Muş Alparslan Üniversitesi
 
ÇocukMUŞuz Bilim Şenliği Açılış Programı Yapıldı

Üniversitemiz tarafından düzenlenen ve DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından desteklenen “Çocukları Tanıma ve Anlama Seferberliği: ÇocukMUŞuz Bilim Şenliği” açılış programı yapıldı. Açılışa Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. İbrahim Erdoğan, Prof. Dr. Abdüllatif Tüzer, Genel Sekreterimiz Harun Demir, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Abdulbari Aksoy, kamu kurum temsilcileri, akademik ve idari personelimiz ile çok sayıda eğitimci, ebeveyn, çocuk ve öğrencilerimiz iştirak etti.

 

Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Esra Demir’in selamlama konuşması ile başlayan programda, DAP Bölge İdaresi Başkanı Adnan Demir ve Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Abdüllatif Tüzer de birer konuşma yaptı.

 

“Çocuk dostu bir şehir yaratmak için yola çıktık.”

Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Esra Demir konuşmasına “Herkesin yolu çocukluktan geçiyor.” diyerek başladı. Herkesin hayatının bir yerinde çocuklarla doğrudan temas ettiğine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Demir, “Biz bunun farkında olarak Muş’taki çocuklarımızı ve onlardan birinci derecede sorumlu olan ebeveynleri ve eğitimcileri bir araya getirmek ve çocuk dostu bir şehir yaratmak için yola çıktık.” dedi.

 

20 Kasım’ın Dünya Çocuk Hakları Günü olduğunu hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Demir, “Bu anlamlı günde programımıza başlamak bizim için ayrıca önemli. Farklı imkânsızlıklarımız olabilir ama biz çocuklara ne verirsek yarınlarımızda o verdiklerimizin etkilerini göreceğiz.” şeklinde konuştu.

 

Yrd. Doç. Dr. Demir, konuşmasını şöyle sürdürdü: “20 Kasım – 2 Aralık tarihleri arasında devam edecek programımızda altı konu alanı belirledik. Çocuk gelişim özellikleri, çocuk sağlığı ve beslenmesi, çocuk ve medya, çocukla iletişim, çocuk hakları ve güvenliği, çocukla sanat alanlarında konferans, söyleşi ve atölyelerde anne babaların, çocukların ve eğitimcilerin etkileşim kurabileceği etkinliklerle toplam iki haftaya yayılan altı günlük bir seferberlik gerçekleştirmiş olacağız.

 

Çocuklara sevgimizi her fırsatta göstermemiz gerekiyor. Yaşanılır ve çocuk dostu bir Muş için ilerleyelim istiyoruz. Bu noktada bize destek veren DAP Bölge İdaresi Başkanlığına, Rektörlüğümüze, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörlüğüne, davetli konuşmacılarımıza, organizasyonda görev alan bütün arkadaşlarıma ve elbette Muş halkına teşekkür ederim.”

 

“İyi bir ebeveyn profili ortaya koymamız gerekmektedir.”

Yrd. Doç. Dr. Demir’in ardından kürsüye davet edilen DAP Bölge İdaresi Başkanı Adnan Demir özetle şunları söyledi: “Kalkınma deyince genellikle ekonomik faaliyetler addediliyor ama kalkınmanın temelinde en önemli unsur beşeri ve sosyal sermayenin güçlendirilmesi ve kapasitenin artırılmasıdır. Biz de bölgemizdeki hangi proje olursa olsun vereceğimiz desteğin bu manada en etkili biçimde kullanılmasını önemsiyoruz. Proje bazında yaptığımız çalışmaların odağında insan unsurunun yer aldığını hiçbir zaman göz ardı etmedik.

 

İnsanın çocukluktan gençliğe, gençlikten olgunluğa uzanan yaşam döngüsünde, çocukluğun ayrıcalıklı bir konumu var. Çocukla iletişim kurmak, onun maddi ve manevi ihtiyaçlarını karşılamak sağlıklı bir nesil için olmazsa olmazlarımızdandır. En önemli eğitimciler anneler, sonra da babalardır. Bu bakımdan ebeveynlerin çocuk eğitimi konusunda donanım sahibi olması şarttır. Yani iyi bir ebeveyn profili ortaya koymamız gerekmektedir.

