Muş Alparslan Üniversitesi
 
Rektörümüz Muş Havalimanı Terminali Temel Atma Törenine Katıldı

Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın teşrifleri ile gerçekleştirilen Muş Havalimanı Terminali Temel Atma Törenine iştirak etti.

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan törene Vali Aziz Yıldırım, Milletvekili Mehmet Emin Şimşek, Belediye Başkanı Feyat Asya, bakanlık bürokratları ile resmi kurum temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

 

Törende bir konuşma yapan Vali Yıldırım sözlerine “Sultan Alparslan’ın diyarına, Muş ilimize kazandırılan havalimanının terminal binası ve mütemmimlerinin temel atma törenine hoş geldiniz.” diyerek başladı. "Muş, Sultan Alparslan’ın Anadolu’nun kapısı Malazgirt’i ve bu kadim toprakları bizlere vatandır." diyen Vali Yıldırım, üzerinde bulunduğumuz topraklarda 1071 yılı Ağustos ayında yaşanan muhteşem zaferin, adeta Anadolu’daki tarihimizin başlangıç noktası olduğunu ve bizleri Anadolu ile Anadolu’yu da İslam ile buluşturduğunu ifade etti.

 

Muş Havalimanının yolcu trafiği artıyor

Muş’un tarihimizde önemli ve stratejik bir konumda bulunduğunu belirten Vali Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü: “Temelini atacağımız yeni terminal binası ve diğer önemli yatırımlarla devletimiz illimize verdiği önemi hissettirmektedir. Bugün yeni terminal binası temelini atacağımız havalimanımız 1992 yılında sivil trafiğe açılmış, mevcut bulunan terminal binası 2000 yılında hizmete girmiştir. 2003 yılında 334 iniş kalkış yapan uçak sayısı ve 17200 yolcu trafiğiyle hizmet verirken bu rakamlar 2016 yılında 2535 iniş kalkış yapan uçak ve yaklaşık 378 bin yolcu sayısına ulaşmıştır.”

 

Havalimanına ek seferler hariç haftalık 52 sefer düzenlendiğini belirten Yıldırım, “Muş havalimanımızda 2016 yılı haziran ayı sonu itibariyle 184 bin yolcu taşınırken 2017 yılı haziran ayı sonu itibariyle 192 bin yolcu taşınarak geçen yıla göre % 4’lük bir artış gerçekleşmiştir. Bu rakamlarda gördüğünüz gibi havalimanımız gün geçtikçe büyüyen sefer sayısını ve yolcu trafiğini arttırarak Muş ve bölgesine önemli derecede hizmet veren bir havalimanı hâline gelmiştir. İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanlarına, Ankara Esenboğa Havalimanına ve Bursa Yenişehir Havalimanına karşılıklı seferler düzenlenen havalimanımız aynı zamanda Hac ve Umre uçuşları ile de önemli bir yolcu kapasitesine ulaşmıştır.” dedi.

 

Kapasite Artacak

100 bin yolcu kapasiteli mevcut terminal binasının yolcu trafiğini kaldırmakta zorlandığını ifade eden Yıldırım, “Temelini atacağımız yeni terminal binası yatırımımız, Muş Havalimanının artacak sefer sayısı ve yolcu trafiğine cevap verebilecek bir kapasitede inşa edilmektedir. Yeni terminal binamız 11 bin 500 metre kare kapalı alana sahip olup yıllık 2 milyon yolcuya hizmet verebilecektir. Havalimanımız 292 araçlık otopark, 5 araçlık otobüs parkı, 33 araçlık personel otoparkı ve 10 araçlık VIP otoparkı ile mevcut kapasitenin 5 katı büyüklüğe sahip olacaktır. Yeni nizamiye, itfaiye binası ve apron ile bütün tesislerin yenileneceği Muş Havalimanının çok uzun bir süre hiçbir ek yatırıma ihtiyaç duymadan yıllarca modern bir havalimanı olarak vatandaşlarımıza hizmet verecek.” dedi.  

 

“Havayolu Halkın Yolu Olacak.” 

