Muş Alparslan Üniversitesi
 
Rektörümüz Toplu Temel Atma ve Sertifika Dağıtım Törenine Katıldı

Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun katıldığı Devlet Su İşleri (DSİ) Tesisleri Temel Atma ve Orman Köylülerine Kullandırılan Gelir Getirici Tür ve ORKÖY Kredi Sertifikaları Dağıtım Törenine iştirak etti.

 

Bakan Eroğlu ve beraberindeki heyetin Valiliği ve Muş Belediyesini ziyaretinin ardından Muş Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Konferans Salonunda yapılan törende Vali Aziz Yıldırım, Muş Milletvekili Mehmet Emin Şimşek, Belediye Başkanı Feyat Asya, bakanlık bürokratları, Üniversitemizin akademik ve idari birim amirleri ile sekreterleri, parti temsilcileri ve çok sayıda vatandaş hazır bulundu.

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende Belediye Başkanı Feyat Asya, Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez, Devlet Su İşleri Genel Müdürü Murat Acu, Muş Milletvekili Mehmet Emin Şimşek ve Vali Aziz Yıldırım birer konuşma yaptı.

 

Muş İçin Çalışmaya Devam Ediyoruz

Vali Aziz Yıldırım konuşmasında, Muş genelinde yapılan ağaçlandırma çalışmalarına değinerek şunları söyledi: “Muş’un ormanlık alanı 785 bin dekar olup yüz ölçümünün yaklaşık %10’udur. İlimiz ormanlarının %38’i normal, %67’si bozuk ormanlardan oluşmaktadır. Ağaçlandırma çalışmaları kapsamında 2003-2016 yılları arasında 124 bin 600 dekar arazide çalışma yapılarak 5 milyon 200 bin fidan toprak ile buluşturulmuştur. 2017 yılında 10 bin 200 dekar arazide çalışma yapılarak bir milyon 351 bin adet daha fidan toprak ile buluşturulacaktır.

 

Muş’ta 2003-2016 yılları arasında 630 okul bahçesi, 130 ibadethane çevresi, 190 köy mezarlığı, 26 sağlık ocağı ve hastane çevresi ağaçlandırılmıştır. 102 kilometre karayolu ve kent içi köy yolu ağaçlandırması yapılarak yaklaşık 38 bin 200 nitelikli fidan kullanılmıştır.”

 

“Muş’un bütün içme suyu problemini çözeceğiz.”

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise 17 müjde ile geldiğini belirterek Muş’a yapılan yatırımları anlattı ve “Yiğitler, güzel insanlar diyarı Muş için ne yapılsa azdır değerli kardeşlerim.” dedi. Bakan Eroğlu şöyle konuştu: “Belediye başkanımız bir sürpriz yaptı. Meclis üyeleri oybirliğiyle bizi Muş’un fahri hemşerisi ilan etmiş. Şunu gururla ifade ediyorum, Muş’un fahri hemşerisi olmak benim için büyük bir şereftir.

 

Geçen yılın sonuna kadar, 9 milyar lira yatırım yaptık. Geçen sene 23 müjde vermiştik. 22 Eylül’de 23 müjdenin 20 tanesi bitti, 3 tanesinin de inşaatı devam ediyor. Bugün gelirken de 17 müjdeyle geldik, hayırlara vesile olsun. İnşallah kısa zamanda bunların tamamını yerine getireceğiz. Sulama ve baraj göletlerini, dere ıslahlarını bitireceğiz.

 

Muş içindeki derelerle ilgili benim idealimdi ve güzel bir mesire alanı oldu. Muş’un bütün içme suyu problemini çözeceğiz. 2071 yılına kadar Muş ve civarındaki köylerin su problemini çözeceğiz. Muş Ovası sulamasını tamamlayacağız. Bunun dışında yedi tane büyük sulama tesisi yapıp mevcut 43 derenin ıslahını gerçekleştireceğiz. Biz ormanları artık kırsal kalkınmanın lokomotifi olarak kullanmak istiyoruz. Bizim hedefimiz ormanları geliştirmek. Muş için %10 ormanlık alan azdır. Bize yer tahsis edilirse biz buralara gelir getirecek ceviz, dut ve badem gibi fideler dikeceğiz. Üç yıla kadar bakımı tamamen devlete; geliri 49 yıl vatandaşa ait olmak üzere kurayla dağıtacağız.”

 

Bakan Veysi Eroğlu, DSİ Tesisleri Toplu Temel Atma ile Orman Köylülerine Kullandırılan Gelir Getirici Tür ve ORKÖY Kredi Sertifikaları Dağıtımı Töreninin ardından Havalimanına geçerek şehrimizden ayrıldı.

 

“Üniversitemiz adına verimli görüşmeler yaptık ve yatırım sözü aldık.”

Rektörümüz Prof. Dr. Polat, Bakan Eroğlu ve bakanlık bürokratlarıyla yaptığı görüşmelerde kampüs arazimizden geçen derelerin ıslahı ve su sondajı konusunda üniversitemizin taleplerini iletti. Bu yıl içinde başlayacak tersip bendi ve ıslah sekisi inşaatlarının kampüsümüzün taşkınlardan korunması için son derece önemli yatırımlar olacağını vurgulayan Prof. Dr. Polat, kampüs içindeki kar derelerinin ıslah edilmesi için de Bakanımızdan söz aldı. Öte yandan kampüsün üst kısmındaki alanların ağaçlandırılmasına da Eylül ayı içinde başlanacağını ifade eden Rektörümüz, en önemli yatırımın, 2019 yılı sonuna kadar tamamlanması öngörülen içme suyu ağı projesine Üniversitemizin de dâhil edilmesi olduğunu belirtti.