Muş Alparslan Üniversitesi
 
Üniversitemiz Bitkisel ve Hayvansal Üretim Teknolojileri Bölümleriyle Büyümeye Devam ediyor

Akademik ve idari yapısını güçlendirdikçe büyüyen, büyüdükçe bilim camiasına, Muş’a, bölgesine ve iş dünyasına yararlı katkılar sağlayan üniversitemiz, iki akademik bölüm daha kazandı. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, Uygulamalı Bilimler Fakültemiz bünyesinde “Bitkisel Üretim Teknolojileri” ve “Hayvansal Üretim ve Teknolojileri” bölümlerinin açılmasını uygun gördü.

 

Uygulamalı Bilimler Fakültemiz, Yükseköğretim Yürütme Kurulunun 07.02.2018 tarihli toplantısında yapılan inceleme sonucu alınan kararla, Bitkisel Üretim Teknolojileri Bölümü ile Hayvansal Üretim ve Teknolojileri Bölümüne kavuştu. Bitkisel Üretim Teknolojileri Bölümü bünyesinde; “Bitki Genetiği ve Islahı Anabilim Dalı”, “Bitki Yetiştiriciliği ve Fizyolojisi Anabilim Dalı”, “Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Anabilim Dalı” ile “Bitki Sağlığı Anabilim Dalı” yer alıyor. Hayvansal Üretim ve Teknolojileri Bölümünde ise “Yemler ve Hayvan Besleme Anabilim Dalı”, “Hayvan Yetiştirme Anabilim Dalı”, “Biyometri ve Genetik Anabilim Dalı”, “Hayvan Sağlığı ve Refahı Anabilim Dalı” ile “Çiftlik Yönetimi, İşletmeciliği ve Planlaması Anabilim Dalı” bulunuyor.

 

“Yeni istihdam imkânları donanımlı uzmanlar gerektiriyor.”

Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat yeni bölümlerin üniversitemiz ve bölgemiz için hayırlı olmasını dileyerek, bu bölümlerin Muş’a kazandırılmasıyla kırsal alandaki gizli işsizliğin önlenmesi bakımından önemli bir adım atıldığını söyledi. Prof. Dr. Polat şöyle konuştu: “Gelişmiş ülkelerde tarımsal ekonominin lokomotifi olan hayvancılık, çok düşük maliyetli istihdam yaratması ve kalitesiz veya insan beslenmesine uygun olmayan yem kaynaklarının kaliteli insan gıdasına dönüştürülmesi açısından son derece önemlidir.

 

Hayvancılık sektörü; ulusal beslenme gereksinimlerinin tedarik edilmesi, ihracatın artırılması, sanayiye hammadde sağlanması, bölgeler ve sektörler arası dengeli kalkınmanın istikrar içinde başarılması, kırsal alanda gizli işsizliğin önlenmesinin yanı sıra sanayi ve hizmet sektörlerinde yeni istihdam imkânlarının oluşturulması gibi önemli sosyo-ekonomik fonksiyonlar üstlenmiştir.

 

Yeni istihdam imkânları donanımlı uzmanlar gerektiriyor. Bu açıdan Uygulamalı Bilimler Fakültemiz bünyesinde faaliyet gösterecek Bitkisel Üretim Teknolojileri ve Hayvansal Üretim ve Teknolojileri bölümlerimizin Muş ve bölgemiz için önemli bir boşluğu dolduracağına inanıyorum.”

 

“Ulusal ve uluslararası düzeyde güncel bilgiye sahip uzmanlar yetiştirmeyi hedefliyoruz.”

Yeni bölümlerimiz hakkında değerlendirmelerde bulunan Rektör Yardımcımız ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ, “Tarımsal üretimin iki ana kolundan biri bitkisel üretimdir. Dolayısıyla, tarımsal üretim sistemleri içinde öncelikli olarak bitkisel üretim ve çağın gerektirdiği üretim teknolojileri büyük önem taşımaktadır.” dedi. Öğrencilere, bitkisel üretim teknolojilerinin yanı sıra veri toplama ve analiz yöntemleri konusunda da eğitim verilerek bitirme tezleri hazırlatılacağını belirten Prof. Dr. Karadağ, böylece analitik düşünme ve rasyonel kararlar alabilme yeteneğine sahip, özgüvenli, teknoloji kullanma ve geliştirme becerisi edinmiş, girişimci “Bitkisel Üretim Teknolojileri Uzmanı” Ziraat Mühendislerinin yetiştirilmesinin amaçlandığını sözlerine ekledi.

 

Prof. Dr. Karadağ, Hayvansal Üretim ve Teknolojileri Bölümünde, ülkemiz hayvancılığının geliştirilmesi ve hayvansal üretiminin arttırılması için hayvan yetiştiriciliği konusunda uzman, çağın gereklerine uygun bilgi ve deneyim ile donatılmış, hayvancılık sektörünün gereksinim duyduğu ulusal ve uluslararası düzeyde güncel bilgiye sahip uzmanlar yetiştirmeyi hedeflediklerini söyledi. Prof. Dr. Karadağ, kamu ve özel kuruluşların talep ettiği bilgi ve deneyim akışını yazılı ve sözlü olarak sağlayabilen, hayvancılıkta uygulanan modern tekniklerin araştırıp elde edilen sonuçları sektöre kazandırma yeteneğine sahip nitelikli elemanlar yetiştirmenin de bölümün öncelikleri arasında olduğunu ifade etti.

 

“Çok geniş bir çalışma alanında bilgi üreteceğiz.”

Açılan bölümlerin avantajlarını vurgulayan Prof. Dr. Karadağ, ülkemizin ve özellikle Muş yöresinin tarım potansiyeline dikkat çekti. Prof. Dr. Karadağ şöyle konuştu: “Muş’ta tarım ve hayvancılık ana sektör olup, ekonomik önemi giderek artmaktadır. Nüfusun %83'ü tarım sektöründe istihdam edilmektedir. Muş, 165.000 hektar ile Türkiye'nin tek parçalı 3. büyük ovasına sahiptir. Muş ilinde bahçe bitkileri olarak, sofralık çekirdekli üzüm, elma, armut, ceviz, kiraz, erik, vişne, kayısı, çilek ve şeftali üretimi yapılmaktadır. Hububat, yonca, korunga, şeker pancarı, ayçiçeği, silajlık mısır, nohut, kuru fasulye, kırmızı mercimek, tütün, patates ve aspir üretilen diğer bitkisel ürünler arasında yer alır. İldeki temel bitkisel ürün ise buğdaydır.

 

Fakültemizin Hayvansal Üretim ve Teknolojileri Bölümünde büyükbaş, küçükbaş, kanatlı ve ekonomik öneme sahip arı, ipekböceği gibi hayvanların yetiştirilmesi, beslenmesi ve ıslahının yanı sıra yemler ve alternatif yem kaynakları, organik hayvancılık, hayvancılıkta biyoteknoloji, organizasyon, deneme, planlama, proje-fizibilite ve istatistik uygulamalar gibi çok geniş bir çalışma alanında bilgi üreteceğiz.”