Ülkemizin her yerinde 15 yıldır kalkınma seferberliğinin olduğunu bu seferberlikten Muş’un da nasibini aldığını belirten Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan sözlerine şöyle devam etti; “Muşluların hak ettiği çok modern bir havalimanı terminali hizmete girmiş olacak. Bu bizim memnuniyetimizdir. Elbette ki 15 yıldır Türkiye’de ‘Havayolu halkın yolu olacak!’ seferberliği kapsamında 26 olan açık havalimanı sayısını bugün 55’e getirmiş durumdayız. Yılda 35 milyon iç hat ve dış hat yolcusuna hizmet ederken yılda 180 milyon yolcuya hizmet eden bir ülke hâline geldik. Bununla da yetinmeyip ABD’den Uzak Doğu’ya, Kuzey Avrupa’dan Afrika’ya hava taşımacılığının merkezi olacağız ve bunun hakkını vereceğiz. Nitekim sadece söylemde kalmadık; hava yolunu halkın yolu yaptığımız gibi ‘Hava yoluyla uçmayan kalmayacak’ deyip bütün vatandaşlarımızı uçakla uçabilir hâle getirdiğimiz gibi bu sözümüzü de yerine getirerek Türkiye’yi dünyanın havacılık merkezi hâline getirdik. Bunun sonucudur ki artık orta ölçekli, büyük ölçekli havalimanları ile yetinmeyen, denize havalimanı yapan ülke olmaktan öteye çıkıp dünyanın en büyük havalimanını yapar hâle geldik. İstanbul’da dünyanın en büyük havalimanını yaparken biliyoruz ki bu hem ülkemiz insanına hizmet edecek hem de dünyadaki hangi ülkenin olursa olsun vatandaşının bir kıtadan bir kıtaya gitmesini sağlayacak ama aynı zamanda ülkemiz ekonomisine katma değer oluşturacak, ülkemiz ekonomisinin büyümesini sağlayacak.”

 

“Muş’a ve Muşluya Daha Fazla Hizmetin Mücadelesini Veriyoruz”

İstanbul’a dünyanın mega projelerini, Osman Gazi köprüsünü, Yavuz Sultan Selim Köprüsünü, Avrasya’yı, Marmara’yı, Çanakkale Köprüsünü yaparken hedeflerinin insana hizmet olduğunu ifade eden Arslan, “Buralarda oluşturulacak katma değerle Muş’un, Muşluların ve diğer insanlarımızın hizmetini görmeyi amaçlıyoruz. Bunun sonucunda daha önce yılda 16 bin yolcunun uçtuğu bir havalimanıyken bugün 375 bin yolcunun uçtuğu bir havalimanından bahsediyoruz. Yılda 330 uçağın uçtuğu Muş’ta bugün 2 bin 500’ün üzerinde uçağın uçtuğu bir Muş’tan bahsediyoruz. Bugün 11 bin 500 metre kare yılda 2 milyon kişiye hizmet edecek havalimanımız şu anki hâli ile yılda 300 bin kişiye hizmet edebiliyor. Şu anda 1500 metre karelik bir terminalimiz var. Yani terminal yaklaşık sekiz katı büyüyecek. Ve yine hizmet ettiği yolcu sayısı yaklaşık yedi katı büyüyecek. Bugün Atatürk Havalimanından, Sabiha Gökçen’den ve Ankara’dan her gün uçak var. Bununla da yetinmiyoruz Bursa’dan hafta iki gün, Ankara’dan haftada üç gün ek seferler var. Biz artık bunun yerine ne kadar daha fazla uçuş sağlayabiliriz, Muş’a ve Muşluya ne kadar daha fazla hizmet verebiliriz, onun mücadelesini veriyoruz.” dedi.

 

IMF’den Dilenmiyoruz

Geçmiş dönemlerde 300 milyon için IMF kapılarında dilenildiğini söyleyen Arslan, “IMF şefi Türkiye'ye geldiğinde davul zurnayla karşılanıyordu. Bakanlarımız, başbakanlarımız önlerinde el pençe duruyordu. O günlerden sadece Muş'taki bir projeye 1,9 milyar para harcanan günleri konuşuyoruz. Bunun müsebbipleri elbette ki Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Başbakanımızdır. Allah onlardan razı olsun. Ama asıl teşekkürü sizler hak ediyorsunuz. 15 yıldır olağanüstü bir destekle onların arkasında duruyorsunuz. İnşallah sizin bu güçlü duruşunuz olduğu sürece size daha çok hizmet edeceğiz. Bu konuda şüpheniz olmasın.” şeklinde konuştu.

 

 İzmir’e Uçak Seferleri İçin Girişimler Olacak

Muş-İzmir uçak seferleri için havayolu şirket yetkililerinin Muş'a gelip incelemelerde bulunacaklarını dile getiren Bakan Arslan, “Yolcu sayısı artıyor, terminali büyüyor ve Muşlu İzmir'e uçmak istiyor. Biz bununla ilgili havayolu şirketleriyle konuşacağız. Gelip çalışma yapacaklar, yeteri derecede yolcu çıkarsa seferleri başlatacağız. İki yıl önce Bursa'ya uçuş yoktu. O zaman da çalışmasını yaptık ve seferi başlattık. Bizim görevimiz terminal, havalimanı yapmak ve sonra da ticari kuruluşlar olan havayolu şirketlerini yönlendirip uçak seferi başlatmaktır.” ifadelerini kullandı.

 

Konuşmasının sonunda mazlumların ve mağdurların hamisi olmaya devam edeceklerinin altını çizen Bakan Arslan, “950 yıl önce buraya gelen Sultan Alparslan ve sonraki ecdattan böyle gördük böyle devam edeceğiz.” diyerek, terminalin tamamlanması konusunda ilgililere kolaylıklar ve başarılar diledi.

 

Protokol konuşmalarının ardından Muş Havalimanı Terminali ve apronunun temeli atıldı.