Muş Alparslan Üniversitesi
 
Üniversitemizden Muş Eğitim ve Araştırma Hastanesine Bir Katkı Daha: Ameliyathane Hizmetleri Uygulama Laboratuvarımız Açıldı

Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (MYO), Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü bünyesindeki Ameliyathane Hizmetleri Programımızın öğrencilerine hizmet verecek Uygulama Laboratuvarımız, Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat tarafından açıldı. Sağlık Hizmetleri MYO’ya bağlı Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü bünyesindeki Uygulama Laboratuvarının açılışına, Rektörümüz Prof. Dr. Polat’ın yanı sıra Genel Sekreterimiz Harun Demir, Sağlık Hizmetleri MYO Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Özmen İstek, Sağlık Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Hanifi Körkoca, akademik personelimiz ve öğrencilerimiz katıldı.

 

Uygulama Laboratuvarının, TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın başbakanlığı döneminde sözünü verdiği ve yakın gelecekte yatırım bütçe planına alınması beklenen Eğitim ve Araştırma Hastanesinin personel ihtiyacını karşılamak için üniversitemizin attığı adımlardan biri olduğunu kaydeden Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, “Öğrencilerimiz, bu laboratuvar sayesinde, sağlık sektörüne uygulama deneyimi kazanarak adım atacak.” dedi. 

 

Prof. Dr. Polat, üniversitemizin, Muş’a açılacak Eğitim ve Araştırma Hastanesinin kalifiye personel ihtiyacını karşılamak üzere yaptığı çalışmalar arasında, sağlık hizmetleri alanında uzman yetiştiren akademik birimlerin de bulunduğunu hatırlatarak, sağlık personelinin güncel tıbbi teknolojilere ve tekniklere hazırlıklı bir şekilde yetiştirilmesi için uygulama yapmasının önemine işaret etti. 

 

“Sağlık alanında Muş ve bölgemiz için daha büyük müjdeleri de kamuoyuyla paylaşacağız inşallah.”
Muş’un ve bölgemizin önemli ihtiyaçlarından biri olan Uygulama ve Araştırma Hastanesinin sadece tabeladan, araziden ve binalardan ibaret düşünülmemesi gerektiğini söyleyerek her kademesinde nitelikli sağlık çalışanları bulunmayan bir hastanenin, toplumun beklentilerini karşılamasının mümkün olmadığını dile getiren Prof. Dr. Polat şöyle konuştu: “Bizim öncelikle uygulama deneyimine sahip, kalifiye personel yetiştirmemiz gerekiyor. Muş’a Eğitim ve Araştırma Hastanesinin kurulması sürecinde, buna hazırlık olmak üzere yaptığımız işlerden biri Sağlık Hizmetleri MYO’nun açılmasıydı. Bugün de elhamdülillah Ameliyathane Hizmetleri Programımızın öğrencilerine hizmet verecek bu laboratuvarı açtık. 

 

Üniversite olarak hedefimiz, Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çalışacak personelin eğitimi ile ilgili, akademik alt yapısı ile ilgili potansiyelinin hastane faaliyete geçene kadar artırılmasıdır. İlgili akademik birimlerimizin kesintisiz ve yoğunlaştırarak sürdüreceği çalışmalarla, sağlık alanında Muş ve bölgemiz için daha büyük müjdeleri de kamuoyuyla paylaşacağız inşallah. 

 

Gerek Sağlık Hizmetleri MYO’dan gerekse de Sağlık Yüksekokulumuzdan bize gelen her ne talep olursa icabında bütçe imkânlarımızı biraz da zorlayarak öğrencilerimizin niteliğini yükseltmek için yeni yatırımlar yapmaya devam ediyoruz. İnşallah öğrenci kardeşlerimiz buradan mezun olup iş hayatına atıldıkları zaman ülkemizde sıkça şikâyet edilen kalifiye ara çalışan yetersizliğinin giderilmesine de önemli bir katkıda bulunacaklar.” 

 

“Laboratuvarımız Türkiye genelindeki Sağlık Hizmetleri MYO’ları bünyesinde kurulan laboratuvarlar arasında ilklerden biridir.”
Sağlık Hizmetleri MYO Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Özmen İstek, aktif çalışan sağlık personeli ile sağlık alanında eğitim gören öğrencilerin nüfusumuzun yaklaşık %1'ini oluşturduğunu belirterek özellikle cerrahi tedavinin, gelişen teknoloji ile beraber sağlık hizmetleri alanında önemli bir alana dönüştüğünü söyledi. 

 

Cerrahi tedavinin başarısının farklı meslek gruplarının özverili çalışmasıyla ilişkisine dikkat çeken Dr. İstek, yardımcı cerrahi sağlık personeli arasında ameliyathane teknikerlerinin özel bir konumu bulunduğunu dile getirdi. Dr. İstek sözlerini şöyle sürdürdü: “Ameliyathane teknikerleri, ameliyathanede kullanılan tüm cerrahi malzemeleri hazırlayan ve ameliyat sırasında kullanılmasını sağlayan, bütün ameliyat ekiplerinde doğrudan yer alan, cerraha ameliyat sırasında yardım sağlayabilen, disiplinler arası şekilde sağlık bilimlerinin diğer alanlarında da pratik ve teorik donanımı olan yardımcı cerrahi sağlık personelidir. 

 

Ameliyathane Hizmetleri programımızdan mezun olduktan sonra ameliyathane teknikeri olarak sağlık ordusuna katılacak öğrencilerimizin en iyi şekilde mesleğe hazırlanması için gerekli altyapıya sahip Uygulama Laboratuvarımızı açmış bulunuyoruz. Laboratuvarımız Türkiye genelindeki Sağlık Hizmetleri MYO’ları bünyesinde kurulan laboratuvarlar arasında ilklerden biridir. Laboratuvarımızda, hastanın servisten ameliyat masasına transferi, cerrahi el yıkama, ameliyat öncesi set açma, hastanın boyanması, ameliyat sırasında dikiş atma işlemi, ameliyat sonrası cerrahi aletlerin sayımı ve sterilizasyonu, hastanın uyandırılıp servise gönderilmesi gibi süreçleri deneyimleme imkânı veren modern bir ortam oluşturulmuştur. 

 

Muş’a hayırlı olmasını dilediğimiz Uygulama Laboratuvarının üniversitemize kazandırılması konusunda desteğini esirgemeyen Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat’a teşekkür ederiz.”