Muş Alparslan Üniversitesi
 
Karagöz-Hacivat Tasvirleri Üniversitemizde Hayat Buluyor

Üniversitemizde, Kültür ve Turizm Bakanlığı GENÇDES 2017 Projeleri kapsamında yürütülen “Türk Gölge Oyunu (Karagöz-Hacivat) Çocukların Ellerinde Hayat Buluyor” adlı proje meyvelerini veriyor.

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı Geleneksel Türk Tiyatrosu Sanatçısı ve Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyemiz Yrd. Doç. Dr. Erdinç Öcal ile Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyemiz Yrd. Doç. Dr. Esra Demir’in sundukları, “Türk Gölge Oyunu (Karagöz-Hacivat) Çocukların Ellerinde Hayat Buluyor” adlı projenin atölye çalışmaları, Eğitim Fakültemizde haftada beş gün sürüyor.

 

Geleneksel Türk Tiyatrosu ögelerinden Karagöz-Hacivat’ın okul öncesi öğretmen adaylarına tanıtımı amacını taşıyan proje kapsamında eğitimlere katılan öğrencilerimizin kendi Karagöz-Hacivat tasvirlerini üretebilmeleri ve oyunun senaryolarını perdede sergileyebilmeleri hedefleniyor.

 

Projenin atölye sürecinin tamamlanmasının ardından öğrencilerimizin dana derisinden ürettikleri Karagöz-Hacivat tasvirleriyle bir sergi düzenleyeceklerini belirten Yrd. Doç. Dr. Öcal, öğrencilerimizin oluşturdukları tasvirler ve senaryolarla Muş genelindeki okullarda gölge oyunu gösterileri yaparak genç nesle bu kültürü tanıtacaklarını söyledi. Çalışmaların öğrencilerin büyük özverisiyle ve keyifle devam ettiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Erdinç Öcal, proje kapsamında şimdiye kadar yürütülen çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:

 

“Okul Öncesi Eğitimi bölümümüzde öğrenim gören 23 öğretmen adayına geleneksel tiyatromuzu ve Karagöz-Hacivat’ı tanıtan bir sunum yaptık. Bu sunumda Karagöz-Hacivat’ın kültürümüz için önemli olmasına rağmen unutulmaya yüz tutmuş bir sanat ögemiz olduğunu vurguladık. Yine proje kapsamında öğretmen adayı öğrencilerimizin geleneksel tiyatromuz ile ilgili tutumlarını ve görüşlerini belirlemek amacıyla bir tutum ölçeği, bilgi ölçeği ve görüş anketi uygulandı.

 

Projemizde her öğretmen adayı iki adet tasvir yapıyor. Öğrencilerimiz atölye çalışmalarının ilk aşamasında tabaklanmış dana derisi kalıplarına Karagöz-Hacivat ve oyunlarda geçen diğer tipleri çizdiler. İkinci aşamada nevregan isimli özel bıçaklarla çizdikleri tasvirleri işlemeye başladılar. Üçüncü aşamada bu tasvirleri zımparalayacak ve dördüncü aşamada özel deri boyalarıyla boyayacaklar. Beşinci aşamada oluşturdukları tasvirleri bağlayacak ve perdede oynatıma hazır hâle getirecekler. Altıncı aşamada ise ürettikleri tasvirlerle Kongre ve Kültür Merkezimizde bir Karagöz-Hacivat sergisi düzenlenecek. Son olarak da bu tasvirler ve senaryolarıyla okullarda gösteri yapacaklar.