 

DAP Bölge İdaresi olarak bölgemizdeki okuma kültürünün yaygınlaştırılması amacıyla toplam 90 adet semt kütüphanesi oluşturarak çocuklarımızın hem rehberlik ve danışmanlık hem oyun hem de okuma ihtiyacını giderme noktasında hizmet vermek için çalışmalar yürüttük. Bu kütüphanelerden beş tanesi de Muş’tadır. İnşallah ÇocukMuşuz Bilim Şenliği’nin de hedef kitlesine ulaşmasını; anne babaların, eğitimcilerin ve akademisyenlerin, aslında yolu çocukluktan geçen herkes için bir festival havasında geçmesini ve Muş’a hayırlı olmasını diliyor ve emeği geçen bütün arkadaşlara teşekkür ediyorum.”

 

“Geçmişin büyük avantajları vardı, bugünün de var.”

DAP Bölge İdaresi Başkanı Adnan Demir’den sonra kürsüye davet edilen Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Abdüllatif Tüzer konuşmasında şu noktalara değindi: “Küçük bir ilçede, serbest bir çocukluk yaşadım. Yaşadığımız yer sadece evimiz değildi. Kapı hep açıktı. Çevre, sokaklar, dağlar hep bana ait gibiydi. Bu müthiş bir duyguydu. Böyle bir duyguyla büyümenin çok değerli olduğuna inanıyorum. Çarpık kentleşmeyle birlikte biz bu değerli duyguyu kaybettik. Apartman dairelerinde birbirine yabancılaşmış insanlar topluluğu hâline geldik.

 

Artık çocuklarımız sadece bu şehirdeki ya da ülkedeki değil bütün dünyadaki akranlarıyla rekabet etmek zorunda. Bu onların omzuna ciddi bir yük bindiriyor. Öte yandan güvenlik endişemiz had safhada. Modern anlayış, çocukları çevreye karşı güvensizlik anlayışı üzerine yetiştirmeyi dayatıyor. Bu yüzden çocuklarımız doğadan ve mahalleden uzaklaşıp eve hapsoluyor. Doğal olarak artık psikoloji öğrenmek zorundayız. Doğal olarak çocuklarımızın rekabet edebilmeleri için en iyi eğitim imkânlarını yaratmak zorundayız. Geçmişin büyük avantajları vardı, bugünün de var. Hangisinin dezavantajları daha fazla bu soruyu kendi içinizde cevaplamanızı isterim.

 

Çocuklara yatırım yapmak maliyetli bir iştir. Biz bu maliyeti göze almak zorundayız. Çünkü ancak hem dünyayla rekabet edebilecek, hem ahlaklı, hem de entelektüel gençler yetiştirebilirsek bizler gittikten sonra yerimizi o kadar güvenle yeni nesillere bırakmış oluruz.

 

Bilim Şenliğimize katkılarından ötürü Sayın Adnan Demir’in şahsında DAP Bölge İdaremize, Aile Sosyal Politikalar İl Müdürümüz Abdülbari Aksoy’a ve Milli Eğitim Müdürlüğüne teşekkür ediyoruz.”

 

Açılış programının ardından “Çocuklar ve Hakları” başlıklı panele geçildi. Aile Sosyal Politikalar İl Müdürü Abdulbari Aksoy, Yrd. Doç. Dr. Özden Bademci ve Av. Türkay Asma’nın katıldığı panelin yöneticiliğini Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) Müdürümüz Doç. Dr. Hüseyin Kırımoğlu yaptı.

 

Panel sonrasında Av. Türkay Asma’ya DAP Bölge İdaresi Başkanı Adnan Demir, Yrd. Doç. Dr. Özden Bademci’ye Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İbrahim Erdoğan, Aile Sosyal Politikalar İl Müdürü Abdulbari Aksoy’a Genel Sekreterimiz Harun Demir, BESYO Müdürü Doç. Dr. Hüseyin Kırımoğlu’na Ak Parti İl Başkanı Rahmetullah Yaktı katılım belgelerini takdim etti.

 

Şenliğin ilk gün etkinlikleri ŞUBADAP grubunun konseri, Prof. Dr. Neslihan Avcı’nın “Çocuk Olmak” başlıklı konferansı, eğitimciler, anne-babalar ve çocukların bir araya geldiği “Çalgılarla Aramız İyi” ve İbrahim Toprak’ın “Ne Kadar Farklı Olsak da Çocuğuz Biz” başlıklı atölye çalışmalarıyla sona erdi.

 

Katılımın ücretsiz ve herkese açık olduğu Çocukları Tanıma ve Anlama Seferberliği: ÇocukMUŞuz Bilim Şenliği, 24 Kasım Cuma, 26 Kasım Pazar, 28 Kasım Salı, 30 Kasım Perşembe ve 2 Aralık Cumartesi günü yapılacak konferans, panel, gösteri ve atölye çalışmalarıyla devam edecek.