Muş Alparslan Üniversitesi
 
Muş Ovası Tarım ve Hayvancılık Çalıştayı Üniversitemizde Başladı

Üniversitemiz ev sahipliğinde Muş Valiliği, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) işbirliğiyle düzenlenen Muş Ovası Tarım ve Hayvancılık Çalıştayı, Kongre ve Kültür Merkezindeki açılış programı ile başladı.

 

Açılış programına Vali Seddar Yavuz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, Muş Belediye Başkanı Feyat Asya, Bingöl Belediye Başkanı Yücel Barakazi, Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Sönmez, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ergün Çolakoğlu, İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökhan Murat Kalsın, Muş Eğitim ve Kalkındırma Vakfı Başkanı Orhan Sami Gültekin, Muş Ticaret ve Sanayi Odası başkanı Fatih Cengiz ile mülki idare amirleri ve siyasi parti temsilcileri katıldı.

 

2016 yılındaki 8. Tarım ve İnsan konulu ulusal fotoğraf yarışmasında dereceye giren fotoğrafların yer aldığı sergisinin açılışıyla başlayan Muş Ovası Tarım ve Hayvancılık Çalıştayı açılış programında sırasıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ergün Çolakoğlu, İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, Muş Belediye Başkanı Feyat Asya, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç ve Vali Seddar Yavuz birer konuşma yaptılar.

 

Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat konuşmasında üniversitemizin Muş’un tarım ve hayvancılık sahalarındaki gelişimine verdiği önemi ve bu konudaki çalışmalarını anlattı. Prof. Dr. Polat bu konuda şunları söyledi: “Tarım ve hayvancılık tüm dünyanın yüksek meblağlarda yatırım yaptığı stratejik alanlardır. Milli savunma açısından askeri yatırımlar kadar, milli eğitim açısından eğitim yatırımları kadar önemlidir. Bu sebeple iki yıldan bu yana tarım ve hayvancılıkla ilgili pek çok akademik toplantıya üniversite olarak katılım gösterdik. Bu konuda akademisyenlerimizi sürekli destekledik. Şehirde resmi ve sivil kuruluşlar ile ortak çalışmalar yaptık. Tarım Bakanlığı’nın ilgili birimleriyle pek çok görüşmeler gerçekleştirdik. Göreve geldikten hemen sonra Muş’un tarım ve hayvancılık potansiyeli ile ziraat ve veterinerlik fakültelerinin gerekliliği konusunda çeşitli toplantılar icra ettik.”

 

Muş’un tarım, hayvancılık, sulama, orman gibi alanlarda ulusal ya da uluslararası literatüre geçmiş herhangi bir akademik envanterinin mevcut olmadığına dikkat çeken ve bu konuda büyük üzüntü duyduğunu ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, “Mevcut sorunların aşılması, eldeki potansiyelin kullanılmasına ve şehirdeki akademik anlamda yetkin birimlerin ivedilikle geliştirilmesi ve yenilerinin açılmasına yani bugün bizi bir araya getiren tarzda bilimsel çalışmaların sıklıkla yapılmasına bağlıdır.” şeklinde konuştu.

 

Muş Ovası Tarım ve Hayvancılık Çalıştayı’nın açılış programı katılımcı akademisyenlere plaket takdiminin ardından üniversitemiz Konukevinde verilen öğle yemeği ile sona erdi.

 

Muş Ovası Tarım ve Hayvancılık Çalıştayı'na farklı üniversitelerden ve enstitülerden toplam 28 öğretim görevlisi ve akademisyen katılıyor. İki gün boyunca üniversitemiz Kongre ve Kültür Merkezinde icra edilecek olan Muş Ovası Tarım ve Hayvancılık Çalıştayı’nda 1.Gün sunumları şunlardı:

 

Yonca Yetiştiriciliği ve Önemi-Silaj Bitkileri ve Silaj Yapımı, Muş Ovası Yem Bitkilerinin Önemi ve Alternatif Yem Bitkileri, Kinova Yetiştiriciliği, Türkiye de Çayır Mera Islahı ve Yapay Çayır Mera Tekniği, Sürdürülebilir Çayır Mera Yem Bitkileri Yönetimi, İlimizin Potansiyeli, Farkındalıklar, Tahıl Yetiştiriciliğinde Sorunlar ve Çözüm Önerileri, Tahıllarda Ekim Yöntemleri, Tahıllarda Muş İli İçin Yapılmış Islah Çalışmaları ve Önerilen Çeşitler, Süt Sığırlarının Beslenmesi ve Yemlenmesi, Çiftlik Hayvanları İçin Rasyon Hazırlanması, Süt ve Besi Sığırcılığı ve Yöreye Uygun Irk Seçimi, Hayvan Hastalıkları, Muş İlinde Küçük Baş Hayvan Yetiştiriciliğinin Mevcut durumu ve Çözüm Önerileri, Muş İli ve Yöresinde Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği (kaz yetiştiriciliği ve önemi).