Muş Alparslan Üniversitesi
 
Öğretim Görevlimiz Şehir Tarihi Yazarları Kongresinde Mollakent Konulu Bir Tebliğ Sundu

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Görevlisi İbrahim Burçin Asna, IV. Milletlerarası Şehir Tarihi Yazarları Kongresinde “Mollakent (Melekend) Medresesi’nde Sosyal ve Kültürel Yaşam” başlıklı bir tebliğ sundu.

 

Türkiye Belediyeler Birliği, Türkiye Yazarlar Birliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Esenler Belediyesi ortaklığında 13-15 Ekim tarihleri arasında Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü'nde düzenlenen IV. Milletlerarası Şehir Tarihi Yazarları Kongresinde, şehir ve medeniyet, şehir ile tarih, insan, edebiyat, sanat, din gibi kavramların etkileşimlerini konu alan tebliğler sunuldu. 

 

Öğr. Gör. İbrahim Burçin Asna tebliğinde, tarihi, mimarisi ve eğitimi yönüyle ele aldığı Muş’un Bulanık ilçesindeki Mollakent (Melekend) Medresesi’nin, sosyal yönü ağır basan bir eğitim kurumu olduğunu vurguladı. Mollakent Medresesi’nin, hocalarının nitelikli eğitim modelleriyle asırlar boyu ayakta kalabilmiş bir kültürel mekân olduğunu ifade eden Öğr. Gör. Asna, “Bu eğitim merkezi, bölgede örnek bir kurum olmanın yanı sıra sosyal ve kültürel hayatın gelişmesine de destek olmuştur. Geçmişin zenginliklerini muhafaza ederek gelenekten geleceğe kalabilmeyi başarmış Mollakent Medresesi’nin, özverili eğitim ve öğretimi sayesinde bölgenin dini ve sosyal hayatına olumlu katkıları olmuştur.” dedi.

 

Tebliğinde, Mollakent Camii, Mollakent Asri Mezarlığı, Kulleteyn, Medrese, Hazire, Divan Köşkü, Çilehane, Misafirhane, Ömerî Mezarlığı, Bendepur Kalesi, Şeyh Feyzullah Kalesi, Kıralkızı Mağarası, Devhavan Mağarası, Dolapok Mağarası, Şıkrak Mağaraları, Akkend Harabeleri, Kordi Höyüğü ve Bızlığ höyüğünü kültürel ve sosyal açıdan ele alan Öğr. Gör. Asna, Mollakent Medresesi’nin onarımdan geçirilerek ziyarete açılmasının Muş turizmine önemli katkılar sağlayacağını dile getirdi.