Muş Alparslan Üniversitesi
 
Bilim Şenliği ve Sergisi Külliyemizde Başladı

DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı desteğiyle düzenlenen Bilim Şenliği ve Sergisi külliyemizde başladı. Etkinliğin açılış programına Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Abdüllatif Tüzer, İl Millî Eğitim Müdür Yardımcısı Metin Aksu, akademik ve idari personelimiz ile üniversitemizin ve Muş’taki çok sayıda ortaöğretim kurumunun eğitimcileri ve öğrencileri katıldı.

 

Bilim Şenliği ve Sergisinin açılış konuşmasını Proje Yürütücüsü Arş. Gör. Yalçın Kalkan yaptı. Bilimsel konularda bir farkındalık oluşturmak amacıyla yola çıktıklarını belirten Kalkan, gençlerin pozitif bilimlere yönlendirilmesiyle ülkemizin gelişimine katkı sağlamayı hedeflediklerini ifade etti. Şenliğin ve serginin, gençlerin, fen bilimlerine olan ilgilerini artırmak, onların deneyle öğrenmesine katkıda bulunmak, ülkemizde fen bilimlerine giderek azalan ilgiyi artırmak maksadıyla düzenlenmiş bir proje olduğunun altını çizen Arş. Gör. Kalkan, “Davet ettiğimiz bilim adamları ile söyleşilerimiz olacak. İki gün boyunca fizik, kimya, biyoloji ve matematik alanlarında deneylerimiz sergilenecek. Deneylerimiz, ortaöğretim düzeyindeki gençlerimizin fen bilimlerine olan ilgisini geliştirecek şekilde tasarlandı.” şeklinde konuştu.

 

“Yürütülen çalışmaların Muşlu gençlerimize yararlı olmasını diliyorum.”

İl Millî Eğitim Müdür Yardımcısı Metin Aksu yaptığı konuşmada bilimi elinde tutan gelişmiş ülkelerin dünyayı yönettiklerini söyledi. O ülkelerden bazılarının kin ve nefret tohumları ekerek coğrafyamızı kan gölüne çevirdiklerine dikkat çeken Aksu, ülke olarak bilim alanında ilerleme kaydettiğimizde bizim olduğumuz her yerde hakkın ve adaletin hâkim olacağını ifade etti.

 

Muş Alparslan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdullatif Tüzer Muş'un ciddi bir gençlik potansiyeli olduğunu ve üniversite olarak gençlere faydalı etkinlikler düzenleme gayreti içinde olduklarını söyledi. Prof. Dr. Tüzer şöyle konuştu: “Gençlerimizin gelecekte bilimsel olarak donanımlı hâle gelmesi için zaman zaman projeler düzenliyoruz. Bilim Şenliği ve Sergisi de bunlardan birisidir. Arkadaşlarımız, DAP Bölge Kalkınma İdaresi'yle ortaklaşa böyle bir çalışma hazırladılar. Malumunuz olduğu üzere dünyamız artık yüksek teknoloji çağında. Ülkeler, birbiriyle ciddi anlamda rekabet eder düzeye geldi. Ne yazık ki ülkemiz bu rekabette tatmin edici bir konumda değil. Bu eksikliği görüp, bu rahatsızlığı hissedip, gençlerimizi geleceğe hazırlamak, onları çağın koşullarıyla rekabet edebilecek bir donanıma getirebilmek, en azından buna bir katkı sunabilmek amacıyla böyle bir proje hazırlandı. Projemiz iki gün sürecek. Alanında önemli isimler buraya davet edildi ve gençlerimiz bu isimlerle buluşacak. Yürütülen çalışmaların Muşlu gençlerimize yararlı olmasını diliyorum.”

 

“Kitap okuyalım, öğretmenlerimizi, hocalarımızı sıkıştıralım.”

Protokol konuşmalarının ardından İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cevad Selam bir konuşma yaptı. Konuşmasında kitap okumanın önemine vurgu yapan Prof. Dr. Selam, cep telefonlarını virüse benzetti. Prof. Dr. Selam şunları söyledi: “Elimizdeki cep telefonları, iletişim kurulması için icat edildi. Ama ne yazık ki ben onları bir virüs olarak görüyorum. Şu anda 2-3 yaşındaki bebeklerin elinde bile bu cep telefonlarını görebiliyoruz. Bu şekilde devam etmesi halinde gelecek nesil, üretimden ve bilimden uzak olacaktır. Bunun yerine kitap okuyalım, öğretmenlerimizi, hocalarımızı sıkıştıralım. Onlardan daha fazla bilgi alalım. Bilginin fazlası zarar değildir. Ancak bu şekilde geleceğimiz garanti altına alınabilir.”

 

Bilim Şenliği ve Sergisi açılış programı Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ömer Arslan’ın “Geleceğe Nasıl Hazırlanmalı?” başlıklı konuşmasıyla devam etti.

 

Yapılan konuşmaların ardından üniversite öğrencileri tarafından hazırlanan deneyler, ortaöğretim öğrencilerine tanıtıldı. Bilim Şenliği ve Sergisi, Kongre ve Kültür Merkezimizde iki gün boyunca devam edecek.