Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu tarafından, gıda katkı maddeleri konulu bir seminer gerçekleştirildi. Seminerde Öğr. Gör. Hasan IŞIK tarafından gıdalarda kullanılan katkı maddelerinin sağlığımıza etkileri anlatıldı.
Gıda katkı maddelerinin kullanımının çok eski tarihlere kadar dayandığını belirten Işık, “Günümüzde gıda sanayiinde kullanımı oldukça yaygın olan bu maddeler gıdalara koruyucu, duyusal kaliteyi geliştirici, beslenme değerini düzenleyici gibi nedenlerle katılmaktadır. Bu maddelerin kullanımı ve kullanım miktarları yasalarla sınırlandırılmıştır. Tavsiye edilen dozlardan daha yüksek miktarlarda kullanılmalarında bazı sağlık sorunları oluşturabilmektedirler” dedi.
Gıda katkı maddeleri tüketiminden kendimizi tamamen soyutlamamızın mümkün olmadığını belirten Öğr. Gör. Hasan Işık, bu noktada dikkat edilmesi gereken hususun, bu maddeleri yasaların belirlediği şekilde ve miktarda kullanılmasını sağlayarak tehlikeleri en aza indirmek olduğunu söyledi.
Gıda katkı maddelerinin sağlık üzerindeki etkilerini ortadan kaldırmak veya en aza indirmek için, üretimde kullanılması zorunlu olan katkı maddelerinin önerilenden fazla kullanılmaması gerektiğini belirten Öğr. Gör. Hasan Işık, “tek yönlü beslenmeden kaçınılmalı, yeterli ve dengeli beslenme sağlanmalı, tüketici, gıdaları alırken gıdanın raf ömrüne ve içeriğine mutlaka dikkat etmeli, adresi belli olmayan gıda üreticileri denetim altına alınmalı ve denetim mekanizması iyileştirilmelidir“ dedi.