Muş Alparslan Üniversitesi
 
Üniversitemiz Ulusal Spor Bilimleri Öğrenci Kongresine Hazırlanıyor

Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulumuz (BESYO) koordinesinde ve Spor Bilimleri Derneği işbirliği ile önümüzdeki Nisan ayında külliyemizde düzenlenecek 11. Ulusal Spor Bilimleri Öğrenci Kongresi ile ilgili hazırlıklar devam ediyor. BESYO Müdürü ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Kırımoğlu ile hem BESYO’nun gelişimi hem de bu geniş çaplı organizasyonun Muş’ta yapılmasının önemi ve kongre kapsamında yürütülecek faaliyetler hakkında konuştuk.

 

BESYO’nun gelişimi adına şimdiye kadar ne tür adımlar atıldı?

 

BESYO, 2017-2018 eğitim-öğretim döneminde kuruldu. Yani, yüksekokulumuzun kapılarını açmasının üzerinden henüz altı ay gibi kısa bir zaman geçti. Bu süreçte akademik anlamda, Tezli Yüksek Lisans ve Engellilerde Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi programlarını açtı, Uluslararası Spor Bilimleri Dergisini kurdu, paneller düzenledi ve sporun çeşitli dallarında ulusal ve uluslararası başarılar elde etti.

 

18-20 Nisan 2018 tarihleri arasında 11. Ulusal Spor Bilimleri Öğrenci Kongresine ev sahipliği yapacak olan BESYO, bölge ve Türkiye genelinde açtığı akademik programlar, eğitim kalitesi ve başarılı sporcuları ile dikkatleri üzerine çekti. BESYO’nun böylesi bir performans sergilemesinde, her aşamada değerli emekleri olan başta Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat ve üniversitemizin kıymetli yönetimine, BESYO adına şükranlarımızı sunuyorum.

 

Ulusal Spor Bilimleri Öğrenci Kongresinin önemi ve amaçları hakkında bilgi verir misiniz?

 

Kongremiz, Spor Bilimleri Derneği (SBD) tarafından ulusal seviyede 11. kez düzenlenen gelenekselleşmiş bir organizasyondur. 18-20 Nisan tarihleri arasında külliyemizde gerçekleşecek bu önemli organizasyon spor bilimleri açısından gerek Muş gerekse Doğu Anadolu ve Türkiye için son derece anlamlı ve önemli katkılar sağlayacak. Bu organizasyon, ülkemizi her açıdan olumsuz etkileyen ve bölgesel gelişimin önünde sürekli engel teşkil eden şartların ortadan kalktığı, ulusal anlamda bütünleşmenin yaşandığı bir dönemde yapılıyor. Kongremizin, sporun bütünleştirici etkisi ile bölgedeki kardeşliğe olumlu etkide bulunacağını umut ediyoruz.

 

Kongremiz, hem Muş hem de çevre illerdeki Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokullarımızın yanı sıra ilimizde görev yapan Beden Eğitimi ve Spor öğretmenlerimiz, geleceğimizin teminatı Muş Spor Lisesi öğrencilerimiz ve amatör spor kulüplerimizin bir araya gelmesiyle spor bilimi açısından güncel gelişme ve yeniliklerin paylaşılmasına öncülük edecektir. SBD Başkanı ve aynı zamanda Gazi Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Günay’ın kongrenin üniversitemize verilmesi konusundaki emekleri inkâr edilemez. Bu vesileyle kendilerine Muş, üniversitemiz ve yüksekokulumuz adına teşekkürlerimizi sunuyorum.

 

Üniversite Senatomuzun desteği ve onayı ile 2017-2018 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Yarıyılında, Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı Tezli Yüksek Lisans Programımız açıldı ve on sekiz Yüksek Lisans öğrencisi ile öğretim hayatına merhaba dedi. Henüz ilk yılını doldurmamış BESYO öğrencilerimiz ile Yüksek Lisans Programı öğrencilerimiz, kongre vesilesiyle büyük bir akademik çevreyle bir araya gelecek...

 

Katılımcıları, Yüksek Lisans ve Doktora öğrencileri ile onların değerli hocaları olan kongremizin, Türkiye Spor Bilimine katkısı büyük olacaktır. Hedef kitlenin alanlarındaki farklı akademisyenlerle tanışma fırsatını değerlendirmesinin yanında kendi çalışmalarını da sunarak akademik gelişimlerine katkı sağlamaları, bir diğer beklentimizdir. Bunun yanında elbette ki Muş’un her yönüyle tanıtılması da etkinliğin önemli kazançlarından biri olacaktır.

 

Kongre kapsamında ne tür oturumlar düzenlenecek ve kimler misafir edilecek?

 

Türkiye’nin farklı üniversitelerinden değerli akademisyenlerin katılımı ve bilimsel katkıları ile üç gün sürecek kongremiz, spor bilimleri alanında ülkemizin sayılı kongrelerinden biridir. Bu çerçevede, kongremizin davetli konuşmacıları, ülkemizin güzide üniversitelerinden seçildi. Konuşmacılarımız, Gazi Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinden Prof. Dr. Muhsin Hazar, İstanbul Üniversitesi BESYO’dan Prof. Dr. Bilge Donuk, Çanakkale Üniversitesi BESYO’dan Prof. Dr. Hürmüz Koç, Fırat Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinden Prof. Dr. Vedat Çınar, Trakya Üniversitesi BESYO’dan İlhan Toksöz ve Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi BESYO’dan Prof. Dr. Gökhan Bayraktar’dır.

