Muş Alparslan Üniversitesi
 
Tarım ve Hayvancılık Çalıştayında Uygulamalı Bilimler Fakültesinden Beklentiler Dile Getirildi

Muş Alparslan Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi tarafından organize edilen “Muş Ovası Tarım ve Hayvancılık III. Arama Çalıştayı” tamamlandı. Çalıştaya Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İbrahim Erdoğan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ergün Çolakoğlu, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) İl Koordinatörü Beytullah Uygur ve Üniversitemiz Sürekli Eğitim Merkezi (SEM) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Fırat Kurt konuşmacı olarak katıldı.

 

Önceki toplantılarda alınan kararlar doğrultusunda yapılan uygulamaların değerlendirildiği, ilerleyen dönemde nelerin yapılabileceğinin görüşüldüğü ve Muş´un tarım ve hayvancılık stratejisinin belirlenmesi hedefiyle yola çıkan Muş Ovası Tarım ve Hayvancılık III. Arama Çalıştayına, Muş Ziraat Odası Başkanı Hakim Yıldırım, ilçe Ziraat Odalarından temsilciler, kamu kurumlarından yetkililer ve çiftçiler iştirak etti.

 

Beyin Fırtınası Yapıldı

Külliyemizdeki Kongre ve Kültür Merkezinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile TKDK desteğiyle düzenlenen çalıştay, Muş’ta yürütülen tarım ve hayvancılık faaliyetleri konusunda ortak bir vizyon ve strateji belirlemek adına beyin fırtınası şeklinde geçti.

 

Muş’un tarım ve hayvancılıkta hak ettiği konuma kavuşması için atılması gereken müşterek adımlar ve yol haritasının masaya yatırıldığı çalıştayda Muş ovasındaki ürün çeşitliliğinin artırılması, geçmişte yetişen ancak son yıllarda ürün deseninden tamamen kaybolan fındık ve ceviz gibi ürünlerin tekrar yetiştirilmesi ve yaygınlaştırılması ile ilgili çalışmalar yapılması gerektiği dile getirildi.

 

Paydaşların Eşgüdümüne Yönelik İhtiyaç Vurgulandı

Ülkemizin 2023 hedefleri doğrultusunda Muş’un tarım ve hayvancılık stratejisinin belirlenmesi hedefiyle düzenlenen çalıştayda, Muş Alparslan Üniversitesi bünyesinde yeni kurulan Uygulamalı Bilimler Fakültesinden beklentiler de dile getirildi. Bu anlamda Muş Ovasının drenaj probleminin ve Murat Nehri taşkınlarının önüne geçilmesi için bilimsel çalışmalar yürütülmesinin önemine işaret edilen çalıştayda, mera ıslahı ile süt ürünlerinin değerlendirilmesi ve markalaştırılması konularında Uygulamalı Bilimler Fakültesi'nden destek beklendiği ifade edildi.

 

Çalıştayda yapılan konuşmalarda Muş’un tarım ve hayvancılık sorunlarının yerele dönük politika enstrümanlarıyla çözümlenmesi gerektiğinin altı çizilirken; Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile TKDK başta olmak üzere, il genelinde tarım ve hayvancılık alanlarında faaliyet gösteren bütün paydaşlarla eşgüdüm içinde çalışılması ve böylece Muş'un belirtilen alanlardaki sorunlarının ulusal kalkınma politikalarında dile getirilmesi gerektiği vurgulandı.