Muş Alparslan Üniversitesi
 
Kültür Sanat Uygulama ve Araştırma Merkezimiz TRT’deki Doğunun Sesi Programında Tanıtıldı

Üniversitemiz Kültür Sanat Uygulama ve Araştırma Merkezi (KÜSAM) Müdürü Arş. Gör. Yalçın Dicle, TRT Erzurum Radyosunun canlı yayınına katılarak merkez bünyesinde yürütülen etkinlikler ile ilgili açıklamalarda bulundu. Sunuculuğunu Yıldıray Yıldız’ın yaptığı ‘Doğunun Sesi’ programına canlı telefon bağlantısı ile katılan KÜSAM Müdürü Arş. Gör. Dicle, merkez hakkında bilgiler aktardı.

 

Programda, başvuru süreci devam eden ve eğitimleri Kültür ve Turizm Bakanlığı Geleneksel Türk Tiyatrosu Sanatçısı ve Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyemiz Yrd. Doç. Dr. Erdinç Öcal tarafından verilecek tiyatro kursunu tanıtan Arş. Gör. Dicle, üç aylık kurs döneminde kursiyerler ile Necip Fazıl Kısakürek’in “Bir Adam Yaratmak” isimli oyununun sahnelenmesi için de hazırlık yapılacağını söyledi.

 

“Drama eğitimi iletişim kurma olanağı sağlar.”

Kursa katılanların sertifika alacağını belirten KÜSAM Müdürü Arş. Gör. Dicle, tiyatro eğitiminin gençlerimiz ve çocuklarımız için önemine değindi. Dicle şunları söyledi: “Bireylerin zorluklarla başa çıkabilmeleri, içinde bulunduğumuz toplumu daha iyi noktalara ulaştırmaları isteniyorsa verilen eğitimin de yaratıcılık, kendine güven, inisiyatif alma, bağımsız düşünebilme, özdenetim, sorunlarla baş edebilme potansiyellerini harekete geçirmesi gerekir. Drama eğitimi iletişim kurma olanağı sağlar. Drama sayesinde birey çevresinde olup bitenleri anlar ve günlük yaşamdaki olayları anlamlandırır. Drama tekniği ile yaparak ve yaşayarak öğrenme daha kalıcı ve eğlendiricidir. Bu sayede bireyler özellikle de gençler hem yaratıcılıklarını geliştirebilir hem de bireysel doyum sağlayarak başarıyı yaşayabilir, arkadaş edinebilir, kendini ifade edebilirler. Ayrıca dil gelişimleri ilerleyebilir ve enerjilerini de olumlu yönde harcamış olurlar.”

 

KÜSAM’ın gerçekleştirdiği ve gelecekte yapacakları projelere değinen Arş. Gör. Dicle, görüşmeleri uzun süredir devam eden ve neticelenmek üzere olan Kanlı Nigar Müzikalinin Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Devlet Opera ve Balesi’nin 70 kişilik ekibiyle Muş’ta ilk defa sahneleyeceği müjdesini verdi.

 

“Muş’u Türkiye’ye, Türkiye’yi de Muş’a taşımak en büyük hedefimizdir.”

Muşlu yerel sanatçıların sesli biyografilerinin kayıt altına alınarak arşivlenmesi ve bu arşivin bir android aplikasyonuna dönüştürülerek kullanıma sunulmasına dönük projelerine ilişkin de bilgiler veren Arş. Gör. Dicle, Muş Alparslan Üniversitesinin bölgemizin ve Muş’un ihtiyaçlarını gözeterek hareket etme vizyonunu KÜSAM bünyesindeki çalışmalarda da benimsediklerini vurguladı.

 

1071 Malazgirt Zaferiyle Anadolu’nun Kapısı olma sıfatını kazanan kadim bir şehrin kültürel ve sanatsal emanetlerini 2071’e geliştirerek taşımayı hedeflediklerine işaret eden Arş. Gör. Dicle, “Üniversitemizin şehrimizi layık olduğu konuma ulaştıracağından hiç şüphemiz yoktur.” dedi.

 

Arş. Gör. Dicle, sözlerini şöyle tamamladı: “Bizi motive eden bu heyecanımızı üniversitemizdeki genç arkadaşlarımıza da aktarmayı arzu ettiğimizden sanatın her teline dokunmak istiyoruz. Akademisyen ve öğrenci arkadaşlarımızla çok daha kapsamlı ve etkili faaliyetler yapacağız. Kültürel ve sanatsal anlamda Muş’u Türkiye’ye, Türkiye’yi de Muş’a taşımak en büyük hedefimizdir. Tüm bu çalışmaların yapılabilmesine öncü ve destek olarak heyecanımızı daima diri tutan başta Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat olmak üzere tüm yöneticilerimize ve çalışma arkadaşlarımıza teşekkürü bir borç biliriz.”