 

19 Nisanda gerçekleştirilecek “Genetik ve Spor” başlıklı oturumumuzda Çapa Tıp Fakültesinden Prof. Dr. Ümit Zeybek, Uludağ Üniversitesinden Doç. Dr. Erkut Tutkun, Nişantaşı Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Türker Bıyıklı ve Doktorlar Tıp Merkezinden Dr. Aydın Duygu, akademik tecrübelerini dinleyicilerle paylaşacak.

 

Kongre kapsamında, Türkiye’de üniversitemiz dışında sadece bir üniversitede bulunan, “Engellilerde Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Öğretmenliği” bölümünün açılmasından duyduğumuz gurur ve heyecanla “Elit Engelli Sporcular ve Başarı Hikâyeleri” başlıklı bir oturumumuz daha olacak. Bu oturuma katılacak engelli sporcularımız, ülkemizi uluslararası spor müsabakalarında başarı ile temsil etmiş ve şanlı bayrağımızı göndere çektirmeyi başararak ulusça göğsümüzü kabartmış binlerce sporcu arasından seçilmişlerdir.

 

BESYO olarak engellilerin spor eğitimi ve engelli sporcularla ilgili ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?

 

Engelli sporcularımızın, sporun her dalında, Dünya, Olimpiyat ve Avrupa müsabakalarında ülkemize kazandırdığı başarılar göz ardı edilemeyecek düzeylere ulaşmıştır. Ancak ülkemizde henüz temel eğitim aşamasında Millî Eğitime bağlı okullarımız ile engellilere yönelik spor hizmetlerini ve faaliyetlerini sevk ve idare eden federasyonlarımızda alana özgü akademik eğitim sahibi, kalifiye eğitimciler ne yazık ki yeterince yoktur. Öte yandan yetişmiş alan uzmanları da mesleki tanımlama ve atama kriterleri sebebiyle açıkta kalmaktadırlar.

 

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın konuyla ilgili hassasiyetini biliyoruz. Ümit ediyoruz ki Cumhurbaşkanımız bu alandaki sıkıntıların aşılması için gerekli adımların atılması yönünde irade beyan edeceklerdir. Bu hedefe ulaşılması durumunda söz konusu bölümümüz öğrenci alarak eğitim-öğretim hayatına başlayacak ve Muş Alparslan Üniversitesi BESYO “Engellilerde Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi” bölümünde yetişen engel sınıflamasına göre uzmanlaşmış eğitmenler, her tür engele sahip bireylere hareket eğitimi, beden eğitimi, spor, fiziksel aktivite ve terapötik rekreasyon yaptırabilecek düzeyde uzmanlaşmış olarak çalışma hayatına katılacaklardır.

 

Bu bağlamda kongremizin açılışı olan 18 Nisan 2018 tarihinde, engelli sporcularımızı ve başarı hikâyelerini Muş halkı ve akademik spor camiamızla paylaşmak için bir oturum düzenliyoruz. Böylece bir yandan mevcut duruma dikkat çekerken, diğer yandan da açılmasından büyük gurur ve heyecan duyduğumuz “Engellilerde Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi” bölümümüzün bilinirliğini artırmayı hedefliyoruz.

 

Kongreye davet ettiğiniz engelli sporcularımız kimlerdir?

 

Kongremize Bedensel, Görme, İşitme ve Özel Sporcular Spor Federasyonlarını temsilen Dünya, Olimpiyat ve Avrupa şampiyonu engelli sporcularımız Beytullah Eroğlu (Dünya Yüzme Şampiyonu), Anıl Demir (Atletizm Dünya ikincisi), Neşe Mercan (Paralimpik Olimpiyatlar Dünya Goalball Şampiyonu takım oyuncusu), Emine ve Murat Seçkin (Badminton Avrupa Şampiyonu) ve Cevat Şimşek (Avrupa - Olimpiyat - Dünya Voleybol Şampiyon Takımı Kaptanı) katılarak değerli katkılarda bulunacaklardır.

 

Davetli sporcularımız, millî takımlarımızda aktif görev alan ve yoğun çalışma temposuna sahip elit engelli sporcularımızdan oluşmaktadır. İletişime geçtiğimiz engelliler spor federasyonlarının başkanları, antrenörlerimiz ve sporcularımız kongremize destek vermekten kıvanç duyacaklarını belirtilerek Muş Alparslan Üniversitesi çatısı altında kendilerine, toplumumuza ve akademik camiaya fayda sağlayacak bir çalışmaya dâhil olmaktan ötürü memnuniyetlerini dile getirdiler. Bu vesileyle hepsine BESYO adına teşekkürlerimizi sunuyorum.

 

Kongre hakkında detaylı bilgi almak ve başvuru için aşağıdaki bağlantıdan sitemizi ziyaret edebilir, sorularınız için 0436 249 49 49-1199/1298 numaralarını arayabilir veya besyo@alparslan.edu.tr adresine mesaj atabilirsiniz.

 

http://sporbilimleri.alparslan.edu.tr/