygulanabilir bir projenin kriterleri nelerdir, nasıl yapılır, nelere dikkat edilmesi; hangi kurum ve kuruluşlara başvurulması gerekiyor, en pratik şekilde proje hayata nasıl geçirilir bunu öğretiyoruz. Gençlerimiz bu eğitimleri aldıktan sonra köylerindeki bütün insanları ilgilendiren fikirlerini projelendirebilecek ve inşallah gerçekleştirecekler.”

 

Katılımcıların büyük bir ilgi gösterdiği eğitim programını, ulusal ve yerel basın mensupları da takip etti.