Muş Alparslan Üniversitesi
 
18 Mart Çanakkale Zaferi Malazgirt'te Muhteşem Bir Coşkuyla Kutlandı

Üniversitemizde, tarihimizin şanlı sayfalarından biri olan Çanakkale Zaferini anmak ve anlamak adına bir etkinlik organize edildi. Malazgirt Meslek Yüksekokulu (MYO) öğrencileri tarafından 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Programı düzenlendi. Malazgirt Kültür Merkezindeki programa Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, Malazgirt Jandarma Komutanı Yüzbaşı Ali Karaoğlan, Malazgirt MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Selçuk Baş, İlçe Milli Eğitim Müdürü Vedat Kaya, Ak Parti İlçe Başkanı Kenan Deniz, MHP İlçe Başkanı Yıldırım Tutar, kurum amirleri, akademik ve idari personelimiz, öğrencilerimiz ve çok sayıda Malazgirtli katıldı.

 

Malazgirt MYO Gelişim Topluluğu tarafından hazırlanan program, saygı duruşunu takiben İstiklal Marşının okunması ile başladı. Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından programın açılış konuşmasını yaptı. Malazgirt Zaferi ile Çanakkale Zaferi’nin milletimizin şan ve şerefle dolu tarihine altın harflerle yazılmış iki büyük hadise olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Polat, tarihin belli dönemlerde, sınırlı dar alanlarda bazı toplumlara altın tepsi içinde çeşitli avantajlar sunduğunu söyledi.

 

“Yumrukların değil fikirlerin konuştuğu bir memleket olmanız lazım.”

Prof. Dr. Polat, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kendilerine sunulan avantajları iyi kullanan toplumlar, hakikaten dünyanın liderleri, efendileri ve esasen insanlığın hizmetkârları oluyorlar. Ne var ki bu avantajı tepen, tarihi fırsatları ıskalayan toplumlar, başka toplumların, başka efendilerin köleleri, sömürgeleri olarak yaşıyorlar. Dolayısıyla toplumlar kendilerine tarihin sunduğu fırsatları değerlendirdikleri zaman, esasen kendi geleceklerini, torunlarının, çocuklarının geleceklerini kurtarıyorlar. Bu açıdan daima tetikte, daima şuurlu bir şekilde tarihi günlerin ve fırsatların bilincinde olmak mecburiyetindeyiz.

 

Unutmayalım ki emperyalist ülkeler, Müslümanların yaşadığı coğrafyadaki insanları daima ikinci sınıf insan statüsünde görmüşlerdir. Öyleyse her şeyden önce bizlerin kendi değerimizin ve yeryüzündeki misyonumuzun farkında olmamız gerekiyor.

 

Malazgirt herhangi bir yer değildir. Bizim bugün burada Çanakkale Zaferini büyük bir coşkuyla kutluyor olmamız da sıradan bir hadise değildir. Tıpkı Çanakkale Zaferi gibi ecdadımızın bu memleketin tapusunun altına mührünü vurduğu Malazgirt Zaferi’nin değerini bilmek ve o haysiyete ve şerefe uygun bir tavır belirlemek zorundayız. Bütün Malazgirtlilerin, bütün Muşluların 1071 tarihini ve bu topraklarda kazanılan büyük zaferi sürekli gündemde tutması, öneminin farkında olması ve memleket adına karar verirken de hareket ederken de bu bilinçle hareket etmesi lazımdır. 1071’deki Malazgirt ruhuna sahip çıktığımız takdirde, Allah’ın izniyle ne burası beyin göçü verir ne de aramıza nifak tohumları ekmek isteyenlerin oyunlarına geliriz.

 

Malazgirt, geçtiğimiz yıl Sayın Cumhurbaşkanımızın tarihi işareti ile bundan sonra her yıl ülke çapında bir kardeşlik, uhuvvet ve birlik sembolü olarak kutlanacak. Geçen yıl 100 bine yakın insan, Malazgirt'in ortak ülkü ve ideal paydamız olduğunu haykırdı. Sayın Cumhurbaşkanımız da bu coşkuyu karşılıksız bırakmayarak 26 Ağustos törenlerinin her yıl kutlanarak geleneksel bir hâl alacağını müjdeledi. İnşallah bu yıl da aynı coşkuyu ve heyecanı hep birlikte alanlara yansıtacağız.

 

"Bölgeye yatırımlarımız devam edecek."

Bizler ilimize, ilçemize ve şehrimize dört elle sarıldığımızda, siz gençler bu ülkenin milli birlik ve beraberlik paydasını tahkim ettiğinizde, ülkemiz bu heyecanı karşılıksız bırakmayacaktır. En başta sizler Malazgirt'e ve 1071 ruhuna sahip çıkarsanız, bu ilçede üniversite de kurulur, fakülteler de açılır, gün gelir bu kadim ilçe il de olur; yeter ki siz birbirinize sarılın.

 

Doğrusu bizlerin üniversite olarak bölgeye yatırımlarımız devam edecek. Kaymakamlığımızın ve Belediyemizin desteğiyle yeni bir yer aldık. İnşallah yakın bir zamanda, zannediyorum yaz aylarında yeni binamızın temelini atacağız. Bu arada Kredi Yurtlar Kurumu yurdunun da temeli atılacak. Malazgirt’e sosyal, kültürel ve sportif etkinlikleri rahatlıkla yürütebileceğimiz çok modern tesisler yapılacak."

 

Rektörümüz Prof. Dr. Polat’ın programda emeği geçenlere teşekkür ederek bitirdiği konuşmasından sonra Malazgirt MYO öğrencilerinin oluşturduğu koro, İstiklal Marşı’nı ve Millî şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un Çanakkale Şehitlerine şiirini okuyup Çanakkale ve Yemen türkülerini seslendirdi. Daha sonra “Biz Olmasaydık” isimli tiyatro oyununun sahnelendiği program, konukların fuaye alanındaki resim sergisini gezmesi ile sona erdi.