Muş Alparslan Üniversitesi
 
Üniversitemizden İslami İlimler Literatürüne Önemli Bir Katkı Daha: İslami İlimler Fakültesi Dergisi Din ve Bilim Yayına Başlıyor

Muş Alparslan Üniversitesi, akademik literatüre katkı sağlayan süreli yayınlar konusunda yeni adımlar atmaya devam ediyor. Bu kapsamda, Din ve Bilim - Muş Alparslan Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dergisi için gerekli hazırlıklar tamamlandı. İslami İlimler Fakültemiz tarafından yılda iki defa elektronik olarak yayımlanacak Din ve Bilim, uluslararası nitelikte akademik bir süreli yayın olarak tasarlandı. Din ve Bilim’de Türkçenin yanı sıra akademik yazım ilkelerine göre hazırlanmış Arapça, Farsça ve İngilizce makaleler de bilim dünyasının istifadesine sunulacak.

 

Danışma Kurulunda Prof. Dr. Justin Perez (Princeton Üniversitesi), Prof. Dr. Seth Schwartz (Columbia Üniversitesi), Prof. Dr. Roland Hardenberg (Goethe Üniversitesi), Prof. Dr. Frances Knight (Nothingham Üniversitesi), Prof. Dr. Ramon Diaz (Sorbonne Üniversitesi), Prof. Dr. Olof Sundqvist (Stockholm Üniversitesi), Prof. Dr. Nurullah Kurt (Kuveyt Üniversitesi) ve Doç. Dr. Mehmet Kamil Coşkun (Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi) gibi isimlerin yer aldığı Din ve Bilim’in baş editörlüğünü ise Dr. Öğr. Üyesi Ali Baltacı üstleniyor.

 

“Bize göre hakikatin coğrafyası yoktur, nerede ve kimden gelirse gelsin muteberdir.”
İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdülcelil Bilgin, Din ve Bilim’in yayına başlamasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Akademik çalışmaların ve yayınların, üniversitelerin bilimsel ve akademik performansını gösterdiğini belirten Prof. Dr. Bilgin, Muş Alparslan Üniversitesinin akademik anlamda geldiği konumun, böyle bir derginin yayımlanmasını zorunlu hâle getirdiğini söyledi. 

 

2011 yılından beri öğrenci alan ve bütün branşlarda yeterli öğretim elemanına sahip olan İslami İlimler Fakültesinin bilimsel hakemli bir dergi çıkarmasının önemine işaret eden Prof. Dr. Bilgin şöyle konuştu: “Kanaatimce hakemli bilimsel dergiler, bireysel ve toplumsal ihtiyaçları da dikkate alarak özgün ve nitelikli bilgi üreten, hitap ettiği alanla ilgili derinlikli analizler yapan çalışmaları yayımlamak gibi bir mükellefiyetle karşı karşıyadır. 

 

Bilimsel dergiler evrensel bilgiye ulaşma çabalarını hem motive etmeli hem de bu tür çalışmalara önem atfetmelidir. Çünkü bize göre hakikatin coğrafyası yoktur, nerede ve kimden gelirse gelsin muteberdir. Ancak bu hassasiyetimiz, tarihsel ve yerel müktesebatımızı dikkate almamayı gerektirmez.

 

Başta İlahiyat alanıyla ilgili olmak üzere sosyal bilimlerin ilgili diğer alanlarında yapılan bilimsel çalışmaların kendilerini çağımızın ilmî verileriyle sınırlandırması doğru olmasa gerektir. Bu türlü çalışmaların, tarihsel müktesebatımızı ve kültürel kodlarımızı da dikkate alması gerektiğini düşünüyorum. Bu nedenle özellikle sosyal bilimlerle ilgili çalışma yürüten hakemli bilimsel dergiler, analiz ve tekliflerini modern bilgiye dayanarak teşekkül ettiren çalışmalara yer verdikleri kadar, tarihsel birikime ve bu birikimi günümüzle sentezleyen çalışmalara da yer vermelidir. 

 

Bu bağlamda Din ve Bilim Dergimizin temel amacı dinî, felsefi, tarihî, kültürel ve sosyal alandaki nitelikli akademik çalışmaları bilim dünyasına kazandırmaktır. Dergimizin başta fakültemizde ve üniversitemizde bulunan akademisyenlerimiz olmak üzere, yurt içinde ve yurt dışında görev yapan akademisyenlere vasıflı bir bilimsel yayın zemini oluşturacağına inanıyorum.”

 

“Önemli ulusal ve uluslararası indekslerde taranan saygın bir hakemli dergi hedefliyoruz.”
Din ve Bilim Dergisinin uluslararası indekslerde taranan bir dergi statüsü kazanmasına önem atfettiklerini belirten Prof. Dr. Bilgin, bunun için Türkçenin dışında Arapça, Farsça ve İngilizce olmak üzere dört dilde hazırlanmış yayınları kabul edeceklerini söyledi. Prof. Dr. Bilgin sözlerini şöyle sürdürdü: “Yılda iki sayı olarak yayımlamayı planladığımız Din ve Bilim’de, TÜBİTAK- Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM) tarafından benimsenen İsnad Atıf Sistemi esas alınmıştır. Bugün itibariyle 30’u aşkın yerli ve yabancı dizinden ön onay alan dergimizin her geçen gün onay sürecine dâhil olan indeksler artmaktadır. Amacımız, dergimizin kısa zamanda önemli ulusal ve uluslararası indekslerde taranan saygın hakemli dergiler arasına girmesini sağlamaktır. 

 

İlk sayı için makale kabulüne başlanan Din ve Bilim’e üniversitemizdeki ve bölgemizdeki üniversitelerdeki akademisyenlerimizin yanı sıra dünyanın farklı coğrafyalarından da bilim insanlarının büyük bir teveccüh göstereceğine yürekten inanıyorum. Derginin yayın hayatına başlamasında büyük emeği ve katkısı bulunan baş editör Dr. Öğr. Üyesi Ali Baltacı hocama, dekan yardımcılarıma ve bütün çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.” 

 

Dinî araştırmalar sahasında makale, kitap kritiği ve sempozyum değerlendirmesi gibi çalışmalara da yer verecek hakemli bir dergi olan Din ve Bilim, en az yüksek lisans derecesine sahip araştırmacıların çalışmalarını değerlendirmeye kabul edecek. Gönderilen makalelerin, en az iki hakem tarafından çift taraflı kör hakemlik değerlendirmesine tâbi tutulacağı Din ve Bilim’de yaygın tespit yazılımları kullanılarak makalelerin daha önce yayımlanmamış olduğu ve intihal içermediği de teyit edilecek.
 

Din ve Bilim - Muş Alparslan Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dergisi İnternet Sitesi için tıklayınız http://dergipark.gov.tr/dinbil